Achter de Schermen – Nachtvisproblematiek opgelost in Alkmaar

Het recht om te mogen (nacht)vissen wordt door velen van ons als vanzelfsprekend ervaren. Dat dit echter niet zo is blijkt wel uit onderstaand relaas. In ons land van regeltjes komthet vaak voor dat er regels worden ingevoerd waar wij (als karpervissers) veel last van kunnen hebben. Vaak worden deze regels opgesteldzonder enige vorm van overleg met belanghebbenden.

In dit artikel bespreken John Vlaanderen en Dimitri Ulricheen recent voorbeeld uithun gemeente(Alkmaar) en hieruit blijkt maar weer dat de inzet van vrijwilligers onmisbaar is en best wel eens wat extra aandacht mag krijgen…


John en Dimitri aan het woord: Begin 2016 werden wij als bestuur van HengelsportverenigingAlkmaar via-via geconfronteerd met de nieuwe Nota Dierenwelzijn, waarbij wij onder het hoofdstuk Hengelsport een verontrustend stukje tegenkwamen. In de (inmiddels door de gemeenteraad definitief vastgestelde) beleidsnota waren passages opgenomen inzake het ontmoedigen van nachtvissen en het verbieden van overnachten aan de waterkant.

Nachtvissen is niet zo vanzelfsprekend. Vaak zijn er flink wat uurtjes vergaderen van vrijwilligers aan de toestemming vooraf gegaan. Foto: Erik Hakvoort.

Nachtvissen is niet zo vanzelfsprekend. Vaak zijn er flink wat uurtjes vergaderen van vrijwilligers aan de toestemming vooraf gegaan. Foto: Erik Hakvoort.

In omliggende gemeenten hebben wij soortgelijke processen plaats zien vinden met als eindresultaat dat nachtvissen daar nu niet langer meer mogelijk is (bijvoorbeeld in Heiloo en Beverwijk). Ons geluk hierbij was dat een en ander nog geffectueerd moest worden in een nieuw vast te stellen Algemene Plaatselijke Verordening (A.P.V.).

Overlastmet gevolgen…

Navraag bij de gemeente naar de achtergronden van dit ingezette beleid leidde tot de conclusie dat de als hoofdredenen werden aangegeven: overlast aan de waterkant (drank- en drugsgebruik, troep wat niet werd opgeruimd, kampvuren, geluidsoverlast), maar ook overlast van zwervers die op bootjes verbleven. Hiernaast waren er enkele partijen die vonden dat wij als karper- / nachtvissers de vogeltjes en andere beestjes in de nacht wakker hielden. Wij wisten toen wel vrij snel waar de pijn punten lagen. Dit bleken een vijftal afgesloten wateren te zijn waarvan de meeste gelegen in woonwijken.

zwerf-afval

Als je als visser afval achter laat kan dit grote gevolgen hebben…

De karpercommissie van onze vereniging heeft toen in overleg met Sportvisserij Midwest Nederland het contact gezocht met de gemeente en zijn het gesprek aangegaan. Hierbij hebben wij een concept voor de aanpassing van de nog vast te stellen A.P.V. neergelegd waarin ? onder voorwaarden – vrijstellingen zijn opgenomen voor het nachtvissen. Dit stuk hebben wij ook ingebracht voor de Raadsvergadering waarin de nieuwe A.P.V. behandeld zou worden. In deze vergadering, waar wij spreektijd hadden aangevraagd, heb ik (John) namens de vereniging onze zorgen geuit en ook onze al genomen maatregelen toegelicht. Gelukkig werd dit goed opgepakt en werd bijna unaniem gestemd om voor ons vissers een uitzondering te maken.

Oplossingen

Door op een constructieve wijze het overleg met de gemeente aan te gaan en gezien het feit dat wij zelf al maatregelen hadden genomen om overlast tegen te gaan heeft dit overleg met de gemeente inmiddels geleid tot een officile beleidsregel inzake het vissend overnachten aan het water. Klik HIER om het bericht met de goedkeuring omtrent het nachtvissen te bekijken.

Maatregelen die wij zelf al hadden genomen zijn onder andere het beperken van de nachtvismogelijkheden op de betreffende wateren tot leden van de lokale hengelsportvereniging (om op die manier bij eventuele overtredingen beter te kunnen handhaven) en het opleiden van een vijftal nieuwe controleurs.

Het mogen nachtvissen is een groot goed. Foto: Edwin Kats.

Het mogen nachtvissen is een groot goed. Foto: Edwin Kats.

Al met al zie je maar, met ‘niets doen’ kun je als vereniging het nachtvissen zomaar kwijt zijn. Velen weten niet hoeveel tijd men bezig is achter de schermen om regels zo te buigen dat iedereen ermee kan leven. Maar wij hebben als vereniging water bij de wijn moeten doen, maar we hebben een goed gevoel en hopelijk houdt iedereen zich aan de regels.

Tot slot een tip?

Via de website www.overheid.nl kun je jezelf abonneren op een berichtenservice welke je een mail stuurt als er regelgeving wijzigt in je gemeente, tevens kan het geen kwaad om de website van de gemeente en de agenda?s van de Raadsvergaderingen af en toe in de gaten te houden. Voor je het weet wordt regelgeving aangepast en is de inspraakmogelijkheid al voorbij voor het het weet?

noodweer-edwin-kats

Kortom, houd het netjes aan de waterkant. Respecteer de regels en weet alert op eventuele veranderingen. Steun ook de landelijke belangenbehartiger De KSN, vanuit deze vereniging wordt ook flink druk gezet op de politiek op zowel landelijk als lokaal niveau (via de ‘regio afdelingen’ van De KSN). Een lidmaatschap kost je zo’n 3 tientjes op jaarbasis en aanmelden kan hier.

Bekijk ook