BTW Revealed: Rust, ruimte én brute PARELS op Etang de Vaise – Barry Jansen

“Luxe, ruimte, rust en een bijzonder uitdagend visbestand”. Dat lees je als je naar Etang de Vaise op de website van The Carp Specialist zoekt. Vanuit de luxe safaritent direct aan het water ging Barry Jansen samen met zijn gezin de proef op de som nemen. Hoe ze het verblijf ervaarden lees je tot in de puntjes nauwkeurig in deze nieuwe BTW Revealed!


‘De paai’

Barry Jansen aan het woord: Het is vrijdag 21 juli 2023 vroeg in de ochtend, als de familie Jansen met een volgeladen bus de Nederlands-Belgische grens passeert. We zijn onderweg naar onze eerste bestemming. Een hotel in het plaatsje Nevers dat dichtbij Etang de Vaise ligt. Een water dat aangeboden wordt in het luxere segment van The Carp Specialist.

De luxe safaritent, die van alle gemakken is voorzien en direct aan de waterkant staat, is hiervan één van de belangrijkste redenen. Maar daarover vertel ik later meer. We hebben de reis opgedeeld in twee stukken om de pijn van de lange reis wat te verzachten.

De familie Jansen gaat weer een heerlijke tijd in Frankrijk tegemoet!

Het valt me op dat mijn zoontje Stijn sinds de start van de reis nog niet veel heeft gezegd en in gedachten verzonken is. Ik vraag hem wat er aan de hand is. Hij zegt: “Papa… ik weet dat je het niet leuk vindt als Memphis Depay ook komt vissen maar ik zou het toch wel leuk vinden als hij er ook is. Hij hoeft echt niet de hele week mee te vissen, hoor. Al zou hij er aan het begin maar even bij zijn, zodat ik hem een keertje in het echt kan ontmoeten”.

De luxe safaritent die van alle gemakken is voorzien staat te wachten op het gezin op Etang de Vaise.

Gezelligheid

Ik kijk hem een beetje vragend aan en hoop dat hij deze ochtend niet per ongeluk van de gootsteenontstopper heeft gedronken. “Nou… ik hoor je vaak als je gaat vissen… aan de telefoon tegen John zeggen dat je niet hoopt dat de paai er is, vandaar…”. John is mijn vaste vismaatje met wie ik vaak bel als we in de voorbereiding zijn van een gezamenlijk vistripje. Omdat het nog vroeg in de ochtend is valt het kwartje bij mij wat later. Ik barst in lachen uit en leg hem uit dat ik met de paai niet Memphis Depay bedoel maar de jaarlijkse ‘orgie’ van de karpers die behoorlijk roet in het eten kan gooien als het op vangsten aankomt. Mijn zoontje geeft echt niks om karpervissen zoals je nu wel begrijpt en hij gaat alleen maar mee voor de gezelligheid die we altijd als gezin ervaren aan de waterkant.

Gezelligheid… Daar draait het vooral om bij het vissen!

‘Porsche-perikelen’

Het is behoorlijk heet tijdens onze reis en ondanks de verkoelende airco is het best een zware trip. Ik word langzaam ouder en heb steeds meer moeite met de vele uren die in de auto moeten worden doorgebracht. Gelukkig hebben we niet al te veel files en tegen de avond arriveren we bij ons hotel. Ik heb een bus met daarop een dakkoffer en achter de bus hangt op de trekhaak ook nog een Thule Backspace koffer. Ik weet het. We sjouwen altijd teveel spullen met ons mee maar je zou maar eens een tekort aan shrinktube hebben.

We sjouwen altijd teveel spullen mee, maar je zou maar eens een tekort aan shrinktube hebben…;-)

Ik rijd vermoeid het veel te kleine parkeerterrein van het hotel op. Hier wordt er van me verwacht dat ik mijn verlengde bus op die ene overgebleven postzegel tussen een Porsche Cayenne en een BMW X6 ga parkeren. Na een paar keer voor- en achteruit steken ben ik het wel moe en besluit, volledig tegen het advies van mijn vrouw, dat het wel moet lukken om in te parkeren.

De reis naar het prachtige Etang de Vaise gaat niet helemaal van een leien dakje.

