Zo koop je online een visvergunning voor België

Jaar in, jaar uit trekken honderden Nederlandse karpervissers naar België om een lijntje nat te maken op de diverse kanalen, putten en rivieren. Voor het bevissen van de openbare wateren in zowel het Vlaamse als het Waalse gedeelte is het verplicht om een visvergunning bij je te hebben, een zogeheten ‘visverlof’.


Zo’n visverlof kun je halen bij één van de tientallen postkantoren, maar die zijn ’s avonds, zaterdagmiddag en op zondag gesloten. Handiger is het dus om jouw vergunning online te bestellen! Je krijgt deze dan als PDF in je mailbox!

Het ‘Cassien van België’, wat een heerlijke plek om je lijnen nat te maken.

Vlaanderen & Wallonië

Zoals gezegd is er dus geen vergunning die je het visrecht geeft voor heel België. Er is namelijk een onderverdeling tussen het Vlaamse en Waalse gedeelte van België. De Vlaamse vergunning kost je €48,- terwijl de vergunning voor Wallonië op €121,50 komt. Echter, in Wallonië mag je vervolgens met drie hengels vissen terwijl dit in Vlaanderen gelimiteerd is op twee stuks.

Een BAK van één van de vele Belgische kanalen voor Michiel Pilaar.

Hoe je deze vergunningen koopt als Nederlander? Bekijk de stappenplannen hieronder!

Vlaamse vergunning

Stap 1: Ga naar de website www.vlaanderen.be/visverlof. Je ziet dat er drie soorten vergunningen zijn. Een jeugdvisverlof, een gewoon visverlof (enkel dagvissen) en een groot visverlof. Laatstgenoemde moeten wij karpervissers hebben.

Stap 2: Scroll door tot het kopje ‘procedure’ en klik op de link in de zin ‘Als u een buitenlander bent zonder eID, dan kunt u het visverlof online kopen in het e-loket Visverloven.

Vul hier al je persoonlijke gegevens in.

Stap 3: Vervolgens kom je op dit aanvraagformulier waar je al je persoonlijke gegevens in kunt vullen. Let op: zet het menu ‘Land’ op Nederland, anders kun je geen postcode invullen.

Stap 4: Selecteer de juiste vergunning, een groot Groot Visverlof met een prijs van €48,-.

Kies voor ‘Groot visverlof €48,-‘

Stap 5: Vervolgens kun je bij ‘betaalmethode’ niets aanklikken behalve VISA. Heel vreemd, maar verderop in het bestelproces komt dit in orde.

Stap 6: Vul vervolgens onderaan de pagina het veld ‘ik ben geen robot’ in doormiddel van het overtypen van de code en druk vervolgens op ‘INSERT’.

Alleen nog betalen.

Stap 7: Je komt nu op de volgende pagina en daar druk je op OK.

Stap 8: Je komt nu op de betaalpagina en daar kun je diverse opties aanvinken waarbij iDeal en een creditcard de meest gebruikte betaalmogelijkheden zijn. Rond de betaling af en je bent bijna klaar om te gaan vissen.

Vergeet de betaalbevestiging niet.

Stap 9: Houd je mailbox in de gaten. Je krijgt per ommegaande (na de betaling) een bevestigingsmail met de titel ‘Aanvraag visverlof Vlaams Gewest’. Dit is nog niet de officiële vergunning, maar de notificatie dat je een vergunning hebt aangevraagd, in deze mail staat al wel jouw persoonlijke visverlof code op. De daadwerkelijke PDF met je vergunning volgt binnen een aantal uur tot uiterlijk twee werkdagen. Wil je tot die tijd gaan vissen, neem dan een betaalbevestiging mee naar de waterkant.

Karpervissen in Wallonië

Lijkt het jou vet om in Wallonië te vissen? Helaas kan dit niet met het Vlaamse visverlof; je hebt een aparte vergunning nodig voor de Waalse wateren. Er is een speciale ‘karpervergunning’ waarbij het nachtvissen en het gebruik van drie hengels is inbegrepen.

Wil jij gaan karpervissen in Wallonië? Dan zul je een vrij dure vergunning moeten aanschaffen.

Stap 1: Ga naar www.permisdepeche.be en verander de taal van Frans naar Nederlands.

Stap 2: Klik op ‘bezoeker toegang’ en bekijk welke vergunning je nodig hebt. In ons geval is dit dus Visvergunning C met een bedrag van €120,-.

Stap 3: Klik op de groene button ‘Eén of meerdere vissverloven aankopen’. Vervolgens kom je op een inlogscherm waar je kunt kiezen tussen ‘inloggen bestaande gebruiker’ of ‘als nieuwe gebruiker een account aanmaken’. Kies voor de laatstgenoemde optie.

Stap 4: Vul je emailadres + wachtwoord in en druk op de knop ‘Inschrijving’.

Stap 5: Vul je gegevens in op de volgende pagina:

Vul jouw gegevens in.

Stap 7: Nadat je alles hebt ingevuld klik je onderstaande pagina op akkoord en kom je op de volgende pagina waar je kunt klikken op ‘Klik hier voor de bestelling van uw visverlof’.

Stap 8: Selecteer vervolgens Visvergunning C 2023 en selecteer een regio waar je verwacht het vaakst te gaan vissen. Het is overigens geen must om dit accuraat in te vullen, pak gewoon een regio die je graag bezoekt. Vervolgens klik je op de groene button ‘Volgende stap’.

Kies visvergunning C.

Stap 9: Je bent bijna klaar! Voordat je gaat betalen krijg je nog een overzicht en kun je daarna op ‘Alles is in orde, bestelling afronden’ drukken.

Stap 10: Betalen! Ja ja, ook dat is een must ;-). Selecteer iDeal (of creditcard) en voldoe het bedrag van €121,50.

Stap 11: In tegenstelling tot de Vlaamse vergunning kun je jouw vergunning direct in je account terugvinden en uitprinten. Je bent dus klaar om naar de waterkant te gaan.

Ga jij karpervissen op één van de talrijke wateren in Wallonië? Scoor dan vooraf jouw visvergunning online.

Heel veel succes dit jaar aan de Belgische waterkant. Vergeet niet om jezelf goed te verdiepen in de regelgeving om boetes en overlast te voorkomen. Klik hierrrr voor meer informatie omtrent de geldende regels anno 2023.

Zet ‘m op!

KWO Redactie


Bekijk ook