Winter Mythes: wat is waar en wat is onzin?

Stiekem vragen we ons dat nog weleens af tijdens het vissen. Zeker wat betreft het wintervissen worden er allebei (on)waarheden de karperwereld ingeslingerd. Het Korda team dook er eens goed in en schotelt ons in deze update vier ‘winter mythes’ voor. Super leerzaam dus voor de die-hard wintervissers onder ons.


De winter is aangebroken

Team Korda aan het woord: Wintervissen op karper is de laatste jaren zeker populairder geworden. Maar het blijft nog steeds iets dat voor de nodige vragen en onzekerheden zorgt… En eerlijk gezegd, het is ook nog altijd iets waar meer mensen over praten dan dat er karpervissers zijn die het ook echt daadwerkelijk veel doen. En dat gepraat heeft er voor gezorgd dat er flink wat mythes in het visserswereldje rondgaan. We zullen er eens enkele onder de loep nemen. Want wat is nu waar of juist onzin?

De winter brengt een heerlijke sfeer en rust met zich mee!

Lage watertemperatuur: vis aast niet

“Bij een lage watertemperatuur zal een karper niet azen.” Gelukkig is dit absolute onzin. Want ook als de watertemperatuur goed onder de tien graden is gedaald zal een karper nog steeds met momenten azen. Wel is het zo dat de spijsvertering bij de koudbloedige karper een stuk minder snel werkt en daarmee ook de behoefte aan voedsel een stuk minder is. Als karpervisser is het belangrijk om bij het wintervissen daar rekening mee te houden en bij voorkeur kleine hoeveelheden en goed verteerbaar aas te gebruiken.

wintervissen
In de winter is het belangrijk om goed verteerbaar aas te gebruiken!

Interessant is een test die Danny Fairbrass heeft gedaan met diverse aassoorten en zijn buitenaquarium waar hij enkele karpers met diverse aassoorten variërend van pinda’s tot en met koolhydraat rijke boilies en sweetcorn. De vissen vertoonden daarbij een duidelijk heviger aasgedrag bij de sweetcorn en waren ook, na er op geaasd te hebben, sneller weer in de mood om een volgende portie tot zich te nemen. Deze informatie heeft voor Danny er toe geleid dat je hem met grote regelmaat in Goo gesoakte Fake Food Corn over een bedje van zoete sweetcorn ziet vissen.

wintervissen
Voor de vangst van deze en vele andere vangsten van ‘DF’ speelde sweetcorn een belangrijke rol!

Diep vissen

“Als het koud is liggen de vissen vooral dichtbij de bodem en op de diepere delen van het water.” Tijdens de beginfase van de winter, als het water nog aan het afkoelen is zal het zeker met regelmaat zo zijn dat je de karper daar aantreft waar het water wat langer op temperatuur blijft. Maar je ziet dat door de wintermaanden heen de karper zeker geen voorkeur heeft voor diepere stukken of het daadwerkelijk tegen de bodem aan liggen.

wintervissen
Je rigs altijd maar op de diepste delen van het water positioneren is zeker niet nodig in de winter.

Als koudbloedige vis en meester van zijn omgeving weet de karper heel goed waar hij moet zijn om dat kleine beetje extra winst aan comfort te vinden. En als het kwik is gezakt naar slechts vijf graden kan een verschil van een halve graad in de watertemperatuur er voor zorgen dat de vis daar gelijk op reageert. In de situatie van bijvoorbeeld een winterzonnetje is het daarom ook niet ondenkbaar dat de vissen juist in de ondiepte of in ieder geval de hogere waterlagen vertoeven om er even profijt van te hebben. Ondanks dat je er op het Europese vasteland maar weinig over hoort zie je in Engeland vissers ook opvallend succesvol wintervissen met een zig rig.

wintervissen
Heb je al eens aan de zig rig gedacht? In de winter kan deze super effectief zijn!