Total loss

Als ik de Porsche echter op en neer zie gaan bij het insteken en mijn dochter Floor hoor gillen, weet ik dat ik niet de juiste beslissing heb genomen. Geweldig! Ik moet dus niet alleen in mijn steenkolen-Frans gaan uitleggen dat we een familiekamer hebben gereserveerd, maar ook dat we een Porsche Cayenne met Duits kenteken op de parkeerplaats volledig ’total loss’ hebben geramd. Het begint niet echt lekker, zeg maar gerust. Toch blijkt het allemaal wat makkelijker te gaan dan verwacht want de receptioniste spreekt perfect Engels en de Duitse eigenaar van de Porsche pakt het gelukkig sportief op. De paar krasjes en het deukje op de bumper worden wel geregeld door de verzekering.

De reis kan gelukkig vlekkeloos doorgaan naar de eindbestemming!

Mooi begin

Het restaurant in het hotel is echt perfect en na een heerlijk ontbijt beginnen we volledig uitgerust aan het laatste stukje van de reis. We rijden door een schitterend landschap de laatste kilometers naar Etang de Vaise. We zingen samen met Gérard Lenorman “Voici les Clés” om een beetje in de Franse sfeer te komen. Het water ligt boven Clermont-Ferrand in het midden van Frankrijk. Het is zeker geen straf om door deze mooie omgeving te rijden. Onderweg fantaseer ik hoe groot de karpers gaan zijn die ik ga vangen en de overige leden van het gezin fantaseren waarschijnlijk over de luxe safaritent. Als we precies op afgesproken tijdstip arriveren zijn we allemaal aangenaam verrast. De safaritent is zoals beloofd heel luxe en van alle gemakken voorzien.

De safaritent valt direct in de smaak en dat is niet voor niets!

Safaritent

De tent ligt wat hoger zodat je een mooi overzicht over het water hebt. Op het terras staat een lounge set en als je de tent binnen loopt kom je in de keuken. In de keuken staat een grote vrieskist, een koelkast met vriesvak en een keukenblok met elektrische kookplaat en een gootsteen. Alle benodigde keukengereedschap is aanwezig. Er is een aparte toilet en douche in de tent en alsof dat nog niet genoeg is zijn er twee slaapkamers. Eén slaapkamer is voorzien van een tweepersoonsbed en in de andere slaapkamer staan er twee eenpersoonsbedden. Alles is keurig netjes en meer dan goed bevonden na een kritische beoordeling door mijn dochter en vrouw. Mijn zoontje was al tevreden toen hij zag dat hij zijn IPad onbeperkt kon opladen aan één van de vele stopcontacten.

Op Etang de Vaise kunnen je (niet-vissende) gezinsleden slapen als een roosje!

Strategie

Aan de zuidkant van het langgerekte water liggen twee stekken. Bij de eerste stek, direct bij de entree en de parkeerplaats, staat de safaritent. Dit is aan de oostzijde van het water en tegelijk het diepere gedeelte. De tweede stek ligt een stukje verderop en kijkt uit op een super ‘carpy’ ondiepere kom aan de westzijde van het water. Ik denk dat de meeste mensen bij de safaritent willen vissen en niet op de tweede stek gaan zitten. Het plan is dus om overdag bij de safaritent te vissen zodat ik bij mijn gezin kan zijn. Ik wil dan ’s avonds als we gaan slapen mijn hengels oppakken en ’s nachts op de tweede stek vissen. Zo is er overal hengeldruk en hoop ik mijn kansen te vergroten. De vis moet dan immers blijven rondzwemmen.

Het water is qua stekken prachtig ingericht!

De eerste nacht wil ik niet vissen om de vissen wat rust te gunnen. Samen met mijn vrouw heb ik op zaterdagmiddag vanuit de polyester boot op beide stekken interessante spots gemarkeerd in de navigatie van mijn voerboot. Zo’n bootje ligt op iedere stek. De bodem is in het midden overwegend modderig en zacht en naar de oevers toe wordt de bodem steeds harder. Het water is groenbruin van kleur en erg troebel zodat je niet op de bodem kunt kijken met bijvoorbeeld een kijkemmer. Wat ook opvalt is dat er nagenoeg geen wiergroei is en dat er bijna geen obstakels zijn. Er liggen wel omgevallen bomen in het water waar alleen de dikke stammen nog van over zijn. Alle takken en eventuele andere zaken waarin een vis zich kan vast zwemmen lijken vakkundig te zijn verwijderd.

