BTW Revealed: Thijs Last op Carpfarm Lake!

Je in Frankrijk wanen maar wel gewoon Nederlands blijven spreken? Dan ben je bij Carpfarm Lake aan het juiste adres! Toppers tot 32 kilo, een ontzettend grote variëteit aan (grote) vissen, pure RUST én ruimte, schitterend natuurschoon en goed voor een flinke uitdaging. Thijs Last nam de proef op de som en viste een heerlijke sessie op het betaalwater.


Thijs Last aan het woord: Het is zaterdag 29 april wanneer ik samen met mijn maatje Rody en mijn pa onderweg ben naar Carpfarm Lake om een week te vissen. Ik heb er erg naar uitgekeken en kan dan ook niet wachten tot we er zijn. Rond kwart voor één zijn we ter plekke en sluiten we aan in de rij voor het hek die om één uur open gaat en Bert, de eigenaar, ons welkom heet.

Welkom op Carpfarm Lake!

We worden warm ontvangen en drinken met z’n allen een ‘bakkie’ in de ‘Mancave’. Bert voorziet iedereen van de nodige informatie, maakt een groepsapp aan, verteld wat over de stekken en tegelijkertijd leert iedereen elkaar alvast een beetje kennen. Erg leuk om op deze manier de week te starten. Het geeft meteen een heel ander gevoel dan dat je je meldt bij aankomst en naar je stek gaat, zoals dit op de meeste betaalwateren verloopt.

Niet zomaar een welkom, maar een WARM welkom op Carpfarm Lake!

Over het water

In het mooie Drentse landschap, in de buurt van de plaats Assen, midden in de natuur van Nederland ligt het betaalwater Carpfarm Lake waar rust en natuur centraal staan. Deze zandafgraving van tien hectare groot is specifiek ingericht voor het vissen op karper. Er zijn een zestal ruime stekken (drie keer een tweepersoons en drie keer een eenpersoons) aangelegd rondom het water die in totaal plaats bieden aan maximaal negen karpervissers.

Het water is met de zes verschillende stekken overzichtelijk en ruim ingedeeld.

Het water betreft een zandwinput en is daardoor behoorlijk diep – tot een meter of zestien – en kent voornamelijk steile oevers die her en der iets rustiger aflopen. De visserij op dit water kenmerkt zich dan ook tot het bevissen van de oevers en zigvisserij op het open water. De moeilijkheidsgraad van dit water is hoog. Er worden gemiddeld 20 tot 25 karpers gevangen op een week, verdeelt over alle stekken.

Carpfarm Lake is niet het makkelijkste water.

Fantastisch bestand

Het bestand wat rondzwemt op Carpfarm Lake bestaat uit een kleine vijfhonderd karpers. Het water is echt uniek te noemen en heeft een goed gemiddeld gewicht met toppers tot 32 kilo. Tijdens ons verblijf wisten wij tien karpers te vangen. Hier zaten er twee bij van rond de twintig kilo. Waar je op de meeste wateren vaak één slag vis treft is de diversiteit van de karpers op Carpfarm Lake zeer groot. Puntgave karakteristieke schubs, spiegels, donker, hoog, lang, dik, beschubt, noem het maar op, het zwemt er rond. Doordat Bert jarenlang zelf vis heeft op laten kweken en geïmporteerd met zijn bedrijf CarpFarm was hij in de gelegenheid om een zeer bijzonder bestand op te bouwen voor zijn eigen water CarpFarm Lake. Echt fantastisch!

Geen één vis is hetzelfde op Carpfarm Lake!

Stek #1

Na de ontvangst in de ‘Mancave’ vertrekt iedereen naar zijn stek. De zone die wij deze week gaan bevissen is die van stek één. Een mooie stek die zich vooral goed laat lenen om op de bodem te vissen. Wanneer je op de steiger gaat staan en naar rechts kijkt zie je de eigen oever en de oever van de lange zijde. Ondanks dat de eigen oever aardig dichtbij lijkt komen de vissen hier graag. Wanneer je vanuit de boot goed naar de bodem kijkt en zoekt zul je vanzelf aasplekjes vinden. Deze zien er uit als witte plekjes ten opzichte van de rest van de bodem.

Een prachtige stek waar je behoorlijk de ruimte hebt.

Vanuit de boot is het vaak lastig om diepte te zien. Echter wanneer je verse aaskuilen weet te vinden dan is het vaak kassa! De bodem op Carpfarm Lake bestaat onder andere uit zand, zand met vegetatie (afgestorven blad) en klei. Met name die klei en dan de zachtere variant is erg interessant omdat de karper hier graag zijn kop insteekt op zoek naar lekkere hapjes. De aaskuilen die ik probeer te vinden op dit soort wateren zijn dan ook ter grootte van de snuit van een karper.