Een mooi praktijkvoorbeeld zijn ook de vele karpers die elk jaar weer onder overhangende struiken, bij rietkragen en van allerlei andere beschutte maar soms opvallend ondiepe plekken worden gevangen. Begin bij je zoektocht naar dergelijke hotspots overigens bij plekken die zoveel mogelijk zonlicht meepakken en dus naar het zuiden gericht zijn.

wintervissen
Vergeet zeker niet te genieten van de kleine dingen tijdens de koude sessies!

Vissen zijn altijd passief

“In de winter zwemmen de karpers niet.” De komst van drones en mega geavanceerde dieptemeters op (voer)boten laten het duidelijk zien. Met momenten kan het zo zijn dat de vissen echt opgestapeld liggen en amper bewegen, maar tijdens een kleine verandering in de weersomstandigheden of wanneer ze stevig belaagd worden kan dat ook zomaar veranderen. Karpers zwemmen in de wintermaanden vaak meer dan wij als karpervissers door hebben.

Kleine veranderingen in het weer kan al gauw ‘chaos’ betekenen, zeker in de winter!

Een prachtig praktijkvoorbeeld bij het wintervissen is die waarbij mensen met een voerbootje en dieptemeter daadwerkelijk de vis zoeken, vingen en na het prikken van een vis de rest van de school niet meer terug kunnen vinden. Diezelfde vissers melden bij hogere watertemperaturen overigens ook dat ze de vissen vaak veel lastiger kunnen vinden en ze het idee hebben dat de vissen dan gewoon van de voerboot weg zwemmen. Dus reken er maar op dat de winterkarpers met periodes nog aardig in beweging kunnen zijn. Let overigens ook maar eens op tijdens de donkere uren. Daar waar wateren overdag helemaal doods lijken te zijn kan het zomaar zo zijn dat tijdens de late avond er zelfs wat vissen springen.

wintervissen
Deze veertiger ving Bart van Bezouw in de winter na de vis met de voerboot te hebben gelokaliseerd!

Winter: verfijnder vissen

“Je moet in de winter verfijnder vissen.” ‘Downscalen’ met dunnere onderlijnen en kleine haakmaten. Dat is iets waar je regelmatig mensen over hoort. En ondanks dat er karpervissers zijn die er heilig van overtuigd zijn dat ze op die manier meer winterkarpers weten te prikken is er een ook een groep die exact hetzelfde blijft vissen als de rest van het jaar. En ook zij weten de nodige karpers te vangen. Danny Fairbrass en diverse andere teamleden lijken de rigs voornamelijk aan te passen aan de situatie die zij voorgeschoteld krijgen. Zo kan een obstakelrijke winter hotspot wellicht vragen om zelfs sterker en daarmee ook wat lomper materiaal dan wat je normaal gebruikt. En in een setting waarbij je met kleine voedseldeeltjes zoals bijvoorbeeld sweetcorn vist op een schone bodem kan het zijn dat je met een kort en snel prikkende rig wilt vissen.

De situatie en het type stek zijn van wezenlijk belang bij je rigkeuze!

Het is in ieder geval goed om even stil te staan bij de situatie die je voor je hebt en in je achterhoofd te houden dat een rig vooral niet in de war mag gaan. En als hij dan mooi gepresenteerd op je stek ligt en een vis weet te prikken, dan moet hij je vervolgens de kans geven om de vis veilig te landen. Dat zijn in ieder geval zekerheden waar je niet omheen kan als je met succes wilt wintervissen.

En als die wintervis dan eindelijk in je net ligt, is de voldoening natuurlijk ontzettend groot!

Staar je dus niet blind op alle cliché uitspraken die dus vaak gewoon mythes zijn en denk bij iedere situatie goed na wat tijdens jouw sessie het beste uitkomt. Dan wordt wintervissen echt genieten!

Succes deze winter!

Team Korda Benelux


Voor alle nieuwtjes, vangsten en productinformatie is het Benelux-team van Korda te volgen op Instagram, Facebook en Youtube!

Bekijk ook