Op jacht naar dikke rivierkarpers tijdens de gezinsvakantie!

Een gezinsvakantie combineren met dikke rivierkarpers, wie wil dat nou niet? Samen met het gezin trok Arno van Egmond afgelopen zomer naar het zuiden van Frankrijk. Met zijn broertje viste hij enkele korte, maar zeer succesvolle sessies op de rivier De Lot. Lees het hele artikel hieronder + video!


Arno van Egmond aan het woord: Karpers vangen op de Lot kun je het beste doen vanaf een boot. Waarom? Nou eigenlijk heel simpel: veel stekken zijn vanaf de kant moeilijk te bereiken. Als hardwerkende vader van een gezin met twee kinderen is het niet altijd even makkelijk om er zomaar tussenuit te knijpen, een boot te huren en een week lang te vissen in the ‘Middle of Nowhere’. Hoe graag ik dat soms zou willen…

De Lot in Frankrijk
De Lot is bij heel wat karpervissers een geliefde visbestemming.

Is het dan onmogelijk om op De Lot te vissen als je met je gezin op vakantie bent, zonder boot en als de vistijd schaars is? Zeker niet! In dit artikel leg ik graag uit hoe ik dit tijdens onze gezinsvakantie naar De Lot heb aangepakt en hoe je ook vanaf de kant succesvol kunt zijn.

De voorbereiding: welke visspullen neem je mee?

Een hoop van jullie zullen het wel herkennen, drie weken met het gezin op vakantie naar Zuid-Frankrijk, met de auto die vaak tot aan de nok volgepakt is met spullen. Als je dan als fanatiek karpervisser ook nog je visspullen mee wilt nemen, kan dit best een uitdaging zijn. Een dakkoffer biedt dan zeker uitkomst, maar ondanks dat hier een hoop spullen in passen blijft het toch belangrijk dat je alleen de spullen meeneemt die je echt nodig hebt. Een goede voorbereiding is dus een must!

Gezinsvakantie
Visspullen mee op gezinsvakantie, een dakkoffer biedt dan zeker uitkomst!

Buiten de normale zaken zoals een rodpod, hengels, schepnet en onthaakmat, vind ik het belangrijk om mobiel te zijn. Daarom neem ik mijn barrow altijd mee. Je weet immers nooit hoe dicht je met de auto bij het water kunt komen. Hiermee is het niet erg als je een stukje moet lopen. Ook kan een visstoel voor mij niet ontbreken. 

Dronebeelden
Een drone kan je mega waardevolle informatie opleveren.

Daarnaast heb ik maar één vistas mee waarin ik al het klein materieel stop zoals een tacklebox, rigsafe, lood, hoofdlampje, weegschaal, reserve spoelen en nog veel meer. Daarnaast mag ik uiteraard mijn cameratas niet vergeten met fototoestel, GoPro en Drone!

Pas je materiaal & end-tackle aan

Voor wie nog nooit op een rivier heeft gevist, is het belangrijk om van tevoren uit te zoeken welke materialen en end-tackle je nodig hebt.

Op De Lot kan het allemaal wat grover!

Normaal is het allemaal zo fijn mogelijk met dunne lijnen en zelfs ultra geslepen haken. Op de Lot kan het allemaal wat grover. Sterke gevlochten hoofd- en onderlijnen en dikdradige haken die tegen een stootje kunnen. Mijn voorkeur gaat uit naar de Korda Wide Gape XX haak in maat 2, omdat deze veel vlees pakt en niet uitbuigt als er veel kracht op komt te staan.

Rivierkarpers tijdens gezinsvakantie
Die dikke vette rivierlippen zeggen al genoeg: stevige, dikdradige haken zijn een vereiste!

Ik gebruik een gevlochten hoofdlijn met een nylon voorslag van een meter of tien. Ik koos in dit geval voor de PB Shield Snagleader in 45LB, omdat deze zeer slijtvast is. De bodem van De Lot ligt op veel plekken vol met stenen, waardoor een slijtvaste voorslag aan te raden is. Verder is zwaar lood of steen van minimaal 200 gram nodig om te voorkomen dat het lood en dus ook je onderlijn, worden verplaatst door de stroming. 

Sfeer en natuur
Vissen op de rivier, dat vraagt om slijtvast materiaal!

Aaskeuze

Op De Lot zwemmen er naast karpers ook genoeg andere vissoorten rond zoals kopvoorn, barbeel en meerval. Om deze soorten zoveel mogelijk te mijden, is aaskeuze in mijn ogen best belangrijk. Ik besloot om vooral grote boilies, (24 millimeter of groter) en tijgernoten mee te nemen. Uiteraard is het geen garantie dat je deze soorten dan mijdt, want er werden ook enkele prachtige barbelen gevangen op de grote knikkers die ik inzette als snowmans. 

Bijvangsten zijn moeilijk te vermijden op een rivier.