De kunst is om de aaskuiltjes te vinden.

Onder het kantje

De oever van de lange zijde kenmerkt zich door behoorlijk wat stenen en puin. De vissen komen hier graag, echter lijnbreuk staat natuurlijk wel op de loer. Zorg er dus voor dat je met een stevige lijn vist. Een 20lb-variant komt dan goed uit. Tijdens onze sessie clipten wij onze lijnen op de lange oever zodat wij minimaal lijn in het water hadden. Dit helpt je op twee manieren. Eén: het talud waar je tegenaan vist is zeer steil dus je lijn ligt vele malen beter dan wanneer je zonder clip vist. Twee: de kans dat je lijn tussen de stenen afzinkt en kapot schuurt bij een aanbeet is vele malen kleiner.

Vanaf stek #1 kun je perfect onder het kantje vissen!

Over de linker oeverzijde van de stek kan ik vrij kort zijn. Deze loopt flauw weg en is goed te bevissen vanaf de steiger. Her en der zit wat diepteverschil in de vorm van een bultje of uitloper. Tevens kun je vanaf de linkerzijde van de stek aardig goed uit de voeten met twee zig-hengels.

Aanpak

Ondanks dat ik in de winter van 2021 twee nachtjes op Carpfarm Lake heb gevist en wat kennis van het water heb opgedaan is de situatie tijdens deze sessie compleet anders. Het voornaamste is dat alle stekken bezet zijn en het dus ook wenselijk is om in te spelen op de situatie. Zo hou ik rekening met de vraag: “Wat doen de vissers die naast ons zitten?” Daarnaast let ik op de watertemperatuur en de weersomstandigheden. Carpfarm Lake is een diep water. Het duurt daarom langer voordat het opwarmt. De wind en de zon zullen hier dan ook een grote invloed op hebben. Tijdens onze sessie schijnt gelukkig de zon. Helaas hebben we ook een vieze, koude noordooster wind voor het merendeel van de week. 

Er werd doordacht én op een speciale manier gevist op Carpfarm Lake!

Een goede voorbereiding…

We kiezen er voor om de eerste dag en nacht niet te vissen en onze tijd volledig te spenderen aan het vinden van de juiste plekjes en wat te voeren. Op deze manier hoef je maar één keer je stek te verstoren in plaats van de eerste dagen meerdere malen het water op te gaan om je stek uit te kammen. Ook het plaatsen van banksticks met clips die we later in de week willen gebruiken worden de eerste dag op de juiste plekken gezet. We kiezen voor twee voer strategieën; op een meter of 30 links vanaf onze stek voeren we wat grover. Een strook van ongeveer twee kilo aas bestaande uit 70% halve boilies (verschillende diameters), 15% harde mais en 15% hennep.

De zorgvuldig samengestelde voermix van Thijs begon in de smaak te vallen!

De reden dat we halve boilies gebruiken heeft met de steile oevers te maken. Boilies rollen veel sneller weg dan je denkt. Zeker wanneer er een paar vissen overheen zwemmen. Dit is nog steeds betrekkelijk weinig voer. Echter is de watertemperatuur bij aankomst 11,6 graden Celsius en concludeer ik aan het gedrag van de karpers aan de hand van dronebeelden dat ze er nog niet veel zin in hebben.

In ‘aasmodus’ stonden de vissen zéker nog niet!

…is het halve werk!

Naast mijn wat grotere voerplek die ik in de ochtend en avond van voer voorzie maak ik nog twee kleine plekjes een meter of zestig links van onze stek die ik later in de week ga bevissen. Op deze manier zorg ik ervoor dat ik de eerste dagen niet overal lijnen heb liggen. De vis kan rustig onze stek benaderen en azen op plekken waar geen lijnen en rigs liggen. Op de rechterzijde van onze stek maken we meerdere kleine stekjes die we voorzien van een paar honderd gram voer. Het enige verschil in onze voermix is de boilies. Op de ene plek gebruiken we Vitella en op de andere plek Superkrill. Op deze manier kunnen we zien waar de voorkeur naar uitgaat en kunnen we hier later in de week eventueel op bijsturen.

Carpfarm Lake
Aan de voorbereiding kon het in elk geval niet gaan liggen!

