Drie tips voor het vinden van een TOPSTEK in het (late) najaar!

Het najaar heeft inmiddels ruimschoots zijn intrede gedaan en dat wil zeggen dat je nog even alles op alles moet zetten voordat de vissen in de rustmodus gaan. In deze update geven we jullie drie tips voor het vinden van de ideale stek in het (late) najaar!


De temperatuur begint verder te dalen en de vissen gaan stapje voor stapje van de vreetmodus over naar de rustmodus van de winter. Voordat het zover is wil je natuurlijk het hele water uitgekamd hebben om op de beste najaarsstek te kunnen vissen, maar waar moet je eigenlijk op letten als je op zoek gaat naar zo’n stek?

Het najaar is een prachtige periode om te vissen! Foto: Yannick Hesseling

#1 Kansen spreiden

In deze tijd van het jaar kun je verwachten dat de vissen zich op de diepere delen van het water bevinden, of in ieder geval in de buurt daarvan. In de winter zullen ze hier volop vertoeven, maar dat gebeurt pas als de watertemperatuur verder daalt.

Als de watertemperatuur daalt zal de vis dieper water opzoeken.

Tot die tijd kan de vis zich bijvoorbeeld ook nog op ondiepere plekken van het water ophouden, zeker als de wind op die kant staat te blazen. Het is dus aan te raden om op verschillende dieptes je kansen te wagen.

Het najaar is voor velen de mooiste periode van het jaar!

Zodra je de diepte hebt gevonden die productief is kun je je gaan focussen op die diepte. Dit is vaak de kans om aantallen te vangen! Wie weet onderschep jij de vissen op hun trekroute naar dieper water. Vaak is het zo dat de vissen overdag graag vertoeven in ondiepere gedeeltes, om tegen de avond naar de diepere delen af te zakken.

Trekroutes ontdekken kan van enorme waarde zijn!

Als je de trekroute kan ontdekken, kun je flink profiteren. Laat dit de sleutel tot jouw geslaagde najaarsoffensief zijn!

#2 Breng je water in kaart

Op wateren met grote diepteverschillen kan het heel interessant zijn om het bodemverloop in kaart te gaan brengen. Ga dus met een goede rubberboot het water op en kies voor een goede dieptemeter om de bodem uit te kammen. Heb je geen boot in je bezit? Dan is een Deeper een mooi alternatief!

Ook met de Deeper is een water perfect in kaart te brengen!

Onthoud dat de ondiepere zones vlakbij de diepe delen ook super interessant kunnen zijn. Zodra het echt koud begint te worden zijn de diepere delen goed om te bevissen. Met andere woorden: als jij van tevoren weet waar de diepe en ondiepe plekken van het water zijn, kun je daar maximaal van profiteren!

Wie weet kun je zelfs in het late najaar of de winter profiteren van het uitkammen van je water!

Pro tip: je kunt ook een waterkaart van je water maken. Tegenwoordig is dat eenvoudiger dan je wellicht denkt, zoals je in de onderstaande video kunt zien!

#3 Obstakels blijven ‘hot’

Onthoud dat obstakels ook in deze periode een magneet voor karpers blijven. Denk aan bomen onder water, struiken, rietkragen, enzovoort. Hier is altijd makkelijk eten te vinden én het is een ideale schuilplaats om rustig de winter door te brengen.

Het najaar, een prachtige periode voor de grotere vissen!

Succes met jullie najaarsoffensief!

Pak een bak!

KWO Redactie


Meer weten over najaarsvisserij? Bekijk de verschillende topics op de KWO Community!

Bekijk ook