Zo vind je karpers in het voorjaar!

Het vinden van de karpers is dé sleutel tot succes in het voorjaar. Heb je ze gevonden, dan zijn ze vaak ook wel te vangen. Hieronder lees je drie tips over het lokaliseren van de vis, doe er je voordeel mee!


Het lokaliseren van karpers is in onze optiek een extreem belangrijk aspect in de karpervisserij, zeker in het voorjaar!

#1: Nachtelijke uren

Ja, je leest het goed! Slechts een aantal vissers zullen ’s nachts de vis lokaliseren, dat terwijl dit enorm leerzaam en dressuurdoorbrekend kan zijn. In het donker zijn karpers namelijk een stuk actiever en kun je meer tekenen van vis waarnemen. Zeker als je “rustig” op je stretcher ligt te chillen, is de kans groot dat je karpers hoort springen of draaien. Dit geeft je een hoop informatie! Het kan zelfs lonen om ’s nachts te verkassen naar de zone waar je veel activiteit waarneemt.

In de nachtelijke uren kun je veel activiteit waarnemen!

Zet ook altijd een wekker! Was het namelijk een stille nacht, dan kun je ’s ochtends actief op zoek/ pad gaan om alsnog een karper te vangen. Als andere vissers nog op één oor liggen, moet jij met je verrekijker (of Drone) de oevers al afstruinen.

#2: Oevers afstruinen

We gave het net al aan, maar nu de natuur ontwaakt is het tijd om veel meters te maken op zoek naar karpers. Een polariserende zonnebril mag dan niet ontbreken! Hiermee kijk je beter “door” het water en zul je sneller karpers opmerken. Je zult versteld staan hoeveel meer je ziet bij het dragen van een bril met polariserende glazen. Het verschil is aanzienlijk en in het voorjaar kan dat van groot belang zijn!

Voorjaar
In het voorjaar moet je blijven zoeken! Foto: Darrel Pack

Springende of draaiende vis, aasbellen, kolken en zelfs verkleuringen in het water zijn signalen dat er karpers in de buurt kunnen zijn.

#3: Blijf altijd actief

Het lokaliseren van vissen is niet op ieder water eenvoudig. Zo kan het water bijvoorbeeld te diep zijn of vertonen de karpers geen enkel teken van leven. In deze situatie moet je logisch nadenken en vertrouwen op je instinct, maar blijf vooral ACTIEF. Vis verschillende stekken af om zo tot nieuwe informatie te komen. Deze informatie kun bij de volgende sessies weer toepassen.

Voorjaar
Deze kogelronde spiegel werd struinend gestrikt.

Probeer ook stekken die er op het eerste oog niet ‘carpy’ uit zien, onderwater kan het namelijk heel anders zijn! Tevens worden deze stekken vaak overgeslagen door andere vissers… Lekker rustig dus! Via Google Earth of Google Maps kun je in sommige gevallen al ondiepe platen spotten of zelfs obstakels. Informatie die je gemakkelijk voor de sessie “gratis” kunt inwinnen.

Voorjaar
Een Drone kan ook veel informatie opleveren.

Vergeet niet: thuis vang je sowieso niets! 😉

Succes in het komende voorjaar!

KWO Redactie


Bekijk ook