Tijd voor actie

Nadat al het voorbereidende werk van onze stek gereed is, ploffen we neer in onze stoel en bespreken we het één en ander. Ik heb het met Rody over het weerbericht, wat ik met de drone heb gezien en wat voor gevoel we er over hebben. Ik neig eigenlijk naar zigrigs, in plaats van op de bodem te starten. Keuzes hé… Het is zondag wanneer we onze rigs voor het eerst op de stek leggen. Ik kies ervoor om op de bodem te starten en de wekker de volgende morgen om vijf uur te zetten.

Carpfarm Lake
Vroeg in de ochtend switchen van bodemrigs naar zigs kan heel wat bonusvissen én -plaatjes opleveren!

Vang ik niks op de bodem – ik bevis de linkerzijde van de stek – dan schakel ik meteen over naar zigs. Die nacht vangen we aan de rechterzijde van de stek twee kleinere vissen en op links blijft het stil. Rond vijf uur draai ik alle drie mijn hengels eruit en ga ik over op twee zigs.

Carpfarm Lake
‘Zig-Time!’

Het is acht uur wanneer ik uit mijn slaapzak wordt getetterd door een aantal piepen! Na een fantastische dril kan ik een karakteristieke dikke spiegel verwelkomen in mijn schepnet. Heerlijk! Hier kom je voor.

Carpfarm Lake
Het om vijf uur de wekker zetten werd beloond!

Grotere vissen

In de loop van de week weet ik nog drie vissen op de zig te haken waarvan ik er helaas eentje los. Ook dit hoort erbij. De overige vissen die we vangen komen van de bodem op de kleine voerplekjes, zowel links als rechts van de stek. Wat opmerkelijk te noemen is, is dat alle betere vissen die we op de bodem vangen vallen voor de Superkrill-voermix. De diepte waarop we ze vangen, op de bodem dus, ligt tussen de anderhalf en drie meter. Geregeld geldt voor het ziggen dezelfde diepte, maar dan onder het oppervlak.

Carpfarm Lake
Er worden regelmatig mooie vissen gevangen!

De laatste meter

Zoals op de meeste betaalwateren mag er op Carpfarm Lake alleen gevist worden met nylon. De hooflijn die we gebruiken voor deze visserij is de zinkende Subline van Korda in de trekkracht 20lb, 0.43 millimeter. Doordat deze lijn wat dikker en daardoor ook zwaarder is heeft hij niet alleen een goede schuurbestendigheid maar zinkt hij ook erg goed af. Deze eigenschappen zijn voor mij een pre aangezien ik met een slappe ingespannen lijn wil vissen om lijndruk te voorkomen. Ik vis al jarenlang op betaalwater en strakke lijnen zijn goed voor een blank.

Carpfarm Lake
Blanken: daar ging Thijs dus niet aan beginnen!

Het werpgewicht van staal of beton bevestigen we aan een ‘hybrid leadclip’ zodat het werpgewicht loskomt bij een aanbeet. Tevens is het droppen van het werpgewicht een wens van de eigenaar. Op deze manier blijven de bekken van de vissen namelijk puntgaaf en komen de vissen na het lossen van het lood direct naar boven. Hierdoor wordt de tijd van de dril ingekort wat ten goede komt van de vissen.

Carpfarm Lake
Een machtig mooie spiegel voor maatje Rody!

Spinner rig

Aan de bovenkant van de leadclip gebruiken we vijftig centimeter ‘unleaded leader-materiaal’. Dit valt mooi plat op de bodem en heeft een prima ‘anti-tangle’ functie. Het werpgewicht is in principe afhankelijk van de stek. Het liefst zo zwaar mogelijk, 150 tot 250 gram. We varen toch alles uit met de voerboot. We gebruiken deze sessie twee rigs. Een soepele variant gecombineerd met een haakmaatje 4, een ‘Superhook’ of ‘Wide gape X’ en de ‘spinner-rig’ met een ‘spinner’ haak, maatje 4.

Carpfarm Lake
Eén van de rigs die gebruikt werd deze sessie was de welbekende spinner-rig.

Zig-rig

Carpfarm Lake en ‘zigs’ zijn een gouden combinatie! Aangezien het water voornamelijk grote dieptes kent, is een behoorlijk deel van het water ‘niet bevisbaar’. Dáár biedt de ‘adjustable zig’ een grote uitkomst om toch in deze zones te kunnen vissen. Vanwege de grote dieptes is het belangrijk om een ‘large zig float’ te gebruiken. Deze heeft genoeg opwaartse druk en zal gemakkelijk naar boven komen.

Carpfarm Lake
Vis JIJ wel eens met zigs?!

