Bakkentactiek of compleet gestoord: Emiel Geerts over het vissen met groot haakaas!

Het najaar is een prachtige tijd om achter de grote vissen aan te gaan! Kun je daar je aas eigenlijk op aanpassen? Staat groot aas garant voor grotere vissen? In deze update geven we enkele inzichten, tips én tricks over het vissen met groter aas!


Emiel aan het woord: Een ‘bakkentactiek’ die je vast al vaker hebt gehoord is het inzetten van groter haakaas. Of het op elk water zijn vruchten af zal werpen, dat is moeilijk te zeggen. Wel kunnen we met een paar voorbeelden en inzichten enkele conclusies trekken…

Ook Emiel heeft al ervaren dat je met groot aas ook grotere vissen kunt vangen!

Het bestand

Uiteraard moet je rekening houden met het bestand dat rondzwemt op het water waar je met groter aas aan de slag wil gaan. Vis je op een dressuurwater met een klein bestand van bijvoorbeeld vijftien vissen, dan is dit misschien niet de beste keuze. Dan werkt kleiner aas vaak weer een stuk beter. Je hoeft hier immers minder selectief te vissen, omdat er geen overvloed is aan (kleine) karpers.

Wat aaskeuze betreft is er volop te kiezen in de hedendaagse karpermarkt!

Als je op een water met een groot bestand begint kan een grotere bol een schot in de roos zijn. Het is dan vaak effectief om een interessante zone ruim aan te voeren met doorsnee aas, denk aan tijgernoten, hennep en twintig millimeter knikkers, om zo een grote voerplek te creëren. De kleine(re) vissen gaan waarschijnlijk flink los op het voer en hierdoor worden de grotere en slimmere vissen wat schuwer en achterdochtiger.

Grotere vissen zijn vaak ietwat schuwer.

Hier kun je perfect op inspelen! Als je uit bent op een dikke buffel is het slim om een hengel een tiental meter buiten je voerplek te vissen met groot aas. Het is al vaak gebleken dat grotere vissen op de randen van de voerstekken rondhangen om daar zorgeloos (en voorzichtig) wat mee te vreten. Hiermee willen we niet zeggen dat grote vissen op een voerstek niet te vangen zijn, want niets is minder waar.

Een extra tip is om je haakaas te soaken in het water waar je vist. Hierdoor lijkt het voor de vissen alsof het aas al langere tijd in het water ligt en daarom veilig is om te eten.

“Een dubbele 24mm bol, is dat niet te groot?”

Te groot bestaat in mijn mening haast niet. Ht kan juist een soort van filter zijn voor kleinere vissen. Het is een feit dat een karper van zeven kilogram het lastiger heeft met een bol van pakweg 28 millimeter dan een vis van 22 kilo. De bekken van deze vissen verschillen immers behoorlijk van formaat! Hierdoor filter je als het ware de kleinere vissen (sneller) weg.

In zulke bekken verdwijnen zonder problemen twee 24 millimeters!

Je zal heus ook kleine vissen vangen met deze methode, maar dat mag de pret niet drukken. Het zullen er in ieder geval een stuk minder zijn dan wanneer je met 15 of 20mm boilies vist. Om gericht voor de grotere vissen van het water te gaan, is het een tactiek die zijn vruchten al meermaals heeft afgeworpen!

Om gericht op grotere vissen te vissen kan groot aas zeker helpen!

Handgerolde veertig millimeters

In Slovenië heb ik al eens geëxperimenteerd met zelfgemaakte 40 millimeters, om kleinere vissen te omzeilen. De kleine vissen vlogen ons daar namelijk om de oren! Na twee visdagen sloeg de teller door de 60 (!) vissen. Het was niet te houden en we moesten wat bedenken om de kleinere vissen te gaan mijden. We veranderden onze tactiek niet, want alles ging eigenlijk goed. Het enige dat we wilden was ons gemiddelde omhoog krijgen!

Na een serie kleinere vissen snakte Emiel en zijn vismaat naar een UNIT zoals deze.

We voerden ’s avonds de gehele zone stevig aan en haalden onze hengels eruit. We waren nog nooit in een soortgelijke situatie terechtgekomen, dus besloten we om voor een gewaagde zet te gaan…

Een gouden tip is om bij je ‘boiliedealer’ een homp deeg van je gekozen aas op te vragen!

Aangezien we zelf al met dubbele 25 millimeters bezig waren en nog steeds vissen van vijf kilogram vingen, moest het gewoon groter aangepakt worden. Een gouden tip daarbij is om je boiliedealer een homp deeg van je gekozen aas te vragen!

Deze parel viel voor een dubbele 25 millimeter.

Boiliedeeg

Met dit deeg konden we zelf onze hookbaits rollen. We rolden twintig ballen van minstens 40 millimeter. Deze kookten we even en lieten we een dag in de volle zon drogen. We bevestigden ze ’s ochtends op de hair met als ‘stopper’ een 25 millimeter boilie. We legde beiden een hengel tien meter buiten de aangevoerde zone en één hengel er bovenop.

Het oogt wat vreemd, maar blijf maar eens lezen…

Het tij keerde en we vingen die dag zeven dertigers en zelfs twee veertigers! We vingen minder vissen dan de dag daarvoor, maar het gemiddelde gewicht steeg aanzienlijk.

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat het inzetten van groter aas wel degelijk effect heeft op het vangen van grote vissen. Het heeft veel te maken met het aasgedrag van grote vissen, dat vaak verschilt van kleinere en gretigere vissen. Wees niet bang dat je aas te groot is, want je zou ervan versteld staan hoe groot een kaperbek soms wel niet is!

In zulke bekken passen misschien wel DRIE 25 millimeters 😉

Probeer het onder de juiste omstandigheden eens uit en laat ons ook zeker weten of het voor jou het gewenste resultaat heeft opgeleverd!

Succes!

Emiel Geerts – KWO Redactie


Bekijk ook