Bak gevangen rond de paai? Zo ga je er goed mee om!

Carp Care is wat de Shimano mannen betreft één van de belangrijkste topics binnen de karpervisserij. Zeker bij grote vissen is de kans op een (blijvende) beschadiging aanwezig! Nu we richting de paai gaan en de kans op een grote vis toeneemt, delen we de kijk op dit verhaal en leer je hoe je op de juiste manier omgaat met jouw gevangen vis!

Eén van de must-haves in je carp care arsenaal: een sling!

Het najaar is één van de gaafste periodes van het jaar op visgebied. De vissen zijn volop aan het azen en de kans op een grote karper is aanwezig! Bij alle vissen, maar zeker bij de vissen boven de 15 KG, is voorzichtigheid geboden. Door hun grote eigen gewicht kunnen deze vissen zichzelf namelijk snel beschadigen wanneer ze bijvoorbeeld op hun staart vallen.

Je wil natuurlijk niet dat een prachtige vis als deze beschadigd raakt!

De juiste carp care gear is wat ons betreft een absolute must. Of je nu een week gaat targetvissen in Frankrijk of gaat struinen in je lokale pensloot: dit materiaal mag niet ontbreken. Eerder schreef Raymond Hakkert al over zijn uitrusting voor het struinen, waarbij onder andere een onthaakmat niet kon ontbreken!

Ook bij het struinend vissen is een goed schepnet + onthaakmat belangrijk!

Onthaken in het net

Een eerste tip die we jullie willen meegeven is het zo snel mogelijk onthaken van de vis, dus het liefste in het landingsnet. Waarom? De vis kan met de haak (en daaraan vast hangende rig) gemakkelijk vast komen te zitten in de mazen van het net. Begint de vis met spartelen, dan kun je wel raden wat er gebeurt. Een beschadiging is zo gemaakt!

Landingsnetten anno 2022 zijn ruim genoeg om de vis in te onthaken.

Het optillen van de vis in een landingsnet terwijl hij nog niet is onthaakt is al helemaal een NO GO. De kans dat er spanning op de lijn komt te staan of dat de haak vast komt te zitten is hierbij groot!

Een vis uit het water tillen kan enkel en alleen met een sling en dus NIET met een schepnet!

Bonustip: let ook op gaten in je schepnet. Wanneer de vis tijdens het spartelen met een vin of zijn kop in zo’n gat vast komt te zitten kan het fout aflopen!

Haal de vis niet uit het water

Bij grotere vissen, zeg boven de 15 kilo, raden we je aan om de foto’s altijd in het water te maken. Na het landen en het onthaken van de vis kun je hem in een sling stoppen zoals de Calming Recovery Sling. Hiermee ligt de vis rustig te ont-stressen in het water terwijl jij je camera gear klaarmaakt.

In het water kan er weinig gebeuren. Let er wel op dat je de rits goed sluit 😉

Bij het fotograferen in het water til je de vis eenvoudig uit de sling en schiet je de nodige plaatjes. Mocht het onverhoopt gebeuren dat de vis begint te spartelen en uit je armen ontsnapt, dan zal hij altijd in het water landen waardoor hij niet snel beschadigd zal raken. Om die reden is fotograferen boven het water de beste optie!

Hoedemakers geeft het goede voorbeeld: een grote vis fotografeer je boven het water!

Kies de juiste onthaakmat

Wanneer je de vis toch op de kant wil halen, kies dan altijd voor een visveilige onthaakmat. Onze voorkeur gaat uit naar een mat met hoge opstaande randen waar de karper niet uit kan glijden, zoals de Trench Carp Mat. Deze mat heeft een dikke voering zodat de slijmlaag van de vis niet kan beschadigen. Vergeet niet om de mat goed vochtig te maken voordat je de vis erop legt! In de onderstaande review van Jordy op ’t Hof zie je meer van deze onthaakmat:

Wanneer de bodem niet geheel vlak is kan een cradle met verstelbare poten uitkomst bieden. In de Shimano range vind je de Trench Carp Cradle en de Tactical Carp Cradle die allebei te verstellen zijn. Ook deze cradles hebben opstaande randen zodat de vis altijd veilig ligt. Leuk detail: er zit een curve in de randen zodat je een (zware) karper heel gemakkelijk kunt optillen. In de onderstaande video wordt dat nog verder toegelicht:

Wanneer je gaat struinen en geen zware onthaakmat mee wil nemen is de Tactical Weight Mat een aanrader. Onder andere Raymond Hakkert gebruikt deze tijdens het penvissen. Het grote voordeel: de mat weegt bijna niets, is heel compact op te bergen en kan bovendien dienen als een soort stalktas!

De Tactical Weigh Mat is de perfecte stalkmat om ook je hengels, schepnet en andere benodigdheden in te vervoeren!

Omgaan met een beschadigde vis

Mocht het voorkomen dat de vis, op welke manier dan ook, toch beschadigd raakt, is het erg raadzaam om de wonden te behandelen. Inmiddels zijn er verschillende ontsmettingsmiddelen op de markt. Deze middelen zijn ontwikkeld voor het gebruik op open wonden en voorkomt infecties aan de wond. Een potje van deze ontsmettingsmiddelen is dus echt onmisbaar!

Een wond als deze is goed te behandelen met een Carp Care. Hiermee versnel je het herstelproces van de vis!

Meer weten over de Carp Care van Shimano? Bezoek dan de website en neem ook zeker een kijkje op de Facebook– en Instagrampagina voor de laatste productnieuwtjes en gave vangsten.

Het liefste zetten we de vis natuurlijk onbeschadigd terug!

Bekijk ook