Vanaf welke watertemperatuur eten karpers boilies?

Het antwoord hierop vind je hieronder én helpt jou bij het kiezen van een voertactiek! Zo leggen we onder andere uit wat de watertemperatuur voor invloed heeft op het aasgedrag van een karper. Lees dus snel verder!


Voordat we het over boilies gaan hebben, is het belangrijk om te begrijpen welke invloed de watertemperatuur heeft op het aasgedrag van karpers. Een karper is namelijk koudbloedig, wat inhoudt dat de temperatuur van zijn lichaam gelijk is aan het water waar hij/ zij in zwemt. Wanneer het water boven de 10 graden komt, worden de enzymen in het spijsverteringskanaal geactiveerd. Oftewel: de vis krijgt prikkels die hem aanzetten om te gaan azen!

Watertemperatuur
Wordt er in de winter überhaupt wel geaasd door karpers? Het antwoord lees je hieronder!

Azen in de winter

Eet een karper dan helemaal niets bij een watertemperatuur onder de 10 graden? Het antwoord daarop is lastig te geven, maar wat we wel weten is dat karpers bij een lage watertemperatuur voedsel niet (goed) kunnen verteren. Als er al gegeten wordt zal dit minimaal zijn en daarom moet je in deze tijd van het jaar voorzichtig zijn met voeren.

Watertemperatuur
Wanneer beginnen karpers eigenlijk met azen? Foto: Ed Cremers.

Onze eigen ervaring leert dat je in de winter het beste met een opvallend aasje of een aantrekkelijke “smikkelmix” zoals gebroken boilies en partikels aan de slag kunt gaan. Hierbij speel je vooral in op de nieuwsgierigheid van de vis, zonder hem te verzadigen.

Dit is een perfecte mix om de winter mee af te sluiten en het voorjaar mee te straten.

Wanneer kun je dan wel boilies in zetten?

Alright, terug naar de kern van het verhaal. Vanaf een watertemperatuur van 10 graden begint een karper dus voorzichtig te azen. Maar vanaf wanneer kun je dan precies boilies gaan voeren en ermee vissen…?! Een exact antwoord op deze vraag is bijna niet te geven. Vanaf een watertemperatuur van 12 graden wordt het aasgedrag van de karper nog meer gestimuleerd en zou je dus in theorie met boilies aan de slag kunnen gaan, maar het blijft een beetje aftasten en experimenten.

Ga niet zomaar strooien met boilies, maar begin met kleine hoeveelheden (gebroken) boilies.

Overigens kunnen karpers temperatuursverschillen van slechts 0.1 graden aanvoelen, wat verklaart waarom ze zo sterk reageren op bijvoorbeeld een voorjaarszonnetje dat op ondiep water schijnt.

Een verschil van 0.1 graden? Een karper voelt dat!

Al is het water hier maar 0.2 of 0.3 graden warmer, de karper kan het zeker voelen!

Watertemperatuur
Ondiep water + voorjaarszon = kassa! Foto: Casper Heuver

Zo begin je in het voorjaar met vissen

Wanneer je start met boilies in het voorjaar raden wij aan om voor een boilie te kiezen die goed te verteren is. Dat houdt in: een boilie die niet teveel eiwitten en vetten bevat, zoals de Scopex Specials. Een zoete boilie is goed om het jaar mee te beginnen.

Pilaar’s favoriete boilie voor dit seizoen!

Start met weinig aas en kleine diameters of kies zelfs voor een single hookbait. Krijg je snel beet, dan kun je mondjesmaat wat extra boilies te water laten zo lang je blijft vangen. Nogmaals: wees voorzichtig met je aas, want wat er eenmaal in ligt kun je er niet meer uithalen ;-).

Watertemperatuur
Start met een voorzichtige single hookbait aanpak en voer pas bij als je actie krijgt!

De beste stek bij koud water

Zoals je net al kon lezen voelen karpers de kleinste temperatuursveranderingen aan, dus daarom kan het lonen om op dagen met zon op ondiepe plekken van het water te vissen. Grote kans dat de karpers hier liggen te genieten van het iets warmere water!

Een ondiepe baai met het voorjaarszonnetje erop. Veel beter wordt het niet!

Naast de warmte stimuleert ook het licht van de zon de karpers om actief te worden en meer te bewegen, waardoor ze energie gaan verbruiken en gaan azen. Dit zijn de momenten en plekken waar je je haakaas wil presenteren!

Succes!

Team KWO


Op zoek naar licht verteerbaar aas voor de koudere maanden? Bekijk dan zeker eens de Scopex Specials en combineer deze met de Scopex Crunch!

Bekijk ook