5 Tips om een winterwater te kiezen – Boris van Wijk

De winter is voor de meeste karpervissers de periode om lekker dicht tegen vrouwlief aan te kruipen. ?Er valt toch niets te vangen!? Niets is echter minder waar. De winter kan n van de meest effectieve periodes van het jaar zijn! Dus kom maar alvast van de bank! Ondanks de kou, zijn er altijd karpers die actief zijn. Juist die vissen zitten vaak dicht bij elkaar in de winter en zijn, mits de aanpak juist is, ook goed te vangen. Hier zijn vijf strakke tips van Boris van Wijk om deze winter succesvol te zijn!


Tip 1: Maak het jezelf niet te moeilijk!

Begin op wateren die je kent en eerder hebt bevist. Dit kan bijvoorbeeld dat parkwater zijn bij jou om de hoek. Zoek het vooral ook niet te ver. Niets is meer frustrerend, dan verkleumd je spullen op te ruimen en nog een eind te moeten reizen. Bij iedereen is wel een water in de buurt, waar je goed uit de voeten kan. Ervaring op bepaalde wateren geeft je een grote voorsprong. We willen namelijk vis vangen. Groot of klein, alles is welkom in de winter! Het voordeel van dit soort wateren is dat je weet wat er zwemt. Wat meer zekerheid in deze tijd van het jaar is fijn. Urenlang in de vrieskou naar roerloze toppen kijken, werkt niet positief. Maak het jezelf dus niet te moeilijk.

Een parkwater, goed voor de wintervisserij! Foto: Bas van Zundert/Wilco Gerrits.

" Groot of klein, alles is welkom in de winter! "


Tip 2: Observeer!

Observeren is het gehele jaar belangrijk, ook in de winter! De activiteit van de karper zal misschien minder worden, maar dat wil nog niet zeggen dat ze zich niet verraden. Geef je ogen de kost. Wat vaak loont, is proberen de vissen al in het late najaar te volgen naar hun ?winteronderkomen?. In het begin zal het misschien wat tijd kosten, maar het levert zeker resultaat op. Heb je eenmaal vis gevonden, dan zullen er vast meer rondhangen in dat gedeelte. Reden genoeg om daar eens een lijn nat te maken. Wanneer je hier achter bent gekomen, scheelt dat enorm veel tijd in de winter. Die tijd kun je dan veel beter besteden aan vissen! Kennis is macht zeggen ze wel eens?

Observatie leidt tot succes!


Tip 3: Kies een water met een groot bestand!

Kies een water uit waarvan je weet dat er een wat groter visbestand op zit. Zeker in de winter wil je snel actie kunnen forceren en het vissen op een water met slechts een paar vissen, wordt dan wel een hele taaie dobber. Een bak vangen in deze tijd van het jaar is natuurlijk hartstikke mooi, maar vraag jezelf af of dit wel realistisch is.

Een prachtige dwarrel van een water met een ruim visbestand

Terugkomen van enkele uurtjes vissen en een aantal ijskoude vissen in de pocket te hebben, is natuurlijk helemaal vet. Een water met een goed en ruim visbestand zal dus sneller een aanbeet opleveren dan dat ene water waar maar enkele dikke vissen zwemmen. Juist op overbezette wateren, kan je soms de kou vergeten en hele goede dagen beleven. Verenigingswateren zijn vaak wateren waar een goede bezetting op zit. Hier wordt tijd ingestoken om de visstand optimaal te maken. Perfect om te beginnen dus!


Tip 4: Zoek een winterwater met interessante winterstekken!

Op veel wateren zullen bruggen, duikers, diepere gaten en obstakels interessante winterstekken zijn. Onderschat op de grotere wateren ook de havens niet. Woonboten zijn bijvoorbeeld vaak echte karper magneten. De vis voelt zich er veilig onder en de temperatuur zal ook een fractie hoger zijn dan op het rest van het water. Bevis dit soort stekken ook in de winter altijd met verstand. Zelfs in de winter kunnen de vissen er vandoor gaan. Blijf altijd achter de hengels zitten op dit soort stekken. Ook ondiepe stekken, die op een rustig gedeelte van het water liggen, kunnen ware hotspots zijn in de winter! Hier zal het water veel eerder opwarmen en zullen de karpers eerder actief zijn. Maar het ene water is het andere niet. Dus staar je niet blind op dat ene bruggetje of die ene duiker. Blijf actief zoeken en vis nooit langer dan enkele uren op dezelfde stek. Zo blijf je zelf lekker warm en loop je vanzelf tegen de vis aan!

Meer dan welkom!

" Ook ondiepe stekken, die op een rustig gedeelte van het water liggen, kunnen ware hotspots zijn in de winter! "


Tip 5: Durf te verkassen!

Is het niet gelukt op het ene water? Bijt je er niet in vast. Er zijn vast meerdere wateren bij jou in de buurt. In de winter loont verkassen! Zoek een ander water op en breng daar enkele uurtjes door. Bij deze aanpak raad ik je aan om niet te veel materiaal mee te nemen. Een compacte uitrusting volstaat in de winter. Meer dan je basisuitrusting, aas en wat reserve rigs en loodsystemen heb je immers niet nodig in die paar uurtjes.

De aasperiodes in de winter zijn maar kort. Zorg dat je dan ook optimaal zit te vissen. Vis scherp met attractief en niet te groot aas. De aasperiodes zullen vaak midden op de dag zijn, terwijl het zonnetje lekker schijnt. Op deze momenten kun je een aanbeet verwachten. Als je de vis gevonden hebt, kan het in deze periode soms snel gaan! Tevens zijn dit soort sessies ideaal om gewoon lekker uit te slapen en daarna even een paar uurtjes de vrouw te ontvluchten. Hoe ideaal is dat? 😉

Verkassen loont. Een winterschub van nog geen 50 cm water!


Extra tip: Zorg goed voor jezelf!

Misschien is dit nog wel het belangrijkste dat ik jullie wil meegeven. Zorg goed voor jezelf, zeker in de kou! Het is belangrijk dat je jezelf goed aankleedt in de winter. Zorg voor warme kleding en schoeisel, waarmee je ongestoord enkele uren buiten kan vertoeven. Neem wat warms te eten en te drinken mee. Niets is meer frustrerend, dan het koud te hebben en niets te vangen. Door deze extra tip kan je het langer uithouden buiten. Tevens kun je jezelf beter focussen op het vangen van een wintervis! In de winter kan het taai zijn, maar als je ze eenmaal gevonden hebt, kunnen het gouden sessies worden. Met deze tips zul je wellicht dichterbij jouw ijskoude wintervis komen.

Heel veel succes de aankomende maanden.

" In de winter kan het taai zijn, maar als je ze eenmaal gevonden hebt, kunnen het gouden sessies worden. "

Geniet van je wintervisserij!

Boris van Wijk

Bekijk ook