Wonen in Frankrijk – Het vroege voorjaar op de Lot – Wouter Koziolek

‘Wonen in Frankrijk’ is een reeks artikelen uit de pen van Wouter Koziolek van Lot Experience. In dit eerste deel vertelt Wouter over zijn verhuizing naar Frankrijk en de eerste verkenning van het stuwstuk waar hij nu aan woont. Samen met zijn vriendin Kiek leert Wouter de rivier al aardig kennen en de eerste vissen worden al geland!


De grote droom: Uitkijkend op de Lot!

Wouter aan het woord:Het is eind april als ik dit schrijf en we wonen nu ruim een maand in Frankrijk. We zijn heel blij met onze locatie aan de Lot en zijn ondertussen de omgeving aan het verkennen, integreren en volgen een Franse taalcursus. De boten en equipment zijn top voorbereid. De eerste gasten hebben genoten en de vangsten zijn goed!

In februari kwam Wouter aan bij zijn nieuwe stulpje in Frankrijk.

Er is veel veranderd ten opzichte van het leven in Amsterdam. Houthakken behoort nu bijvoorbeeld tot een dagelijkse bezigheid. Alles wat je hier moet doen ten behoeve van levensonderhoud kost veel meer tijd dan in Nederland. Dit brengt automatisch meer bewustzijn met zich mee en je gaat andere dingen meer waarderen. Een extra toevoeging die we anders waarschijnlijk niet hadden kunnen ervaren!

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Ondanks de drukte en voorbereidingen die verhuizen naar Frankrijk met zich mee brengen, zijn de hengels ook al meermaals te water gegaan. En niet zonder resultaat! We wilde tijdens onze verhuizing en werkzaamheden ook inzicht krijgen in de vangsten in het vroege voorjaar op dit gedeelte van ‘onze’ stuw. Waar houden de vissen zich op? Diep, ondiep? Vinden we de vissen uit de stroming? Maakt het nog verschil of we op harde of zachte bodem structuur vissen? Hoe reageren de karpers op het nieuwe aas?

Om Maison WOKO warm te houden moet er dagelijks hout gehakt worden!

Het diepste deel van de stuw

‘Ons’ stuwstuk betreft een lang stuk met veel diversiteit en mogelijkheden. Je kunt alle kanten op! We kennen hier ondiepe stukken, wiervelden, waterplanten en kleine riviertjes die de Lot instromen. Ons huis ligt aan het diepste deel. Het leuke van een gevarieerd diepteverloop is plekjes vinden die theoretisch interessant kunnen zijn. Er zijn ontelbare potentile plekken te vinden!

Uitzicht richting de barrage, we hebben het niet slecht!

Koud!

Bij aankomst, eind februari, is het oppervlaktewater 6,5 graden en op de bodem vier graden. Best koud dus. Doordat de rivier altijd in beweging is en de karper vrijwel altijd in aanraking komt met het verplaatsen van water hebben ze voedsel nodig. Echt passief zijn de vissen op de rivier naar mijn idee nooit.

Koude temperaturen!

De rivier stroomt op dit moment aardig en de barrage staat vaak met drie van de vier schuiven open. Het waterniveau fluctueert hier niet echt omdat we aan het begin en einde van onze stuw een grote barrage hebben staan die alles nauwkeurig reguleert. Door de stroming kan ik tot aan de vaargeul vissen. Aangezien de kanten mij het meest interessant lijken is dit echter niet van belang.

Ondanks de koude temperaturen zijn sommige vissen toch al vrij actief!

Welke dieptes?

Het talud is hier erg interessant. De kanten zijn tot 1,5 meter uit de kant bezaaid met puin waarna het talud begint. In eerste instantie wil ik graag ook ondiep kunnen vissen, dus maak ik plekjes op ondiepe richeltjes en bovenaan het taluds met puin en stenen. Het loopt hier redelijk steil af dus de hengels liggen een paar meter uit de kant. Ook een ondiep kommetje links van ons huis is interessant, hier plaatsen we ook een hengel.

De ondiepte hengel produceert vooral in het donker geregeld vis.

