Rigtalk: 4 tips om jouw rig zomerklaar te maken!

Kan je met eenzelfde rig het hele jaar door vissen, of dient deze aangepast te worden? Een veelvoorkomende vraag waar iedereen een ander antwoord op heeft. Wij zijn ervan overtuigd dat een paar kleine aanpassingen toch heel effectief kunnen zijn en niet per sé een andere rig hoeft te kiezen. Welke dat precies zijn, lees je hieronder!


Het was een wisselend voorjaar die wat betreft de temperatuur gestaag op gang kwam. Toch hebben we de laatste weken al zomerse temperaturen gehad en nu de zomer officieel is begonnen zal dit alleen maar toenemen. Dat betekent tegelijk een stijging van de watertemperatuur, wat weer invloed heeft op het gedrag van een karper. Een aantal aanpassingen in je rigs zijn dus zeker geen overbodige luxe! In deze update geven we vier tips over hoe je jouw rig zomerklaar kunt maken.

De zomer zorgt ook voor vette sfeerplaten! Foto: Niels van Vooren

Tip #1: Verlengen

De eerste tip die we je meegeven is het verlengen van de rig. In de zomer azen de karpers veel gulziger waardoor je bij een ’te’ korte rig schade kunt aanrichten in de bek. Dit willen we natuurlijk voorkomen, want het welzijn van een karper staat bovenop. Daarnaast vergroot je met een korte rig ook de kans dat een karper deze, door de snelheid van het azen, weer uitspuugt waardoor de haak zich niet goed kan zetten. In de zomer kun je daarom het beste vissen met een rig die tussen de 15 en 20 centimeter is. Je vergroot hiermee de kans op een goede inhaking en dat leidt tot minder lossers 😉

Onze eigen MH is ook voorstander van het verlengen van de rig. Binnenkort doet hij een boekje open over zijn zomerrigs!

Tip #2: Bodemaas

Nu de karpers actiever en met meer vertrouwen azen, kunnen de pop-up rigs in de tas blijven. Probeer nu juist met bodemaas te vissen. Hiermee bedoelen we: aas waarmee je ook voert. Voer je met boilies, vis dan ook alleen met een boilies. Hiermee wek je namelijk een stuk minder argwaan. Je hoeft er niet raar van staan te kijken als je voerstek binnen een korte tijd wordt leeggevreten en afwijkend aas, zoals een pop-up, wordt vermeden. Ditzelfde geldt voor tijgernoten en andere partikels. Moet je dan helemaal geen pop-ups inzetten? Nee, want in combinatie met bodemaas kan dit nog steeds een snelle aanbeet opleveren! Probeer het bijvoorbeeld eens met een snowman en kijk wat op jouw water het beste werkt.

Met een snowman vis je op bodem, maar toch visueel!

Tip #3: Klauwhaak

In de zomer worden de bekken van de karpers automatisch wat zachter door de hogere watertemperatuur. Het is dus belangrijk dat je haak veel vlees pakt bij de inhaking, anders is de kans op uitscheuren reëel. Een klauwhaakje is hier de perfecte oplossing voor. Deze zijn gemaakt om diep in te graven in de bek van de karper. Ideaal dus voor bij zachtere bekken!

Een klauwhaak is gemaakt om veel vlees te pakken en dat is belangrijk als je te maken hebt met zachtere bekken.

In onderstaande video zien jullie hoe Michiel zijn allround Claw rig knoopt, wie weet een rigje waar jij deze zomer verschil mee maakt! De zachtheid van de bekken is natuurlijk heel afhankelijk van het water. Als er veel kreeften zitten, zijn de bekken bijvoorbeeld al veel taaier en is de kans op een losser weer kleiner.

Tip #4: Single Chod = hot

Een actieve karper verraadt zich ook sneller. Met een zonnetje spot je ze al snel aan de oppervlakte, zeker als je in het bezit bent van een drone. ’s Ochtends zijn ze ook vaak heel actief en je hoort ze soms volgas springen. In dit geval blijft de chod dus HOT, want hiermee kun je het aas snel in de buurt van een karper gooien ZONDER bij te voeren. Daarnaast zorgen de zomerse dagen er ook voor dat de onderwaterplanten tot leven komen en vind je in deze periode grote wiervelden. Een chod is ook in deze situatie ideaal, omdat deze mooi op het wier blijft liggen. Een bodemrig zal al snel wegzakken en verdwijnen… Pas je dus aan op de situatie!

Een chod is het gehele jaar door in te zetten.

Daarnaast kun je jouw favoriete rig nog steeds inzetten, echter verleng deze iets of wissel de pop-up in voor een bodemaasje. Deze kleine aanpassingen zijn vaak al genoeg om een aanbeet te kunnen strikken. Succes!

Team KWO


Wil je nou nog meer tips voor de zomer? Klik dan hier!

Word een betere visser door deze video’s ⤵️
Alles over wiervissen zie je in deze video
Zo start je jouw vistrip op een betaalwater
Obstakelvissen in de Benelux met Willem Kwinten

3 karperfilms die je gezien moet hebben ⤵️
Pilaar z’n eerste 30kg schubkarper – 86 min. kijkplezier
Maden madness – René Treffers op pad met 25 liter maden
Pilaar & Hofman roadtrippen door Duitsland, Kroatië & Slovenië

Bekijk ook