Op Etang de Vaise heb je bijna vrij spel als het gaat om obstakels.

Tijd om te vissen

Ik sta op zondagochtend om vijf uur op om vissen te spotten en te beginnen met vissen. Ik wil eigenlijk op basis van de activiteit van de karper die ik zie een keuze maken op welke spots ik overdag ga vissen. Maar ik zie helemaal geen enkele karper draaien, laat staan springen. Ik zie wel verschillende beverratten over het water bewegen, maar ‘mijnheertje’ karper is totaal onzichtbaar. Na anderhalf uur knikkebollend aan de waterkant te hebben gezeten neem ik de beslissing dat ik maar gewoon op gezond verstand moet kiezen waar ik ga vissen en vaar met mijn voerboot vier hengels uit op de spots die al in de navigatie van mijn voerboot staan. Eén hengel voor elk lid van ons gezin. Dat is namelijk onze ‘karper bingo’. Iedereen mag een hengel uitkiezen waarvan ‘ie denkt dat die als eerste gaat aflopen.

De hengels kunnen te water!

Hard werken

Ik heb op zaterdag op allebei de stekken een kleine brolly opgezet omdat ik het fijn vind om ’s nacht dicht bij mijn hengels te zijn. Op zondagavond, na overdag niks gevangen te hebben, ben ik in de regen samen met mijn dochter Floor mijn hengels van stek één naar stek twee aan het verhuizen. Na deze samen te hebben uitgevaren met de voerboot ben ik nat van de regen en het zweet. Het is bloedheet én het regent… beetje vreemde combi als je het mij vraagt. Het is veel later dan gepland en in de nacht zit ik samen met Floor op de stretcher te genieten van de rust die de omgeving uitstraalt.

De rust die de omgeving uitstraalt is genieten!

Als we even hebben gezeten wil ze graag terug maar ze durft niet alleen terug te lopen naar de safaritent omdat het ondertussen ook is gaan onweren. Daarom vraag ik of mijn vrouw haar even wil komen ophalen. In de nacht gaat het vervolgens helemaal los met het onweer en ik verbaas me dat ik geen enkele beet krijg op de drie uitgevaren hengels. Ik weet namelijk zeker dat ze goed liggen en ook voorzien zijn van het juiste aas. Ik slaap maar weinig door het slechte weer.

Barry had toch wel al vis op de mat verwacht…

Top-advies

Op maandagochtend komt de beheerder Yoan langs en vraagt hoe het gaat. Ik heb dan mijn hengels alweer uitgevaren op de stek bij de safaritent. We hebben het supergoed naar ons zin, maar de strategie van de dag- en nachtstekken blijkt tot nu toe niet echt te werken. Eerlijk is eerlijk, het is ook best wel zwaar. Telkens is het met mijn hele hebben en houwen sjouwen geblazen. Ik leg dit uit aan Yoan en hij zegt dat ik ook beter gewoon kan blijven zitten op de stek bij de safaritent en aan de rechterkant heel dicht tegen de oever moet vissen.

‘Onder het kantje’, daar is het te doen.

Vooral omdat de wind deze week ook deze kant op staat. De vis is wel argwanend ten opzichte van strakke lijnen, maar zal niet snel rond gaan trekken is zijn ervaring. Ook het feit dat ik geen karper zie springen of draaien is niet vreemd omdat de karper dat blijkbaar gewoon niet zo vaak doet op Etang de Vaise. Ik besluit dan maar om mijn strategie te laten varen en het advies van Yoan te volgen. Eerlijk gezegd is dat ook een stuk relaxter voor de komende dagen want er is nog warmer weer voorspeld.

Continu het hele water rond ‘hobbelen’ gaat je op den duur tegenstaan…

Eindelijk actie

Ik sta elke ochtend vroeg op om van de zonsopkomst te genieten en karper te spotten. Het blijkt qua vangsten, net als afgelopen week overigens, best een lastige periode. Ik besluit wel om gewoon door te blijven vissen zoals Yoan me heeft aangeraden. Mede ook omdat hij aangaf dat het meestal wel goed komt gedurende de week. Het is vaak een kwestie van geduld en ook een beetje geluk hebben. Het is in de zomer in bepaalde weken gewoon wat lastiger om karper op de kant te krijgen dan bijvoorbeeld in het voorjaar en najaar. Midden in de week zit ik, net zoals elke ochtend te genieten van het ochtendritueel, als het me opvalt dat ik op mijn stekken nu ineens karper zie draaien.