Midden in de tuin staat een waterput in het water. Deze is gestut door grote puinbrokken en gelukkig loopt de bodem rondom deze grote stenen wat minder snel af. Hier moeten de vissen omheen zou je zeggen! Het loopt gestaag naar een diepte van tien meter en zakt af tot twintig meter in de vaargeul. Twee hengels leggen we ondiep, tussen de n en drie meter, en de diepste hengel komt tussen de vijf en zeven meter te liggen.

Net geen 30 pond voor Kiek!

De vissen die het meest actief zijn bezoeken vaak de kanten en uiteindelijk ontstaat daar de eerste vorm van natuurlijk voedsel. De waterputstek is in dit geval de diepste hengel. De linker hengel ligt op een ondiepe plaat, op 2,5 meter diep, zo’n tien meter uit de kant. De rechterhengel ligt op 1,5 meter vlak onder het kantje op een stenen richeltje. Kortom: gespreide kansen!

De put is gestut met grote puinbrokken.

Ander aas

Sinds dit jaar vis ik met nieuw aas. Het is ontstaan doordat we met vier vrienden net als vroeger met ingredinten en filosofie van goed aas bezig wilden zijn. Voor mij heeft dit geresulteerd in dumbels met meerdere vismelen en een zoete karamel flavour. Hoog eiwitgehalte en breed inzetbaar.

Dumbell Fish & Sweet: breed inzetbaar!

Omdat het water nu nog koud is, vier tot zeven graden op de bodem, voeren we een handje per hengel per dag. We gebruiken dumbels omdat de structuur altijd meer open is dan boilies. Hierdoor wasemt het aas perfect uit!

En handje per hengel is voldoende!

Uitkijkend op de Lot!

De eerste dagen vissen we alleen overdag een paar uurtjes, hooguit tot 21.00 ?s avonds. Na de lange dagen zijn we best gesloopt en gaan we vroeg naar bed. Op dag twee krijgen we in de schemer de eerste aanbeet op de ondiepe rechterhengel. De vis weegt 12 pond en is een hele speciale!

De avondzon mogen zien, samen met de donkere luchten is genieten!

Vanaf de tweede dag krijgen we overdag ook aanbeten op de waterputstek tussen 10.00 en 12.00 en 16.00 en 18.00 uur. Ik kan het niet laten om verspreid drie nachtjes door te vissen om toch te kijken wanneer die massale vreetpartijen zijn? Even vergeten dat het nog wintervissen is!

De waterputstek heeft zijn naam niet voor niets gekregen 😉

Doordat de hengels dicht achter het huis staan kan de soundbox in het raamkozijn van de badkamer gezet worden. Een droom uiteraard, maar het is wel even wennen om eerst het hele huis door te rennen bij een aanbeet!

Nog even wachten en alles is groen!

Brede inzet, meer resultaat

Door verschillende plekjes te maken op verschillende soorten bodem en op verschillende dieptes kun je de stek het beste uitkammen. Secuur zijn met voeren, om de vissen niet te snel te verzadigen, is ook erg belangrijk. Bij de meeste karpers was aan de ontlasting te zien dat ze de plekken eerder bezocht hadden. Meer voeren was misschien funest geweest!

De vissen zitten vol op het voer!

Uiteindelijk zijn de aanbeten verdeeld tussen de rechterhengel en diepe hengel. Wat wel opvallend was is dat de aanbeten overdag van de diepe hengel kwamen en in de schemer en aan het begin van de avond de ondiepe hengel de meeste runs produceerde.

Mooie, volle winterkleuren!

Harde of zachte bodem maakte geen verschil. Wel heb ik het idee dat de vissen het aas beter kunnen detecteren als het aas op een egaal stukje harde bodem wordt aangeboden. Hoe meer je probeert, hoe meer je ook te weten komt!

We houden je met dit blog ‘Wonen in Frankrijk’ op de hoogte door regelmatig updates te posten met verschillende onderwerpen. Volgende keer nemen we je mee op de boot!

Win een visvakantie bij WOKO

Wil jij een week GRATIS vissen op de rivier de Lot? Doe dan mee met de Like, Share & WIN actie! Om mee te doen LIKE je de Facebookpage en deel je de trailer op je eigen tijdlijn.

Klik op de afbeelding om naar de trailer te gaan.

Keep you posted!

Wouter Koziolek


Meer weten over het vissen op de Lot vanuit n van Wouter’s boten? Check dan de website en vergeet ook de Facebookpagina niet te liken om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Bekijk ook