Tips voor het vroege voorjaar van Martijn Nederpel – Dreambaits

Sinds gisteren is het voorjaar officieel van start gegaan. Stijgende temperaturen, nog meer zonuren en vissers die staan te springen om hun lijnen weer nat te maken! Echter zitten er ook veel valkuilen in het vroege voorjaar, Dreambaits consultant Martijn attendeert jullie hierop en deelt dan ook 4 nuttige tips!


Martijn aan het woord: Het duurt niet lang of het vroege voorjaar staat weer voor de deur. De dagen worden langer en in het zonnetje (uit de wind) wordt het al snel aangenaam vertoeven! Veel karpervissers staan alweer te trappelen om hun lijnen nat te maken. De activiteit op social media en in de hengelsportzaken neemt duidelijk toe, dan weten we dus genoeg! 🙂

Velen onder ons kijken alvast uit naar dat voorjaarszonnetje! 😉

Toch kent deze periode een paar valkuilen… Hoewel wij het al snel lekker warm vinden wanneer de zon schijnt en de buitentemperatuur 10 graden plus is, duurt het doorgaans langer voordat de watertemperatuur stijgt. Het gevolg is een trage stofwisseling van een karper! Je zal wel zien dat door het lengen van de dagen en dus de extra lichtintensiteit, karpers wel vaker in beweging komen.

Ook al schijnt het zonnetje aanzienlijk meer, de stofwisseling van een karper loopt nog flink achter.

Tip #1: Stekkeuze

Stekkeuze is altijd het allerbelangrijkste, zeker in het later najaar en vroege voorjaar! De vis is nog niet heel actief, dus je moet echt vissen daar waar de vis zich op dat moment ophoudt. In de warmere periodes legt de vis grotere afstanden af en is de kans groter dat je zelfs op een “slechtere” stek nog vis vangt. 

Doordat Martijn heel flexibel is vanuit de boot, vist hij erg graag in deze periode van het jaar.

Mijn voorkeur in het vroege voorjaar zijn toch echt de ondiepe (oever)zones met losstaand riet. Het liefst in de buurt van hun winterholdings (als je die kent) en uit de koude oostenwind. Zelfs als het nog heel koud is, ligt de vis graag tussen het riet en met hun rug in de zon. Op bewolkte dagen zullen ze snel verdwijnen, maar mijn ervaring is dat ze wel ergens in de buurt rondhangen om “snel” terug te keren als de zon schijnt. 

Losstaand riet is in het vroege voorjaar volgens Martijn een echte hotspot.

Is er geen riet te vinden op jouw water? Dan kan je zoeken naar ondiepe kommen en hoekjes van het water, uit de wind, ondiep en waar de zon zijn werk kan doen. 

Tip #2: Voorvoeren

Instant vissen op de juiste plek is een zeer geschikte methode om in deze periode een paar vissen te strikken, maar vissen op een aangevoerde stek kan je toch wel wat extra’s opleveren. Hoewel de stofwisseling nog erg laag ligt, zal er mondjesmaat toch al wel wat gegeten worden. Als je inmiddels weet waar de vis zich regelmatig ophoudt, loont het om met enige regelmaat deze stek te voorzien van voer. 

De Vitella’s van Dreambaits bevatten enzymen die de spijsvertering bij lagere watertemperaturen op gang houden: top dus!

Echter: hoe minder hoe beter! In veel gevallen voer ik niet meer dan een handje kleine boilies aangevuld met wat tarwe en mais, dit alles ook nog eens verspreid langs en tussen het riet. Het blijft vaak een gek gevoel om een uur van huis te zijn en een paar liter brandstof verstookt te hebben om een handje voer te brengen, maar het werkt wel! Als aas kies ik bij voorkeur een boilie die makkelijk verteerbaar is en de vis weinig verzadigd zoals de Vitella en de Choquita

Een paar handjes voorvoeren is vaak al genoeg in het vroege voorjaar!

De Choquita bevat ook nog eens enzymen die de spijsvertering bij lagere temperaturen op gang houden. Deze boilies geef ik graag een extra coating van een liquid of dip. Immers, onder water is er weinig natuurlijk voedsel waardoor het weinige voer wat ik er neerleg (in combinatie met de liquids) enorm opvalt in de “leegte” van het water.

Vrijwel altijd vist Martijn één hengel met een pop-up.

Aangezien ik altijd met meerdere hengels vis, probeer ik ook vaak een hengel met een pop-up te vissen. Soms komt de enige aanbeet juist van die hengel. 

Tip #3: PVA-sticks

Tijdens de sessie maak ik graag gebruik van een kleine PVA-sticks gemaakt van stickmix of verkruimelde boilies. Deze voorzie ik verder van een liquid zoals bijvoorbeeld de Minamino+.

Martijn’s aaskeuze is al jarenlang een vertrouwde combinatie van liquids en boilies.

In de warmere maanden is dit voor mij te ‘brasem-gevoelig’, maar in deze periode kan dit net de extra trigger zijn om een aanbeet te forceren. Mijn onderlijn rijg ik door de stick. Ik gebruik hiervoor de door mijzelf bedachte PVA Mesh Threader van PB.

PVA sticks in het vroege voorjaar, Martijn is er fan van!

Dit tooltje heeft de juiste dikte om een kanaal in de pva stick te maken. Hierdoor kan je je onderlijn inclusief putty of tungsten sinkers door de stick trekken zonder dat deze verschuiven.

Tip #4: Juiste timing

Zoals gezegd is de vis nog niet heel actief en vaak beperkt die activiteit zich tot een paar korte periodes. Ondanks dat je zou verwachten dat deze plaatsvinden tijdens de zonuren, is mijn ervaring dat op sommige wateren de aanbeten juist in de nacht komen. Het lijkt alsof de vissen na een dag luieren toch nog even gaan kijken of er wat te snacken valt. 

“Het lijkt alsof ze na een dag luieren toch nog even gaan kijken of er nog wat te snacken valt.”

Probeer dan ook zeker in het begin een paar nachtjes te vissen om erachter te komen wat de beste periode is op jouw water. Probeer daarna ook te kijken wanneer andere karpervissers hun vangsten boeken. Om te voorkomen dat de tijdstippen met het seizoen mee verschuiven en je ongemerkt op het verkeerde moment zit te vissen.

Martijn kijkt er alvast uit naar het voorjaar! 😉

Uiteraard zijn er nog veel meer zaken waarmee je rekening mee dient te houden met het vissen in het vroege voorjaar, maar hopelijk helpen bovenstaande tips jou op de juiste weg. 🙂

Succes aan de waterkant!

Martijn Nederpel


Volg Martijn zeker op Instagram om op de hoogte te blijven van al zijn bootavonturen. Check ook zeker de site van Dreambaits voor meer informatie over het aas dat Martijn gebruikt.

Bekijk ook