Vier veertigers en een vijftiger: CBB Baits knalt er op los!

De Duitse CBB fieldtester René startte midden in de pandemie op een nieuw water. Een gezamenlijke social met vrienden verliep al behoorlijk goed. Dit bleek het startschot te zijn van een opmerkelijke reeks! In deze update vertelt hij meer over zijn ingezette voorjaarstactiek en over de MONSTERLIJKE vangsten!


René vertelt: Het begon voor mij vorig jaar allemaal tijdens een gezellige sessie met vrienden halverwege maart. Deze sessie was het startschot om er vol tegenaan te gaan dit nieuwe visseizoen. De watertemperatuur was met slechts acht graden nog steeds erg laag en de nachten waren nog flink koud. Vandaar dat we onze voerplekjes klein hielden en met zeer attractief aas voerden. 

Nieuw water, nieuwe kansen!

Een handje pellets en wat White Cananga en Milky Ice Cream bollen moesten het gaan doen. Op een 18,5 kilo na, viel er helaas nog niet veel te beleven. We vingen nog enkele kleinere vissen, maar het was zeker nog geen vetpot.

Roet in het eten

Natuurlijk mocht ik niet klagen. Zo vroeg in het jaar een aantal vissen vangen is prachtig, maar stiekem hoopte ik op meer. Thuis zitten tijdens de Corona lockdown zorgde al snel voor verveling. Ik wilde dolgraag weer naar de waterkant en er een geslaagd voorjaar van maken. Door de maatregelen moesten we helaas iets anders verzinnen omdat we op deze manier, op dit water niet verder konden. 

Dit was in ieder geval een veelbelovende start.

Nieuw water

Gelukkig kwam mijn vismaat Tobi met het idee om een nieuw water aan te gaan pakken waar we in alle rust ons ding konden gaan doen. Een rondje vliegen met de drone maakte ons enthousiast. We konden al snel een groep degelijke vissen vinden.

Toen we nog wat langer rondvlogen, zagen we ineens een enorme vis liggen.

We zagen een vijftiental goede vissen chillen in een heel interessante zone. Toen we nog wat langer rondvlogen, zagen we ineens een enorme vis liggen. Dit zorgde voor een verandering in ons strijdplan, we wilden volgas gaan voor die unit!

Tobi kwam met het idee om op een nieuw water te starten.

De eerste nacht verliep rustig. Die volgende ochtend begon niet zoals verwacht. Tobi stond rond 6:00 het water te observeren tot hij plots een enorme vis vlak onder de eigen kant uit het water zag komen. Ik had hem die avond ervoor nog zo het advies gegeven om ook een hengeltje in eigen kant te leggen, maarja… 

Als eerste vis kan dit toch wel echt tellen.

Rond 8:00 vond ik het wel welletjes en wilde ik mijn hengels opnieuw inleggen, totdat er uit het niets een hengel vandoor ging. Wat een geluk dat ik die hengel niet als eerste had binnengedraaid. Na een stevige dril, wist ik een mooie schub van ruim achttien kilo te vangen.

Deze voelde nog beter aan!

Een uur later kreeg ik op dezelfde hengel weer een aanbeet. Deze voelde nog beter aan. De vis zwom meer richting open water en bleef diep.

Gelijk kei hard bingo voor René met deze schub van ruim 23 kilo.

Toen de vis over het netkoord gleed, zag ik dat ik één van de grotere vissen gestrikt had. Met 23,5 kilo een unit van een vis! In de twee nachten die volgden wist alleen Tobi nog enkele kleinere vissen te strikken tot zo’n zeven kilo.

Toegepaste tactieken

Tijdens de sessie besteden we veel aandacht aan observatie. Niet alleen tekenen van karper, ook van eenden, meerkoeten en andere watervogels. Het zegt veel als die beestjes steeds op dezelfde plek duiken of zelf op je voerplekje met aas omhoog komen. De voerhoeveelheden passen we daarom niet alleen aan op watertemperatuur of activiteit. Door veel klein spul te voeren, houden we de vis langer actief en raakt de karper minder snel gevuld. Verkruimelde boilies en hennep is dan de ideale mix. 

De strategie leek in ieder geval goed te werken.

Ik ben een grote fan van de multi rig. Vlot de haak kunnen verwisselen en zo snel weer kunnen vissen is voor mij zeer belangrijk. Zo verwissel ik veel gemakkelijker een haak die bot begint te worden voor een vlijmscherpe in een handomdraai. Daarop monteer ik in het voorjaar een opvallende pop-up. Toch is een opvallende pop-up niet altijd de meest geschikte optie, maar in het voorjaar zeker wel. 

Een multi rig is in het voorjaar René’s favoriete wapen.

Herkansing…

Een week later waren we terug aan het water. Het beloofde een super sessie te worden! De watertemperatuur was inmiddels enkele graden gestegen door de felle voorjaarszon. De voermix bestond opnieuw uit een mix van hennep, White Cananga en Milky Ice Cream bollen.

Twintig minuten later liep er weer een hengel af, dit begon goed!

Ik begon eer met mijn oude vertrouwde fluo pop-up’s. Na tien minuten ging de eerste hengel er vandoor en ving ik opnieuw een vis in de achttien kilo klasse. Twintig minuten later liep er weer een hengel af, dit begon goed!

Vrijwel direct liep de eerste hengel van René af…

Frappant was dat ik één vis op exact dezelfde plek ving. Nu was deze vis alleen 500 gram zwaarder! Hij of zij heeft zich dus goed gevoed op het gevoerde aas van die afgelopen week, wat voor ons het teken was dat de vis al best trek had en we met ons aas juist bezig waren.

Het was haast niet bij te houden. 😉

De nacht die volgde was rustig, totdat de morgen aanbrak en we maar liefst zes (!) vissen wisten te vangen, waaronder een 22,5 kilo en een 20,2 kilo. We waren helemaal in de wolken met deze vangsten. 

René en Tobi verkeerden op een roze wolk en dat is volkomen logisch. 🙂

47,5 kilo brace!

Wat later die dag volgde was absurd. Mijn linker hengel vertrok en de delkim schreeuwde het uit! De vis nam ons mee op sleeptouw, waardoor we hem pas konden scheppen zo’n 200 meter vanaf onze stek. Eenmaal terug, liep er nog een hengel af. De vis leek even vast te zitten, maar kwam snel los. Dat was maar goed ook… 

Van zulke vissen krijgen we het echt warm, wat een UNIT!

Wat we in onze netten voor ons zagen liggen was geweldig! Tobi zei nog: deze vissen zouden zomaar eens 50 kilo bij elkaar kunnen wegen! Tijdens het wegen konden we onze ogen niet geloven. We waren getuigen van een 25,5 kilo en een 22 kilo vis waardoor we maar liefst 47,5 kilo op de foto konden zetten… Holy shit!

Soms valt alles op zijn plek…

Een sessie om nooit te vergeten, op naar de volgende! 

Tot snel!

René, Team CBB


Check de site van CBB Baits voor meer info over hun assortiment. Volg René op Instagram op de hoogte te blijven van zijn monsterschubs. 😉

Bekijk ook