Drie systemen waarmee je een karper aan de oppervlakte kunt vangen

Een visserij die veel karpervissers omarmen: oppervlaktevissen. De spanning, levendigheid en vooral activiteit zijn de speerpunten van het oppervlaktevissen. Toch is het vaak nog onbekend met welke systemen je de karpers aan de oppervlakte kunt belagen. Daarom hebben we voor jullie hieronder drie systemen op een rij gezet met een aantal slimme hacks!


#1: Enkel een haak

De eerste methode is een enkele haak op de hoofdlijn. Zeker op korte werpafstanden is dit systeem goed geschikt. Op deze manier verjaag je de vis zo min mogelijk en vergroot je de kans op een aanbeet. Daarbij kan je kiezen voor een brokje of een broodkorst, één ieder zal zijn eigen voorkeur hebben. Het voordeel van (honden)brokken is wel dat deze minder zullen opvallen, wat op wateren met veel (water)vogels wel prettig is. Daarentegen is het bevestigen van een broodkorstje wel gemakkelijker.

Enkel op het gewicht van het haakaas kun je werpen, ideaal voor parkwateren en polders. Foto: Nick Beuvink

Op een enkele haak kun je gebruikmaken van een hair of nog gemakkelijker: een elastiekje. In de meeste hengelsportwinkels zijn deze wel te verkrijgen, maar wist je dat de ‘beugelelastiekjes’ net zo goed werken en nog goedkoper zijn ook 😉. Wat betreft de keuze van de haak kun je kiezen uit een uitgebreid gamma, zelf raden wij haken aan die veel vlees kunnen pakken, wide gapes bijvoorbeeld. Door de rechte steel kun je deze ook mooi wegwerken in een brokje of broodkorst waardoor de haakpunt vrij zal blijven. Als hoofdlijn is het van belang dat deze drijft, daarnaast kun je ook wat vaseline op de laatste meter smeren om het drijfvermogen te vergroten.

De elastiekjes die je bij de beugel krijgt zijn perfect te gebruiken om jouw (honden)brok of broodkorst te bevestigen.

#2: Met een floater

Wil je toch verder werpen, dan kan een dobber of floater de uitkomst bieden. Het nadeel hiervan is wel dat de klapper op het water is, gooi je hem dan te dicht op de vis, dan kan deze weg schrikken. Gooi hem daarom ook altijd een aantal meter achter de vis. Er zijn verschillende floaters die je kunt gebruiken, kijk hiervoor bij jouw lokale hengelsportwinkel. Als tip geven we mee: kijk niet alleen op de karperafdeling. De dobbers die gebruikt worden bij het forelvissen kunnen ook goed als floater voor het oppervlaktevissen dienen.

Met deze floaters kun je gemakkelijk verre afstanden gooien.

Plaats een floater niet te dicht op het haakaas, pak hier ruim een meter voor. Het bijkomende voordeel is dat een karper zich al kan haken op het gewicht van de floater. Zeker op verre afstanden is het lastig om jouw aasje te zien liggen, zeker als de azende karpers voor heel wat golven zorgen. Bij dit systeem kun je ook gebruik maken van een elastiekje op de haak, om zo de haakpunt vrij te houden. Dit bevordert ten slotte weer de inhaking. Een ander voordeel van een floater is dat je hierdoor zones kan bevissen die met enkel een haak niet te halen zijn. Vaak zijn dit plekken waar een karper zich “veilig” voelt.

Ruben Pels is een fervent oppervlaktevisser, wij snappen wel waarom 😉

#3: Zigvissen

Met een zig vis je niet op de bodem, maar op halfwater en aan het oppervlak. Vaak wordt die net onder het oppervlakte geplaatst, maar je kunt het aasje ook naar boven laten drijven. Het voordeel hiervan is dat je nog verder kunt werpen en karpers kunt belagen in hun “safe zone”. Het bijkomende voordeel is dat ze zich haken op het gewicht van het lood op de bodem, zo hoef je enkel de pieper aan te zetten. Met een spodhengel kun je bijvoorbeeld honderbrokken, broodkorsten en ander drijvend aas bijvoeren. Hierbij is het wel aan te raden een haakaasje te gebruiken dat niet los kan weken van de haak, een pop-upje in de kleur van het voer bijvoorbeeld.

Het zigvissen kan heel wat voordelen met zich meebrengen!

In de meeste gevallen zwemmen niet alle vissen aan het oppervlak, met een zig kun je dus ook net daaronder gaan vissen. Vaak zijn ze aan het oppervlak iets voorzichtiger dan een meter daaronder. De zig is dus perfect om mee te experimenteren. Na enkele keren ontdek je zelf de beste diepte en zullen de aanbeten komen. Erg leuk om naast een oppervlaktehengel, een zighengel mee te nemen. Zo kan je met de één heel actief vissen en de zig op de beetmelder zetten, dit vergroot je kansen aanzienlijk! 😉

Succes de komende zomer met het vangen van een karper aan het oppervlak!

KWO Redactie


Bekijk ook zeker de laatste video van Ruben Pels over zijn oppervlaktevisserij, waar hij struinend achter de karpers aan gaat!


Word een betere visser door deze video’s ⤵️
Alles over wiervissen zie je in deze video
Zo start je jouw vistrip op een betaalwater
Obstakelvissen in de Benelux met Willem Kwinten


Deze Pilaar & Hofman films MOET je gezien hebben ⤵️
‘Wintersporten’ met Pilaar & Hofman in Slovenië
Het bizarre Franse avontuur in de ‘Vlot Experience’
P&H in de Studio over aas, rigs, riviervissen en betaalwater

Bekijk ook