Drie dieptemeter tips van Raymarine om extra lang te blijven vangen in het najaar

Een dieptemeter helpt je in elke periode van het jaar de kans op een karper te vergroten, zo ook in het najaar. Onderwaterplanten en wiervelden die afsterven of de dalende temperaturen, allemaal factoren die invloed hebben op jouw stekkeuze. In dit artikel halen we daarom drie manieren aan die jouw kansen vergroten door gebruik te maken van een Raymarine dieptemeter!


Tip #1: De bodemstructuur in kaart brengen

Door de dalende temperaturen en toename van het aantal regenbuien kunnen we er niet meer omheen: we zitten vol in het najaar. Waar in de zomer de vissen nog heel actief waren, worden ze richting de winter steeds passiever. Het is daarom van belang om de juiste ‘spot’ te zoeken en deze te bevissen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar taluds, plateaus en richels. Dit zijn plekken waar karpers in het najaar graag rondhangen. Hierbij komen de SonarVision en DownVision functies goed van pas, omdat deze een gedetailleerde weergave geven van de bodem. Zo zie je al snel waar de onderwaterplanten beginnen af te sterven of waar de bodem nét wat harder is.

Door Down- en SonarVision met elkaar te combineren krijg je een gedetailleerde weergave van de bodem.

Dit geeft ook het voordeel dat je hierdoor gemakkelijk je rig kan aanpassen op de situatie, wat de kans op het succes ook weer vergroot! Als voorbeeld een afgestorven wierveld dat nu nog maar uit een klein laagje bestaat, hier is nog steeds natuurlijk voedsel te vinden en kom je het beste uit de voeten met licht aas in combinatie met een helikopter systeem. Een dieptemeter geeft je dus zoveel meer informatie dan alleen de diepte! Zowel de Dragonfly als Element serie hebben deze functie, echter geeft de Element serie een gedetailleerdere weergave.

De Element serie heeft net wat meer opties dan de Dragonfly, echter…
… zie je met de Dragonfly al super veel en is die om te bouwen voor een voerboot.

Tip #2: Niet één, niet twee, maar DRIE voordelen van een GPS

Eenmaal de juiste ‘spot’ gevonden kun je deze vastzetten met de GPS functie. Het eerste voordeel is dat je geen markers meer hoeft te gebruiken, want de nauwkeurigheid van GPS zorgt ervoor dat jouw hotspot perfect is opgeslagen. Een ander voordeel is dat je bij een verkenningsronde al een selectie kan maken met stekken die je later kunt bevissen, zo hoef je bij aankomst niet meer op zoek te gaan en benut je de visuren nóg effectiever! Het laatste voordeel is dat je tijdens een sessie de stek snel en gemakkelijk kunt terugvinden, je hoeft dus niet meer urenlang rond te varen. Ook hier benut je de beschikbare visuren weer mega effectief!

Door een ‘hotspot’ op te slaan met GPS, weet je deze de volgende keer gemakkelijk terug te vinden!

Zorg er wel voor dat je een goedlopende stek ook goed onderhoudt en daarmee bedoelen we: bepaal de juiste voerhoeveelheid en vis de stek niet ‘dood’. Wissel tussen verschillende stekken die je met de GPS hebt gevonden en vergroot daarmee de kans om extra lang te blijven vangen in het najaar!

Tip #3: Karpers spotten om de juiste diepte te bepalen

Met de technologie van vandaag, is het zelfs mogelijk om karpers te spotten op een dieptemeter. Door meerdere keren per dag over potentiële hotspots te varen, kun je ze mogelijk zien liggen. Je ziet dan gekleurde vlekjes op de DownVision weergave, zie daarvoor de onderstaande afbeelding om hier een beeld van te krijgen. Op basis hiervan kun je als snel bepalen in welke zone van het water de vissen zich bevinden, echter staar je hier nog niet blind op. Karpers bevinden zich namelijk nog niet in de passieve modus, dat is pas in de winter. Ze zullen dus nog steeds rondzwemmen, maar je ziet al wel snel op welke diepte dat is. Op basis hiervan kun je wel bepalen welke dieptes interessant zijn.

Een groepje karpers gespot. JACKPOT!

Zo kun je bijvoorbeeld ook de spronglaag zien. In de diepte daaronder is vaak weinig zuurstof te vinden en komen karpers dan ook niet of heel weinig. Door deze informatie te combineren met de dieptes waar je vissen hebt gespot, kun je al snel een groot gedeelte van het water afstrepen. Dit scheelt een hoop tijd dat je stopt in “verkenningssessies”. De stekkeuze wordt dus bepaalt door een dieptemeter. De techniek is er, dus maak er dan ook gebruik van!

Raymarine


Wil je nog meer uit jouw Raymarine dieptemeter halen? Bekijk dan de onderstaande video van Thijs Last!

ONDER ANDERE VERKRIJGBAAR BIJ:

Bekijk ook