Het werpgewicht wat ik hierbij gebruik is maximaal 84 gram. De haken die ik graag gebruik voor het zigvissen zijn de Choddy Kamakura, Wide Gape Kamakura en wanneer ik voor een rechte punt kies de Fox Stiff Rig. Allemaal in maat 8. De laatste twee type haken voorzie ik altijd van een zig-aligner. Zowel voor mijn onderlijn als hoofdlijn gebruik ik CarpLine onderlijn 0.28mm/8lb, hoofdlijn 0.35mm/12lb (spoel van 1000 meter, goedkoop maar zeer betrouwbaar) lengte van mijn zig-onderlijn 120 -150 centimeter.

Carpfarm Lake
De favoriete zig-materialen van Thijs!

Foam

Wanneer je jouw onderlijn aan de wartel van jouw zigfloat bevestigd, doe dit dan met een knoop en niet met een lus. Een knoop is simpelweg sterker en aangezien je met relatief dun materiaal vist een betere keuze. Als hooflijn ga ik niet dikker dan 0.35 millimeter. Een ‘dunnere’ lijn heeft minder weerstand in het water en geeft daardoor een betere beetregistratie. Een aanbeet op een zig is vaak niet meer dan een paar piepen. Zeker wanneer je op afstand en een behoorlijke diepte vist. Als haakaas gebruik ik negen van de tien keer een ‘foam’.

Carpfarm Lake
Een paar simpele stukjes foam waren genoeg om de karpers over te halen!

De kleur is vaak afhankelijk van het water en de omstandigheden. Doorgaans gebruik ik graag de combinatie oranje/zwart en geel/zwart. Let op, de zwarte kant moet altijd aan de onderzijde. Dit geeft het beste contrast ten opzichte van de lucht. Om mijn haakaas extra aantrekkelijk te maken voorzie ik deze graag van een ‘liquid’. Op CarpFarm Lake sprong de ‘Goo Frutti di Mare’ er bovenuit.

Carpfarm Lake
Loopt het niet op de bodem? ZIGS!

Voorzieningen en gemak

In de ‘Mancave’ zijn er naast de verkoop van aas en wat klein materiaal, kant-en-klare zig-hengels te huur. Tevens worden er op Carpfarm Lake mooie polyesterboten verhuurt. Deze zijn inclusief elektromotor, accu en goede dieptemeter met gps, sonar en downscan. Mocht je zelf niet over deze materialen beschikken of geen zin hebben om deze mee te nemen dan is dit erg handig. Let op: een boot en reddingsvest zijn verplicht! Beide ter plekke te huur.

Carpfarm Lake
Een boot is verplicht op Carpfarm Lake én wel zo handig!

Even verderop, net voor stek 1 ‘Haarbocht’, bevindt zich de doucheruimte. Deze is voorzien van twee keer 220V oplaadpunten aan de buitenzijde. Binnen vind je een nette douche en omkleedruimte. Het water op Carpfarm Lake is niet drinkbaar, je dient dus zelf drinkwater mee te nemen. Tevens kun je op elke stek gebruik maken van een fiets.

Carpfarm Lake
Ook vind je een nette doucheruimte bij Carpfarm Lake!

‘Carp care’

Er is geen vast toilet aanwezig op het domein. Op iedere stek bevindt zich wél een mobiel toilet. Deze wordt compleet met afvalzakken geleverd. Naast de ‘Mancave’ staan containers om je afval in te deponeren. Tevens is er voor elke stek een onthaakmat, desinfecteermiddel, schepnet, wateremmer en sling aanwezig. Deze zijn verplicht met het doel om overbrenging van ziektes te voorkomen.

Carpfarm Lake
De ‘Mancave’ is leuk ingericht!

Samengevat zijn de faciliteiten op Carpfarm Lake netjes en schoon, maar ook eenvoudig. Perfect geschikt voor de fanatieke karpervisser die gewend is om zichzelf te redden. Dus het is wellicht wat minder voor de veeleisende gast of een eventueel niet-vissend gezelschap. 

Het sanitair is vrij eenvoudig…
…maar wel compleet op Carpfarm Lake!

Genoten

Carpfarm Lake, wat een domein… Wij hebben genoten! De combinatie van een schitterend bestand, prachtige locatie, uitdagende visserij en je echt welkom voelen is uniek en dat ook nog eens in Nederland. Een water waar wij zeker terug gaan komen. Bert, bedankt voor de gastvrijheid. TOP!

Carpfarm Lake
Het was PUUR genieten op Carpfarm Lake!

Tot de volgende keer!

Thijs Last


Benieuwd en wil je meer info over het prachtige BTW ‘Carpfarm Lake’? Kijk dan snel op de website van The Carp Specialist! Meer BTW Revealed’s check je HIER!

Bekijk ook