5 tips voor het seizoensklaarmaken van je gear

Ieder jaar komt er zo’n periode dat het warmer wordt en het visvirus weer begint te kriebelen. Hoog tijd om je spullen uit de kast te halen en klaar te maken voor het komende seizoen! In dit artikel geven we je een aantal tips over het klaarmaken van je spullen voor het komende visjaar. Let’s go!

Het zonnetje laat zich weer vaker zien, dus hoog tijd om je uitrusting klaar te maken voor het visseizoen! Foto: Wilco Gerrits

Nadat je het stof van je foudraal af hebt geblazen is het tijd voor één van de belangrijkste onderdelen van je uitrusting: je molens. Dat brengt ons bij de eerste tip!

1. Zorg dat je molens tiptop in orde zijn

Je molens zijn één van de belangrijkste onderdelen van je uitrusting. Niet alleen omdat er lijn op zit en die best wel handig is om een vis te vangen, maar ook omdat je met je molen (in combinatie met je hengel) een vis afdrilt. Zonder een goed functionerende molen wordt het lastiger om (grote) karpers op de mat krijgen!

Molens vormen de kern van je uitrusting en moeten dus optimaal presteren!

Zorg dan ook dat je molens draaien als een zonnetje en dat je slip goed werkt. Geef ze eventueel een servicebeurt bij een dealer en vet de slip in om hem klaar te maken voor de reeks bakken die jij gaat vangen. Vergeet ook zeker niet om nieuwe lijn op te spoelen, lijnbreuk is wel het laatste waar je op zit te wachten.

Controleer je lijn zorgvuldig en vervang deze als het nodig is.

Nylon gaat over het algemeen maar één visseizoen mee, maar gevlochten kan tot wel drie seizoenen meegaan. Controleer je lijn zorgvuldig en vervang ‘m als het nodig is!

2. Je tacklebox

Het tweede onderdeel wat je absoluut goed moet checken is je tacklebox. Haal ‘m eens ondersteboven en controleer of je overal nog voldoende van op voorraad hebt. Heb je nog genoeg wartels, lood, krimpkous, leaders en haken? Zonder deze items kun je immers niet aan de slag aan de waterkant!

Zorg dat je tackle tiptop in orde is voordat je weer naar de waterkant toe gaat. Foto: Korda

Als er spullen op zijn, bestel dan een nieuwe voorraad bij een online hengelsportzaak zoals Raven. Zo weet je zeker dat je nooit voor verrassingen komt te staan aan de waterkant. En daarnaast: zonder bijvoorbeeld haken of wartels kun je ook geen onderlijnen knopen. Over onderlijnen gesproken…

Voldoende klein materiaal zorgt ervoor dat je op alle situaties kunt inspelen aan de waterkant.

3. Knoop een nieuwe lading onderlijnen

De kans is groot dat jouw rigbox niet helemaal leeg was toen je ‘m achterin de garage gooide na je laatste sessie voor de ‘winterstop’. Welke rigs zitten er nog in en zijn ze nog te gebruiken? Heb je genoeg rigs voor de komende sessie(s)? Zorg dat je altijd een voorraadje bij je hebt!

Door kant en klare rigs te knopen zit je binnen no-time te vissen als je aan de waterkant bent.

Een andere aanpak zou kunnen zijn om je oude rigs juist weg te gooien en met een lege rigbox naar het water te gaan. Kijk aan de waterkant hoe de omstandigheden zijn (harde of zachte bodem, obstakels of geen obstakels en ga zo maar door) en beslis op basis daarvan met welke rigs je aan de slag gaat.

Door de situatie pas aan de waterkant in te schatten kun je optimaal te werk gaan.

Zo ben je minder geneigd om gewoon maar de rig die je bij je hebt te gebruiken, maar ga je écht nadenken over wat goed zou kunnen werken!

Zo ga je écht nadenken over wat goed zou kunnen werken!

4. Batterijen

Als er iets is dat wij vanuit de redactie regelmatig zijn vergeten dan zijn het wel batterijen. Check of je overal batterijen in hebt zitten en vervang ze als het nodig is. Zorg dat je altijd reservebatterijen voor bijvoorbeeld je beetmelders bij je hebt!

Zitten er batterijen in bijvoorbeeld jouw hoofdlamp? Check dan zeker even of ze nog goed werken!

Soms lopen batterijen langzaam leeg als ze voor lange tijd ergens in zitten, dus het is altijd beter om ze eruit te halen als je ze lange tijd niet gebruikt. Heb je dit niet gedaan, dan heb je des te meer reden om ze te controleren!

Batterijen kunnen langzaam leeglopen als ze lange tijd ergens in zitten.

Overigens kunnen ook apparaten met een accu langzaam leeglopen. Denk bijvoorbeeld aan een oplaadbare hoofdlamp: check ook deze batterijen en leg ‘m aan de lader als het nodig is!

Ook apparaten met een oplaadbare accu, zoals deze Ledlenser hoofdlamp, moet je wellicht van wat stroom voorzien.

5. Aas

Last but not least: aas! Boilies die maanden in geopende zakken hebben gelegen hebben wellicht ingeboet aan attractiviteit, dus controleer dit goed. Sla nieuw aas in waar nodig, en bedenk vooral wat handig is om te gebruiken in het voorjaar!

In het voorjaar heb je vaak weinig aas nodig, maar kun je beter kiezen voor bijvoorbeeld opvallende pop-ups! Foto: Mathijs Halm.

Waarschijnlijk hoef je niet eens kilo’s boilies te bestellen, maar kun je beter voor een paar potjes pop-ups gaan. In het voorjaar azen de vissen mondjesmaat, dus veel voeren is vaak niet de beste tactiek. Een slim geviste pop-up op een handje partikels zal vaak de klus voor je klaren. Valt het vangen van een vis nog niet mee? Check dan eens de tips in dit artikel met 3 specifieke voorjaarstips!

Een ware ‘killer’ in het voorjaar: partikels!

Dat waren onze tips voor nu. Succes in de komende maanden!

KWO Redactie

Bekijk ook