KWO Fieldtest – Steekstokken van Timmy’s Carpboat Products – Tjeert Kruijer

In deze KWO Fieldtest neemt Tjeert Kruijer de steekstokken van Timmy’s Carpboat Products onder de loep. Zullen ze de test doorstaan en zelfs onder zware weersomstandigheden voor een stabiele ligging van zijn (karper)boot zorgen? Je leest het hieronder!

De steekstokken van Timmy’s Carpboat Products zijn uitvoerig door Tjeert getest!

Bootvissen

Tjeert aan het woord: Het is rond eind juli als ik samen met mijn vismaat Pim besluit om een boot te kopen om vanuit te vissen. Via via hebben we een gaaf exemplaar op de kop weten te tikken en na de nodige uurtjes klussen en schoonmaken gaat het avontuur beginnen.

Rods out! Het avontuur kan gaan beginnen.

Bij de eerste trip maken we gebruik van één behoorlijk lange steekstok, die we van de vorige eigenaar hebben overgenomen, en twee touwen met ankers. Ondanks dat de nacht redelijk succesvol verloopt en we een fraaie schub van rond de 20 pond weten te vangen, komen we al snel tot de conclusie dat het werken met (lange) touwen en ankers niet ideaal is. Tijd voor een andere oplossing!

Gepruts met touwen is niet ideaal. Tijd voor een paar stevige steekstokken!

Steekstokken van Tim

Op verschillende beurzen en via sociale media heb ik Tim al eens gesproken en zeker nu ik zelf ook vanuit een boot vis is mijn interesse in zijn bedrijf gewekt. Als je met Tim praat dan merk je aan alles dat hij flink wat ervaring heeft met het bootvissen en dat er dus ook goed is nagedacht over de producten die hij op de markt heeft gebracht. Gemaakt door een bootvisser, voor bootvissers!

De set waar Tjeert mee aan de slag gaat: een deelbare actieset met de allround schroefpunt!

Zelf kies ik voor twee zogenaamde ‘deelbare actieset‘ van 3.3 meter lang waarbij je voordelig een steekstok met schroefpunt, een verlengdeel, een borgpen en een hefboompen in huis haalt. Binnen het assortiment van TCP zijn er drie schroefpunten te verkrijgen: een schroefpunt voor zachte bodems, een schroefpunt voor harde bodems en een allround schroefpunt die op de meeste bodemtypes goed is in te zetten. Vanwege de flexibele inzetbaarheid kies ik voor de allround schroefpunt.

Met de allround schroefpunt kom je op de meeste bodemtypes weg.

Eerste indruk

Als ik de steekstokken voor het eerst in mijn handen heb, wat overigens een tijdje kan duren omdat ze enorm goed worden ingepakt, ben ik flink onder de indruk. De afwerking is van hoge kwaliteit en de steekstokken zien er gelikt uit!

Na het uitpakken ben ik flink onder de indruk!

Buiten dat zijn ze niet al te zwaar, is het verlengstuk heel eenvoudig op het schroefdeel te zetten en te borgen met de borgpen en zijn de gaten waar je de hefboompen in kunt stoppen mooi gelijk verdeelt over de steekstokken. Hoog tijd om de boot in te stappen en het ruime sop op te zoeken!

Al snel worden de nieuwe steekstokken in de praktijk getest.

In actie

Als we de boot voor de eerste keer vastleggen merk ik meteen een groot verschil ten opzichte van de lange, wat onhandige steekstok die we bij de eerdere sessies hebben gebruikt. Doordat de steekstokken uit meerdere delen bestaan zit je niet te kloten met enorm lange palen en bovendien draait de schroefpunt gemakkelijk de kleibodem in.

Doordat de steekstok in twee delen is opgedeeld zijn ze veel makkelijker te hanteren in de boot.

De allround schroefpunt duwen we eerst een stuk de grond in en daarna draaien we hem met de hefboompen stevig aan. Het is verbazingwekkend hoe diep je de steekstokken de bodem in krijgt, althans in de semi-zachte kleibodem waar wij onze boot vastleggen. Hoe dat op andere bodems of met de andere schroefpunten gaat durf ik niet te zeggen.

Op de bodemtypes waar Tjeert uitpakt werkt de allround schroefpunt perfect!

Stormachtige omstandigheden

Van Tim begreep ik dat de steekstokken ook echt zijn gemaakt om de diepte in te gaan want hoe dieper ze in de grond staan, des te stabieler ze blijven staan. Voor ons een belangrijke eigenschap, want al bij de tweede sessie krijgen we te maken met een stormachtige wind.

Door een fender tussen de steekstok en de boot in te hangen voorkom je schade als de boot op en neer deint.

Hoewel de boot behoorlijk op en neer deint door de golven en de beukende wind, komt de boot niet van zijn plaats. En dat terwijl we ‘slechts’ twee steekstokken gebruiken! Onder dit soort omstandigheden zou het wellicht beter zijn om je boot aan drie of zelfs vier steekstokken vast te maken. Toch doorstaan de twee steekstokken de stormachtige test en worden we ’s ochtends op dezelfde plek wakker als waar we gingen slapen. Helaas wel zonder vis…

De steekstokken hebben de stormachtige nacht doorstaan!

Eigenschappen

Ik ben zelf een groot fan van spullen waar je op een fijne manier mee kunt werken en die je visserij een stukje gemakkelijker maken. Bij een hengel of een molen let ik ook zeker op het uiterlijk (een beetje fancy is natuurlijk nooit verkeerd) maar bij een product zoals deze steekstokken maakt het uiterlijk me eerlijk gezegd weinig uit. Ze moeten gewoon goed werken en doen wat ik wil dat ze doen!

