Waterkrachtenergie: een bedreiging voor de visserij?


Waterkracht is momenteel verantwoordelijk voor 16 procent van alle elektriciteit wereldwijd. Ook in Nederland maken we gebruik van waterkracht om hernieuwbare elektriciteit op te wekken. Waar dit in andere landen doorgaans wordt opgewekt door de stroomsnelheid en hoogteverschil in waterniveaus te gebruiken, maken we in Nederland gebruik van waterkrachtcentrales. In ons land zijn er namelijk geen grote hoogteverschillen in het water.

Voordelen van waterkracht voor energieopwekking

Waterkracht in ons land wordt opgewekt door reactie-turbines. Op een aantal plaatsen zijn stuwen gebouwd die ervoor zorgen dat er altijd genoeg wateraanvoer is voor in de waterkrachtcentrale. Het water wordt naar waterturbines geleid, die beginnen te draaien door de druk van het stromende water. Dit kun je vergelijken met een dynamo, waarbij de draaiende beweging wordt omgezet in stroom door een generator. Via een omvormer kan deze stroom van de generator weer worden omgezet naar de juiste netspanning om huizen en bedrijven van stroom te voorzien. Waterkracht is dus een groen alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen.

Daarnaast heeft het enkele voordelen ten opzichte van zonne- en windenergie. Zo is waterkracht flexibel, want je bent niet afhankelijk van het weer en kunt energie opwekken wanneer het nodig is. Daarnaast valt de energie op te slaan door het water weer terug te pompen naar een stuwmeer. Je kunt energie vergelijken om te kijken of dit een goede optie is voor jou. Tijdens het energie vergelijken heb je een ruime keuze uit diverse aanbieders en manieren van stroomopwekking. Toch klinkt er ook een negatief geluid over het opwekken van energie door middel van waterkracht. Denk dus nog even na over wat je kiest.

Nadelen van waterkrachtenergie

Een nadeel van waterkracht is de impact dat het heeft op de omgeving. Vooral migratievissen worden getroffen. Om de vissen stroomopwaarts langs de waterkrachtcentrales te laten zwemmen, zijn vistrappen ontwikkeld. Echter is niet elke vis in staat om deze vistrap te nemen (de karper gelukkig wel). Daarnaast zijn de gevolgen voor vissen die stroomafwaarts zwemmen zeer ernstig. Deze verdwalen vaak doordat er te weinig stroming is boven de dam. Of ze gaan door de turbine heen, wat ze doorgaans niet overleven. Een ander nadeel van het opwekken van waterkrachtenergie is dat de temperatuur en de chemische eigenschappen van het water veranderen. Dit verstoort het ecosysteem in de omgeving.

Komende vrijdag, 1 maart, 17 uur gaat tie live: Pilaar & Hofman – Strijden in Tsjernobyl!

Waterkracht in Nederland

Nederland heeft verschillende waterkrachtcentrales die samen stroom opwekken voor zo’n 36.000 huishoudens. Je vindt drie grote centrales in Lith, Linne en Amerongen en drie kleinere bij St. Michelsgestel, Roermond en De Haandrik. Vorig jaar is er nog een stuw bijgekomen in Doesburg. Deze waterkrachtcentrales hebben vooral veel invloed op de sterfte onder palingen, een nu al sterk bedreigde diersoort. Op veel plekken zijn er regels waarbij is afgesproken dat de totale vissterfte niet meer dan 10 procent mag zijn. De turbine in Doesburg is het nieuwst en laat volgens de makers alle vissen ongedeerd. Waarschijnlijk worden de waterkrachtcentrales met de tijd steeds beter, ook voor de omgeving.

KWO Redactie

Bekijk ook