ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

We gaan naar buiten, het is voorjaar! – Sander van Duinen-Kaars

De fanatieke Sander van Duinen-Kaars viste een uiterst succesvol voorjaar en uiteraard wil hij graag met jullie delen hoe hij dat heeft aangepakt. Plannen, observeren en afromen zijn drie belangrijke pijlers van zijn visserij. Benieuwd hoe hij die drie weet te combineren om succesvol te zijn? Lees dan zeker verder!


Sander aan het woord: De zonnestralen worden sterker, het weer blijft stabiel en de watertemperatuur stijgt gestaag. Dat betekent maar één ding: we gaan naar buiten! De vis laat zichzelf nu steeds vaker zien en we kunnen ze bij goede omstandigheden makkelijker vinden, belagen en vangen! Althans dat is mijn opinie. Daarom neem ik jullie graag mee, om door mijn ogen, het voorjaar te vieren!

sander van duinen kaars voorjaar
Het zonnetje doet vaak veel goeds! 😉

Daar, tussen het opkomende groen!

Knisperende rietstengels, bewegende leliebladeren en het heldere water dat steeds troebeler begint te worden! Een snelle aanpak biedt nu veel perspectief, maar hoe kan je die vis nou mooi onderscheppen op zijn trekroute? De vis laat zich veel zien tussen het opkomende groen in het water. Mijn ervaring is dan ook zoveel mogelijk de rand van het groen op te zoeken. De opkomende leliebladen zijn altijd een perfecte trekroute voor een vis, dus probeer die rand te volgen. 

voorjaar schub
Een voorjaarsschub die lekker lag te chillen tussen de lelies.

Probeer eens je rigje net achter de leliebladen te leggen. Dit moet natuurlijk wel te doen zijn want mijn ervaring leert dat je zeker vijf meter over de lelieveldjes heen kan vissen, zolang deze maar niet te dicht op elkaar staan want er moet natuurlijk wel gedrild kunnen worden. 

leliebladeren azende vis
Opkomende lelies in het voorjaar: hotspot!

Ik vis in deze omstandigheden met de fluoro carbon Slackliner voorslag van Pole Position over de lelies heen. Welke ik geheel slap laat liggen over de leliebladen. Vraag je maar niet af of je nu wel een aanbeet krijgt want mijn score was honderd procent en elke aanbeet was een keiharde strak loper!

fraaie spiegel voorjaar
Nog zo’n leliekruiper die wel zin had in een potje wroeten tussen de opkomende bladeren.

Vis actief en lok ze uit

Speel snel in op de vissen die je gespot hebt, ik ga altijd eerst mijn beoogde even checken voor ik op jacht ga. Als ik vis ben tegengekomen pak ik vaak een ronnie rigje met mijn geliefde NS-1 pop-up, lekker attractief en visueel! Het is dan ook al regelmatig voorgekomen, dat na het neerleggen de hengel binnen een kwartiertje weg trok! De gele kleur en de zoete citrus smaak is cruciaal om de vis wat sneller over de streep te trekken. Probeer het maar eens, je zult verstelt staan! 😉

sander van duinen-kaars ronnierig
Vissen zoeken en deze belagen met een visueel attractief pop-upje, sowieso een gouden zet in het voorjaar!

Paaidrang

Op het moment van schrijven ben ik de vis kwijt op een plas van zeshonderd hectare. Tja dat kan, hoor ik je denken en dat is ook geen probleem! Het water is groot en de vis kan overal heen. Als ik om mij heen kijk zie ik de meeste tentjes dicht en als de onthaakmat nat is, is het van de douw van afgelopen nacht.

sander van duinen-kaars voorjaar schub
Maar als Sander ze dan weer gevonden heeft, kan het erg hard gaan!

Ik vraag mij af waar de vis uit hangt. Ik vis in het voorjaar bijna geen enkele nacht tot ik de vis daadwerkelijk gevonden heb. Mijn benadering is dus alleen maar zoeken met de hulp van een drone, voerboot en rubberboot.

sander bak veertiger voorjaar
Wie zoekt die vindt! Deze veertiger ving Sander na 5 minuten vissen!

Op de plas is de watertemperatuur rond de dertien graden. Niet erg warm maar ook niet te koud. Ik vaar een sloot in aan de zuid-oostkant van de plas en zie op mijn dieptemeter dat de watertemperatuur hier zeventien graden is! Terwijl ik daar nog van schrik, zie ik rietstengels bewegen en twee karpers onder de boot door schieten! De vis zit in deze uitloper van de grote plas! Dat is ook logisch met de paai die in het verschiet ligt. Vaak wordt de paaidrang nog onderschat, een paar graden kan een groot verschil maken!

sander paaidrang
Een bak van groot water die zich verstopte in een ondieper en warmer slootje.

“De ene dag is de andere niet!”

Zo snel je de vis kan vinden, zo snel kan je ze ook weer kwijt zijn. Zoals de titel al doet vermoeden. De ene dag liggen ze vol in een ondiepere sloot een paar uurtjes later waren ze weer compleet verdwenen. Dit is typerend voor het voorjaar dus hou hier dus rekening mee en geef niet te snel op. 

sander van duinen-kaars vol schepnet
Geniet van de momenten dat je de vis kan vinden, want ze kunnen heel snel weer weg zijn.

Als je de vis weet te vinden, is het vangen een kleine kunst. Probeer hier dan ook van te genieten want de zekerheid is er niet dat de vis er morgen weer zullen liggen!

Geen grip

Toch gebeurt het wel eens dat je uren de tijd hebt, er kan ruimschoots gezocht worden en er kan meteen gevist worden. Maar je vindt de vis niet en als je ze dan al vindt, zwemmen ze in hele kleine groepjes. En zijn ze weer sneller verdwenen dan dat je ze vond. Probeer dan niet van hak op de tak te springen om bij meerdere wateren te gaan kijken maar concentreer je op je voorgenomen plan. 

sander van duinen-kaars veertiger
Een voorgenomen plan kan ook erg goed uitpakken, vergeet dat niet! 😉

Zo hou je het overzicht, want zoals ik al aangaf kan de vis ineens opduiken. Dus beperk je tot twee wateren en heb geduld, vooral veel geduld. Dit werkt uiteindelijk in je voordeel en dat vist wel zo ontspannen want daar draait het uiteindelijk ook om! 😉

sander van duinen-kaars veertiger
Zulke units maken de zoektocht natuurlijk nog vele malen mooier!

Tight lines!

Sander van Duinen-Kaars


Volg Sander zeker op Instagram om zijn avonturen te volgen!

Bekijk ook