Ook op Etang de Vaise heeft de ochtendstond goud in de mond…

Eindelijk actie

Tenminste, dat denk ik te zien en ik moet even goed kijken of het niet één van die beverratten is. Maar als ik geconcentreerd over het water kijk komt er warempel vol op mijn stek een karper helemaal los uit het water. Het vertrouwen stijgt met rasse schreden en heel lang hoef ik dan ook niet te wachten als de hengel die rechts in de hoek ligt heel langzaam afloopt. Ik twijfel geen moment en pak de hengel op. Het voelt redelijk zwaar maar de vis doet eigenlijk niet zo veel. Ik kan datgene wat er aan de haak hangt redelijk eenvoudig naar de kant dirigeren en ben bang dat ik met een ‘grassie’ te maken heb. Dichtbij de kant zie ik echter dat het een behoorlijke massieve spiegelkarper is, die na mij te hebben gezien ineens besluit om gas te geven.

Etang de Vaise
Er huizen mooie vissen op Etang de Vaise van The Carp Specialist!

Ik wil deze vis toch echt wel landen en laat hem rustig uitrazen. Na een te lange dril voor mijn doen is hij het dan eindelijk toch beu en gaat gewillig op z’n zij liggen zodat ik het net eronder kan steken. Ik pak het net op en voel dan pas eigenlijk hoe zwaar de karper is. Ik heb de grootste moeite om het beest uit het water op de mat te tillen. Het is echt een massieve vis en op de weegschaal tikt ‘ie 22 kilo aan. Dat is wel een héél lekker begin. Ik maak vlug de rest van de familie wakker en leg uit dat we eindelijk vis hebben en ook nog een beste ook.

Etang de Vaise
Wat een prachtige spiegelkarper!

Volop actie

Een paar minuten na de foto- en videosessie en ‘release’ van de karper loopt de tweede hengel van dezelfde rodpod op een vergelijkbare rustige manier af. En zo sta ik binnen één uur twee keer een karper te drillen. De dril verloopt bijna identiek en dit keer heb ik een ‘ghost-karper’ op de mat liggen. Het mooie is dat die ook nog een behoorlijk gewicht heeft.

Etang de Vaise
Binnen een uur heeft Barry al twee unieke exemplaren op de mat liggen!

Heerlijke visserij

De rest van de ochtend en dag verlopen weer te rustig wat mij betreft. Het is weer wachten tot de volgende ochtend tot zich weer precies hetzelfde tafereel afspeelt op bijna hetzelfde tijdstip. Alleen is het nu de hengel op de andere rodpod die aan de overzijde ligt, die afloopt. Ik hoef me niet druk te maken of de karper zich vast zwemt want Yoan heeft me verzekerd dat er geen obstakels in het water liggen. Ook deze karper weet ik te landen. Mijn kinderen hebben me gisteren bij het slapengaan al verzekerd dat ik ze niet wakker hoef te maken als de karper niet zwaarder weegt dan 22 kilo. Die laat ik dan ook maar lekker slapen want ze lagen voor hun doen veel te laat in bed. Mijn vrouw is gelukkig altijd bereid om me te helpen bij het maken van foto’s en video’s.

Etang de Vaise
Dit zijn de vissen waar je het voor doet!

En zo verloopt de week helemaal perfect voor alle leden van het gezin. Iedereen beleefd op zijn of haar manier een geweldige tijd aan het water. Het is heerlijk zomerweer en we genieten samen vanaf het terras op de lounge set van de schitterende en rustige omgeving.

Etang de Vaise
Dat het genieten is bij Etang de Vaise, dat is wel duidelijk!