Met name de functionaliteit vindt Tjeert belangrijk, zodat hij zorgeloos kan blijven vissen!

Tot dusver ben ik zeer te spreken over de steekstokken van Tim. Ze draaien goed de bodem in en met de stevige hefboompen draai je ze vaster dan vast. De gaten zitten mooi verdeeld over zowel de steekstokken als de verlengstukken, dus ongeacht hoe diep de steekstok al in de bodem zit of hoe lang je bent, je kunt altijd gemakkelijk bij een gat om de steekstok verder aan te draaien (of ‘m weer los te draaien natuurlijk).

Met de hefboompen kun je de steekstok enorm stevig vastzetten in de grond.

Tot slot merk je dat wanneer je het verlengstuk over een andere stok heen plaatst, de gaten van de borgpen precies over elkaar heen vallen. Je hoeft dus niet te gaan schuiven om de gaten op de juiste hoogte van elkaar te brengen. Zeker als je in je eentje op pad gaat ben je maar wat blij als dit soort handelingen gemakkelijk verlopen!

De twee delen van de steekstok sluiten feilloos op elkaar aan, waardoor je ze gemakkelijk kunt vastzetten met de borgpen.

Plus- en minpunten

Hieronder som ik de pluspunten en de minpunten die ik tot nu toe ben tegengekomen op.

Pluspunten

  • Relatief licht van gewicht
  • Gemakkelijk en diep vast te draaien in de bodem
  • Voldoende steun, ook voor wat zwaardere boten en bij onstuimig weer
  • Verlengstukken monteren is heel eenvoudig
  • Goed te hanteren, ook wanneer je in je eentje op pad bent
  • Nette prijs-kwaliteit verhouding (?160 voor een set van 2 steekstokken, 2 verlengdelen, 2 borgpennen en 1 hefboompen)

Minpunten

  • Ze zijn wat krasgevoelig en ogen na een aantal sessies iets minder fraai. Het functioneren leidt hier niet onder dus persoonlijk maakt dit me weinig uit
Ook vismaat Pim kon al regelmatig profiteren van de steekstokken! 😉

Bonus: steekstok geleider

Speciaal om kennis te maken met de andere producten in zijn assortiment kreeg ik van Tim ook een steekstok geleider mee om eens te kijken hoe dit product me zou bevallen en of het zou passen bij mijn boot. De steekstok geleider is een RVS onderdeel dat je op je boot kunt monteren. De steekstok past door het gat van de geleider heen, waardoor de boot op en neer kan bewegen maar niet van zijn plaats komt.

De steekstok geleider is op je boot te bevestigen en te verstellen met de twee stelknoppen.

Dankzij de zachte voering aan de binnenkant heb je geen last van piep-, kraak- of schuurgeluiden. Bovendien is hij verstelbaar tot maar liefst 30 graden, zodat je ‘m altijd verticaal kunt instellen. Ook kun je de twee verstelknoppen op de steekstok geleider allebei losdraaien in het geval van een noodsituatie en is je boot dus binnen no-time los van de steekstokken. Wel zo veilig!

De bovenste knop van de geleider zit vast op één positie, terwijl je de onderste in vijf verschillende hoeken kunt vastdraaien.
Met de onderste schroef zet je de steekstok geleider in de gewenste hoek vast.

De steekstok geleider zit niet op mijn boot bevestigd, dus op dat gebied kan ik geen feedback geven. Persoonlijk lijkt het me een zeer handig product omdat je een stevige, veilige en gemakkelijke oplossing creëert voor het vastleggen van je boot aan een steekstok. Wij zijn nu altijd in de weer met touwen en knopen een fender tussen de steekstok en de boot, maar een steekstok geleider lijkt me dan toch handiger. Ik zou ‘m zeker eens bekijken als je vanuit je bootje gaat vissen!

Door beide schroeven los te draaien is je boot binnen no-time…
…los van het onderdeel dat aan de steekstok bevestigd zit.

Conclusie

Al met al ben ik zeer tevreden over de steekstokken van Timmy’s Carpboat Products. Als ik terugdenk aan de eerste sessies, waarbij we liepen te kloten met een onhandige, lange en minder goed functionerende steekstok en een aantal ankers met touwen, dan gaat m’n rughaar al overeind staan… Dat gaat nu een stuk eenvoudiger!

Ga jij regelmatig vanuit je (rubber)boot vissen? Dan raadt Tjeert de steekstokken van Timmy’s Carpboat Products zeker aan!

Ongeacht met wat voor boot je vist, op welk bodemtype of op welke diepte je de boot wil vastleggen, binnen het assortiment van TCP ga je ongetwijfeld een geschikte variant vinden. Ik zou de steekstokken dan ook zeker aanraden voor iedere (rubber)boot visser! Check ook zeker de verschillende accessoires die Tim in zijn assortiment heeft zitten. Ook die zijn het bekijken waard! 😉

Succes met jullie (boot)visserij!

Tjeert Kruijer


Wil je meer weten over de verschillende producten van Timmy’s Carpboat Products? Bezoek dan zijn Facebookpagina, waar je alle producten meteen kunt bestellen! Je kunt natuurlijk ook de onderstaande video bekijken, waarin we alle producten van Tim met je doornemen:

Benieuwd hoe je de steekstokken van Tim kunt inzetten? Check dan de onderstaande video van de Duitse (boot)visser Mathis Korn!

Bekijk ook