Efficiënt karpervissen in de winter – Drie tips van Jordy Laeveren

Terwijl voor vele vissers het seizoen half november al op zijn einde loopt, begint voor Jordy Laeveren misschien wel de mooiste tijd van het jaar: de winter. In deze update laat hij zien dat je ook in de wintermaanden heel succesvol kan zijn. Doe er je voordeel mee!


Wintersucces

Jordy aan het woord: De strenge winters van voorheen lijken verdwenen te zijn. Met een warme jas of winterpak, de juiste techniek en goed aas is het prima te doen om in de wintermaanden enkele karpers te vangen. Zoals vaak wordt gezegd: “thuis vang je helemaal niets”. Door mijn job in de hengelsport bij Carpgear krijg ik vaak de vraag welke aanpak ik hanteer tijdens deze periode van het jaar. Ik licht hieronder drie tips toe die mij nog nooit in de steek lieten!

Karpervissen winter
Succesvol karpervissen in de winter? Lees de onderstaande tips!

Tip #1: Water -en stekkeuze

Ga in de winter opzoek naar (iets) makkelijkere wateren waarvan je weet dat er een aardig bestand zwemt of kies een water waarvan je weet dat de kans op een aanbeet groter is. Hierbij denk ik aan parkwateren, afgesloten wateren en betaalwateren. Deze bevatten vaak een mooi bestand aan karpers. Diepere wateren, zoals kleiputten en zandafgravingen, kunnen in de winter ook een ware killer zijn doordat de watertemperatuur langer op pijl blijft.

Waterkeuze winter
Waterkeuze is in de winter van cruciaal belang!

Heb je een ideaal water in je hoofd? Dan kan het zoeken naar de karpers en hun winterholding beginnen! Dit is op elk water wel anders.

Zodra je de vissen vindt, kan het heel snel gaan!

Ik zoek vaak stekken op waar de karpers zich veilig voelen, denk hierbij aan: obstakels, overhangende bomen, rietkragen enzovoort. Durf daarnaast ook op verschillende dieptes te vissen, want zodra je de vissen vindt, kan het heel snel gaan!

Stekkeuze winter
Obstakels zoals overhangende takken zijn ware kapermagneten in elke periode van het jaar!

Tip #2: Aaskeuze

Klein, weinig en attractief; met deze drie woorden kan ik mijn voer omschrijven in de winter. Als je een plaats op het oog hebt en deze hebt uitgepeild met een hengel of met behulp van een voerboot, dan is het belangrijk om de juiste voerkeuze te maken. Voor mijn visserij hanteer ik graag klein en makkelijk verteerbaar aas. Hiervoor kies ik voor een mix van Choquita en Vitella. Dit zijn twee boilies die zeer goed verteerbaar zijn en ervoor zorgen dat de vissen niet snel verzadigd zullen raken.

Aaskeuze winter
Jordy kiest voor een goed verteerbaar mixje van Vitella’s en Choquita’s van DreamBaits.

Wat je ook kan doen, is het aas halveren of verkruimelen van boilies zodat er meer aasdeeltjes ontstaan. Op deze manier kan je toch meer voeren zonder echt kilo’s te gebruiken.

Dit mixje heeft mij al heel wat mooie vissen opgeleverd in deze periode van het jaar!

Verder voeg ik graag wat stickmix, D-cell pellets, mais en minamino+ toe om het aas nog iets attractiever te maken. Als het water het toelaat, kan je nog wat maden en wormen toevoegen. Dit mixje heeft mij al heel wat mooie vissen opgeleverd in deze periode van het jaar!

Lekker attractief en goed verteerbaar, winterkarpers houden ervan!

Als haakaas stap ik vaak terug naar een snowman presentatie. Vaak wordt er op een voerstek gevist met een bodemaasje, maar het valt me op dat je met een klein pop-upje net boven de voerstek vaak sneller een aanbeet kan forceren. Voor de instant visserij lijken de karpers soms een totaal andere voorkeur te hebben. Een chod-rig bijvoorbeeld kan soms wonderen doen!

Ook in de winterperiode durft Jordy naar een chod-rig te grijpen!

Tip #3: Aasperiodes

Een veel voorkomende vraag is wanneer de aasperiodes plaatsvinden. “Wanneer kan ik best gaan vissen?” “Kan ik beter dagsessies of nachtsessies vissen?” De juiste aastijden en hoelang deze duren zijn moeilijk weer te geven. Deze hangen af van zoveel factoren die op elk water anders zijn en per jaar ook nog eens kunnen veranderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan temperatuur, neerslag, lichtinval, hengeldruk, voerhoeveelheden door andere vissers en zo kunnen we nog wel even doorgaan…

Aasperiodes zijn op elk water anders, ze zijn afhankelijk van heel wat factoren.

Zelf kies ik ervoor om zoveel mogelijk aan het water te zijn. Niet alleen om te vissen, maar ook om te observeren of her en der een klein handje voer achter te laten. Op een water dat ik niet ken, probeer ik in het begin steeds enkele keren een 24 uur sessie te draaien en verschillende stekken te bevissen. Zo leer je het water gewoonweg veel beter kennen.

Zelfs tijdens de feestdagen wist Jordy enkele fraaie vissen te strikken!

Zodra je enkele aanbeten gekregen hebt, kan je je visserij daarop afstellen. Als je één of meerdere vissen weet te landen, hang deze dan even veilig weg in een retainersling en zorg ervoor dat de rig zo snel mogelijk weer op de stek ligt. De aasperiodes zijn namelijk heel kort in de wintermaanden!

Met bovenstaande tips ving Jordy in december de topvis van het Karperveen!

Met wat doorzettingsvermogen en een goede tactiek is het zeker mogelijk om in de winter enkele karpers te kunnen vangen.

Veel succes en tot aan de waterkant!

Jordy Laeveren – Team Dreambaits


Volg Jordy zeker op Instagram om op de hoogte te blijven van zijn avonturen. Check de website van Dreambaits voor meer informatie over zijn aas.


Benieuw naar meer wintertips? Bekijk de artikelen hieronder 👇

Aastips van 4 ervaren wintervissers
Dit zijn de hotspots in de winter
Vijf onmisbare items voor jouw wintervisserij

Bekijk ook