Omgeving

De omgeving is schitterend. Het water ligt in een licht glooiend landschap in een rustige landelijke en natuurlijke omgeving. Over de dam, aan de oostzijde van het water, loopt een D-weg. Hier komt nauwelijks verkeer over en je hebt hier dus helemaal geen last van. Het sporadische verkeer dat er overheen komt zijn wandelaars en fietsers en soms een enkele tractor. Op zo’n 900 meter ten noorden van het water, loopt een snelweg en in de nacht hoor je daar soms wat geluid van. Je hoort dat alleen als je in het holst van de nacht in de stilte buiten staat maar in de safaritent hoor je hier al helemaal niets meer van. Zo heb je een beetje een idee van het niveau van het geluid, wat dus eigenlijk gewoon te verwaarlozen is.

Etang de Vaise
Het water is gelegen in een schitterende omgeving!

Faciliteiten

De safaritent is echt heel luxe en van alle gemakken voorzien. Zoals reeds benoemd in het artikel ligt de tent wat hoger zodat je een schitterend overzicht van het water hebt. Dat is echt heel relaxed vissen. Ik heb in het artikel al een beschrijving gegeven van de inrichting van de tent. Die is gewoon top! Er ligt op elke stek een polyester boot die zuiver is maar waarvan niet alles meer helemaal in orde was. Op de ene boot ontbrak een roeidol die ik nergens kon vinden en op de andere boot was de aluminium roeispaan enigszins kromgebogen. Ik heb van twee boten één boot kunnen maken die perfect in orde was. Maar misschien ben ik dan aan het ‘mierenneuken’…

Etang de Vaise
Vanaf de tent heb je een heerlijk uitzicht op het water.

Service en begeleiding

De service werd in ons geval verzorgd door Yoan en is zeer professioneel. Yoan weet veel over het vissen op karper op Etang de Vaise en kan je van gedegen advies voorzien. Je zou kunnen concluderen dat het misschien iets te perfect is geregeld. Zoals je hebt kunnen lezen wordt het water obstakelvrij gehouden, zodat je bijna geen karper kunt lossen. Alle karpers op Etang de Vaise zijn bekend en voorzien van een chip. Deze chip is om diefstal te ontmoedigen en de groei van de karpers over de loop van de tijd in kaart te brengen. Als je dan iets negatiefs zou kunnen zeggen is dat het bijna te perfect is geregeld en de romantiek van het onbekende hiermee een beetje wordt weggenomen. De één zal hier wat meer moeite mee hebben dan de andere.

Etang de Vaise
Op Etang de Vaise wordt het bestand keigoed gemonitord!

Bestand

Het bestand is bijzonder goed met in het voorjaar en najaar een gemiddeld gewicht van 19 kilo. In de zomermaanden  is het gemiddeld gewicht een beetje lager, maar met een gemiddelde van 17 kilo kan iedereen hier denk ik zijn hartje ophalen. De topvis van het water is een spiegelkarper waarvan het gewicht rond de 30 kilo ligt.

Etang de Vaise
De weegschaal is deze sessie in elk geval lekker doorgeschoten;-)

Stekken

Ik zou niet weten hoe je een stek beter kunt aanleggen dan dat bij de stekken op Etang de Vaise is gedaan. Beide stekken zijn een stukje lager op de oever aangebracht. Deze zijn zeer ruim opgezet als hard, vlak plateau en de oever van dit plateau is met grote stenen verstevigd. Er zijn beugels in de stenen geboord waar je de polyester boot aan kunt bevestigen. Zo zit je direct aan de waterkant en kun je vanaf dit stenen plateau alle kanten op vissen.

Etang de Vaise
De stekken zijn perfect ingericht!

Conclusie

  • Omgeving: 8,5
  • Faciliteiten: 8,5
  • Service & begeleiding: 8
  • Bestand: 9
  • Stekken: 10
  • Gemiddelde: 8,8
Etang de Vaise
Een hoog gemiddelde voor Etang de Vaise: kan ook niet anders!

Kortom, het was genieten op Etang de Vaise en het is daarom zeker een aanrader! Ik hoop dat je een beetje een indruk hebt gekregen van het vissen op Etang de Vaise en dat je hier ook een keer je geluk gaat beproeven.

Tot de volgende keer!

Barry Jansen


Wil je meer weten over het prachtige Etang de Vaise? Kijk dan snel op de website van The Carp Specialist! Meer BTW Revealed’s vind je HIER!

Bekijk ook