Wafters: een hype of dressuurdoorbrekend?

Door de jaren heen zijn diverse soorten aas populair geworden in de karpervisserij. Maar heb je ook wel eens gevist met wafters? Een subtiel haakaasje dat onderwater gewichtloos is en daardoor makkelijk opgezogen kan worden door een karper. Tijd voor uitleg en tips!


Wat zijn wafters?

Een wafter is een haakaasje dat gewichtsloos is gemaakt. In het geval van partikels kan dat heel makkelijk door tussen de partikels een stukje foam of kurk te plaatsen. Een tijgernoot kun je zelfs heel mooi uitboren om er vervolgens een kurkstaafje in te plaatsen. Bij boilies gaat het om boilies die voor een deel uit pop-up mix bestaan, waardoor hij onder water gewichtloos is. Hij zal dan ook langzaam zinken, of hij zinkt op het gewicht van de haak.

Wafters
Een wafter kan zo maar eens het verschil maken.

De laatste jaren zijn wafters een beetje ondergesneeuwd door de (fluo) pop-up. De zeer succesvolle chod rig, de hinged stiff rig en afgeleiden daarvan in combinatie met fluo pop-ups zijn daar voor een groot deel de oorzaak van. Om goed te werken hebben deze rigs immers een pop-up nodig. De goede vangsten met dit soort rigs hebben de werking van deze drijvende knikkers dan ook meer dan bewezen. Zeker in situaties waarbij niet is voorgevoerd is het een goede keuze om mee te starten!

Fluo pop-ups of wafters?

De nadelen van een pop-up

De pop-up heeft echter ook nadelen. De kracht van deze aassoort, zijn opvallendheid, is ook zijn zwakke plek. Pop-ups zijn voor de vis namelijk een onnatuurlijk aasje. De door ons gevoerde boilies liggen altijd op de bodem en zweven er nooit boven. Voor een vis is het na verloop van tijd een koud kunstje om het verband tussen een prik in de lip en een pop-up te leggen. Aan elke drijvende knikker die zij opnemen hangt immers een haak, die een nare prikervaring veroorzaakt.

Pop-ups hebben ook nadelen!

Daarnaast hebben vissen op voerplekken in veel gevallen totaal geen oog voor aasjes die een stukje van de bodem aangeboden worden, met name als er al een paar dagen (stevig) is voorgevoerd. Op de vele onderwaterbeelden is dit dan ook vaak goed te zien. De vis aast duidelijk op de bodem en negeert de aangeboden pop-up volledig. Een trend is dan ook om de pop-ups steeds lager en lager te gaan vissen, tot we feitelijk bij een wafter zijn aanbeland.

De voordelen van ‘licht’ haakaas

Wafters bieden een hoop voordelen tegenover andere presentaties! Naast dat ze naar binnen “vliegen” bij een aasopname, zijn ze ook makkelijk vindbaar zonder gebruik te maken van felle kleuren. Zo ‘matcht’ de kleur van het haakaas met het andere voer, wat de ‘argwaan’ bij een karper kan wegnemen. Een wafter kan zo maar eens verschil maken op wateren waar dit nog maar weinig wordt ingezet!

Wafters
Eenmaal die zweeft op de haak, kan die heel effectief ingezet worden!

Daarnaast zijn veel bodems in het voorjaar voorzien van een dun laagje slik, bladafval of andere vormen van troep. Boilies zullen vanwege het gewicht daar een beetje in wegzakken (of verdwijnen), maar wafters blijven daar simpelweg op liggen omdat ze ‘gewichtloos’ zijn. Zo worden ze sneller opgemerkt en wordt de kans op een (snelle) aanbeet groter!

Een perfecte balans

Wafters kunnen ook een nadelig effect hebben! Omdat ze ‘gewichtloos’ zijn, kan een karper de rig ook gemakkelijk weer uitspugen mét haak… Bij het knopen van rigs zijn er dus een aantal zaken waar je rekening mee moet houden!

Het voorjaar; perfecte tijd voor wafters!

Allereerst moet je jouw rig aan de waterkant controleren, want zinkt de wafter niet goed op de haak? Dat is wel de bedoeling! Je wilt namelijk niet dat een ‘drijvende’ wafter de haak mee omhoog neemt. Je dient dus een goede balans hierin te vinden. Zo kan je een 15mm wafter het beste inzetten i.c.m. een haakmaat 6 of 8 en een 18mm met een haakmaat 2 of 4. Dit zijn richtlijnen, dus pin je er niet op vast! Bij te veel drijfvermogen kan je de wafter bijvoorbeeld iets bijsnijden of plaats een eenvoudig loodhageltje op de hair.

Wafters zijn verkrijgbaar in 15 en 20 millimeter.

De perfecte rig voor wafters

Het vissen met een wafter als haakaas is een stuk lichter dan gebruikelijk! Het is daarom slim om de vertrekpunt van de hair aan te passen. Met een boilie bijvoorbeeld zal je normaliter een stukje silicone rubber of ‘knoop’ op de haaksteel (of zelf in de bocht) plaatsen. Hierdoor zal het gewicht van het aas helpen de haak te doen draaien. Een wafter maakt de haak echter lichter en hierdoor kan je de hair beter dichter bij het haakoog los laten komen. Denk hierbij aan een eenvoudige ‘knotless knot’, KD bevestiging.

Wafters
Een rig die je goed kunt inzetten i.c.m. een wafter.

Let er ook op dat je de hair niet te lang maakt, want je wafter zal dan namelijk hoger van de bodem worden aangeboden met het risico dat bij een aasopname de haak niet goed in de bek terecht komt. Wafters kan je dan ook het beste vrij kort op de haak aanbieden. Om deze reden gebruiken er dan ook veel mensen onderlijnen als de bekende D-rig in combinatie met dit haakaas.

Tijd om in te zetten

Nu je weet hoe je ‘wafters’ het beste kunt inzetten in het voorjaar, is het tijd om er mee aan de slag te gaan! In de KWO Shop vind je drie verschillende smaken; Scopex, Krill en Squid. Van alle smaken zijn ook de boilies verkrijgbaar, dus goed om mee te combineren.


Bekijk ook