Omdat vismeelachtige boilies ook geliefd zijn bij de meervallen, had ik enkel 50 kilo zoete boilies mee en 20 kilo tijgernoten. Mijn voorkeur gaat uit naar de SV-1 boilies van CG Baits. Dat de tijgernoten in de smaak vielen bij de karpers, bleek wel toen een vroeg in de ochtend gevangen schubkarper even in de sling werd gehangen tot het eerste licht. Toen deze na een half uurtje weer uit het water werd gehaald voor de foto, lag de sling vol met restjes tijgernoten.

Tijgernoten karper
Tijgernoten vielen heel erg goed in de smaak!

Stekkeuze

De camping die wij hadden uitgekozen lag pal aan De Lot. Echter door de hoge kanten kon er vanaf de camping eigenlijk niet gevist worden. Aan de voet van de naastgelegen brug kon wel worden gevist, dus dat zou één van de visplekken worden. Met de barrow kon deze stek lopend vanaf de camping eenvoudig worden bereikt.

De Lot Frankrijk
De stek vlakbij de brug zou ongetwijfeld een hotspot gaan worden.

Op vijf minuten rijden van de camping lag een barrage waar ik het jaar ervoor ook met succes had gevist. Deze stek was goed bereikbaar en hier kon ik de auto vlak achter de hengels kwijt. Zo ver ik heb kunnen zien in de omgeving, zijn de barrages vaak plekken waar je prima vanaf de kant kunt vissen. Vooraf even zoeken via Google Maps is iets wat ik altijd doe en zo krijg je al een redelijk beeld van hoe het er op locatie uitziet. 

Rivierkarpers tijdens gezinsvakantie
Bij de barrages valt vaak goed vis te vangen!

Voerstrategie

Bij het kiezen van de voerstrategie vind ik het belangrijk om meerder plekken aan te voeren. Zo heb je altijd een back-up plan, mochten de vangsten op de ene stek tegenvallen. Qua hoeveelheid voer maakt het op de Lot eigenlijk niet uit. Mijn ervaring is dat je nooit te veel kunt voeren. De stekken werden meestal in de avond aangevoerd en in de ochtend was eigenlijk altijd al het voer weg. Omdat de meeste hengels vlak onder de kant werden gevist, kon je dit goed zien in het heldere water.

Rivierkarpers tijdens gezinsvakantie
Als je zulke vissen weet te dubbelen, weet je dat de voerstrategie werkt.

Combineren van vis- en gezinsactiviteiten

Tijdens dit soort vakanties vis ik vooral in de avond of de vroege ochtend, zodat ik overdag leuke dingen met het gezin kan doen. Ik had dit jaar het geluk dat mijn broertje met zijn vriendin ook naar het Zuiden waren afgereisd en onze stretchers mee hadden genomen. Zo konden we ’s nachts doorvissen. Spijt van zijn komst had hij zeker niet, want ook hij wist tijdens deze trip zijn eerste Lot karpers te vangen.

Rivierkarpers tijdens gezinsvakantie
Ook Arno’s broer mocht zijn eerste vis van de Lot in de armen sluiten.

Op een klein half uurtje rijden van onze camping lag een prachtig blauw meer waar we overdag heerlijk konden zwemmen met de kinderen en waar ook enkele keren werd gevist. Zo konden we overdag het water observeren en met de peilhengel wat stekken uitpeilen. Op deze manier kun je de vis- en gezinsactiviteiten mooi combineren.

De Lot Frankrijk
Azuurblauwe wateren waar de kids lekker konden spelen, een ideale uitvalsbasis!

Vergeet niet te genieten

Als laatste wil ik meegeven dat je vooral niet moet vergeten te genieten. Geniet van de tijd met je gezin, het vissen, maar zeker ook van de natuur en de omgeving. De Lot ligt in een prachtig stukje Frankrijk! Als je eenmaal je eerste Lot karper hebt weten te vangen, dan ben je verliefd en kom je hier zeker nog eens terug. 

Rivierkarpers tijdens gezinsvakantie
De laatste vis van wederom een geslaagde gezinsvakantie!

Video

In deze ruim een halfuur durende film, neem ik jullie mee op dit avontuur en kunnen jullie genieten van prachtige beelden en mooie vangsten.

Ik hoop dat ik jullie in dit artikel een goed beeld heb gegeven hoe ik een vakantie als deze aanpak. Onze aankomende zomervakantie naar een voor mij onbekende regio in Frankrijk is inmiddels geboekt, dus de voorbereidingen voor een nieuw avontuur kunnen langzaamaan beginnen.

Succes en tot aan de waterkant!

Arno van Egmond


Vergeet ook niet te abonneren op het YouTube kanaal van Arno, de avonturen volg je ook op zijn Instagram.


Keep learning ⤵️
Minder brasems vangen? Check deze rig tips

Bekijk ook