Drie redenen waarom het slim is om je viswater in kaart te brengen met een dieptemeter

Technologie staat niet stil en wij karpervissers hebben steeds meer technische hoogstandjes tot onze beschikking. Eén van die hoogstandjes is het ontwikkelen van je eigen waterkaart. Hieronder vertellen we je hoe je dat kunt doen én waarom het slim is om te doen!


Wateren waar je veel vist of waar je van plan bent om later terug te komen, dát zijn wateren waar een waterkaart handig kan zijn. De meest eenvoudige manier is met een Deeper. Met deze werpbare dieptemeter kun je zelfs vanaf de kant een waterkaart maken en een voer- of rubberboot is daarbij overbodig.

Met een Deeper kun je al werpend een kaart maken van je viswater.

Een andere optie om met een dieptemeter en rubberboot te werken. Zeker op grotere wateren is zul je al snel voor deze optie moeten kiezen, want vanaf de kant kun je slechts een klein deel van je water in kaart brengen.

Veel hedendaagse dieptemeters hebben een optie om een waterkaart te maken erop zitten. Denk daarbij aan de Element HV range van Raymarine of de HOOK Reveal van Lowrance.

Zowel met de Element van Raymarine als met de HOOK Reveal van Lowrance kun je LIVE waterkaarten maken van jouw viswater!

Dat het niet zo moeilijk is als je denkt bewijst de onderstaande video, waarin we in drie stappen uitleggen hoe zo’n waterkaart kunt maken.

Benieuwd waarom het slim kan zijn om een waterkaart te maken? Dat lees je in de onderstaande drie tips!

Tip #1 – Waardevol in ieder jaargetijde

Een waterkaart van jouw water komt in ieder jaargetijde van pas. In het voorjaar zoek je bijvoorbeeld de ondiepere stukken (die snel opwarmen) en in de winter bezoek je de diepere delen waar de vis wellicht overwintert. Let wel op de waterstanden, deze zijn in de warmere maanden vaak iets lager dan anders.

Bekijk de diepte van het water en speel hier op in!

Tip #2 – Kansen vergroten

Met een waterkaart kun je van tevoren al een inschatting maken van waar de vis zich bevindt. Op het moment dat jij de dieptes in kaart hebt gebracht kun je in combinatie met de weersomstandigheden de zones uitzoeken waar de kans groot is dat de vis zich ophoudt.

Met een waterkaart kun je de zones achterhalen waar de vis zich ophoudt!

Een voorbeeldje: het is voorjaar en de zon staat ’s ochtends op hoek X van het water waar het erg ondiep is. Met deze informatie weet je dat je hier een goede kans maakt om succes te boeken! Overigens kan de windkant ook juist NIET de meest interessante zone zijn. Een koude noordenwind op ondiep water is vaak minder aantrekkelijk voor de vissen. Kies in die situatie liever voor een stek in de luwte.

Combineer je waterkaart met de weersomstandigheden en vind de interessante zones!

Tip #3 – Trekroutes in kaart brengen

Breng de trekroutes van jouw viswater in kaart! Kijk waar het water van diep naar ondiep loopt en probeer te achterhalen hoe de vissen hun rondjes maken. Wat hierbij kan helpen is om je vangsten ook bij te houden op de kaart: draai ‘m uit en zet kruisjes waar je vis hebt gevangen, of doe dit op je computer. Na verloop van tijd kun je wellicht patronen ontdekken en daarop inspelen!

Heb je de trekroute gevonden, dan hoeft het niet heel lang meer te duren 😉

Succes met het maken van jullie dieptekaart!

KWO Team

Bekijk ook