Vijf GOUDEN tips voor dé perfecte kick-start van de zomer – Team KWO

Hoge temperaturen, uitmuntende BBQ-cijfers en natuurlijk: actieve karpers! De zomerperiode is dan ook officieel begonnen. Hopelijk hebben jullie een geweldig voorjaar achter de rug en veel profijt gehad van de tips die we jullie een paar maandjes geleden voorschotelden. Het mooie is, we zijn weer terug met een nieuwe update: vijf GOUDEN tips voor dé perfecte kick-start van de zomer, geschreven door onze eigen teamleden!


Tip #1: Vis stekken af in tijdsblokken!

Team KWO aan het woord: Een tip die jou gegarandeerd vis gaat opleveren is het desbetreffende water waar je zit trapsgewijs af te vissen. Een barrow kan bij deze manier van vissen ontzettend handig zijn! Hierbij is het slim om te zorgen dat, wanneer je naar een water gaat, je barrow klaarstaat om snel door te kunnen lopen.

Met een barrow kan je snel en gemakkelijk van stek naar stek ‘hoppen’ 😉

Onze Robin Bulters heeft héél wat ervaring met deze manier van vissen en doet hierover graag een boekje open! Een voorbeeld van hem uit het begin van de zomer: “Ik heb vier uur de tijd om een water af te vissen. Voor ik daarmee begin, voer ik van tevoren drie stekjes aan met kleine hoeveelheden hennep, mais en gecrushte boilies. Het eerste stekje bevis ik instant. Daar laat ik mijn hengels dan ook maximaal één uur liggen om ze vervolgens snel weer in te draaien en naar het volgende stekje te lopen. Deze heb ik voorafgaand aangevoerd en geef ik wederom een uur de kans. Exact hetzelfde doe ik bij het stekje hierna, totdat ik bij de laatste aangevoerde stek aankom. Deze manier van vissen kan uiterst effectief zijn én ik spreek uit ervaring”! 😉

‘Stekhoppen’ kan uiterst effectief zijn!

Wat tijdens het vissen ook zeker kan lonen is, om tussendoor (mits de mogelijkheid er is) even op de volgende of de vorige stek te gaan kijken of je beweging, aasbellen of een andere vorm van activiteit kan waarnemen, waar de karper zijn aanwezigheid mee verraad. Het ultieme wapen is dán een chod- of een wafter rig die je met plastic haakaas of wafters vist. Probeer deze manier van vissen eens op jouw beoogde water en wij garanderen je minimaal één vis!

Mobiel vissen: succes gegarandeerd!

Tip #2: Bied een gevarieerd menu aan!

De paai is achter de rug, de vissen verspreiden zich over het water en hun focus verspringt van ‘voortplanten’ naar ‘ETEN’! Je voersamenstelling mag daarom ook even onder de loep genomen worden evenals dat je de voerhoeveelheden zeker wat kan gaan opschroeven! Let hierbij wel op: voer niet direct bij de eerste keer een ‘kruiwagen’, maar bouw je voerhoeveelheid veel liever systematisch op naargelang de omstandigheden en grootte van je water uiteraard. De vissen zijn zeker nog niet in topconditie en moeten herstellen na de paai. Wat slim is, is om je medevissers een beetje in de gaten te houden wat betreft hoeveel zij voeren en eventueel afspraken hierover te maken. In één keer overal ‘bakken voer’ dumpen, leidt meestal tot een averechts effect!

Schroef de voerhoeveelheid langzaam op en probeer attractief aas in te zetten zoals de nieuwe KWO Squid Specials!

Wat voer je dan precies? Het is belangrijk om gevarieerd te voeren en een aas te gebruiken wat boordevol eiwitten zit! Bijvoorbeeld een mix van tijgernoten en kwalitatieve vismeel-boilies. Omdat de vissen moeten herstellen, zijn ze niet alleen genoodzaakt om meer te gaan eten, maar is het ook belangrijk dat ze er voldoende bouwstenen uit kunnen halen!

Deze afgepaaide beuker kon duidelijk wat eiwitrijk aas gebruiken.

Naast eiwitrijke boilies zijn tijgernoten ook echt top in deze periode. ‘Tijgers’ zijn goed verteerbaar, als de vissen ze eenmaal gevonden hebben, kunnen ze echt in een ‘vreetmodus’ raken én het trekt andere vissen aan wanneer er op geaasd wordt. Wanneer je merkt dat je de voerhoeveelheid serieus kan opschroeven, zijn tijgernoten daarom ook een geweldig aas, omdat er veel aasopnames voor nodig zijn voordat het eenmaal weggevreten is. Bijkomend voordeel is dat dit aas ook nog eens de kosten drukt. Ook niet onbelangrijk toch?!

Emiel Geerts weet wat de kracht is van een goede voermix!

Tip #3: Plan je buitenlandse visreis!

We focussen ons vooral op de visserij in Nederland en België maar soms kan het HEERLIJK zijn om je ‘lokale’ visserij eventjes te verlaten en in het buitenland te gaan vissen. Het ding is: als je het niet plant, gaat die sessie er niet komen. Door even ‘uit’ je normale visserij te stappen en te genieten van nieuwe visgronden (en vaak beter weer) krijg je weer extra motivatie voor de visserij op je thuiswater. Daarnaast laad je de batterijen op en vaak leer je ook veel bij, leerpunten die je kunt gebruiken in je visserij in de Benelux.

Dit is toch PUUR GENIETEN?

Ga je openbaar vissen in Frankrijk, Slovenië of Oostenrijk? Zorg dan altijd dat je 2 wateren in het vizier hebt want vaak is het zo dat je jouw plannen moet wijzigen. Op KWO hebben we inmiddels flink wat leerzame artikelen en video’s geplaatst. In dit artikel tippen we alvast 8 gave wateren.

Op dit soort plekken kun je de batterijen wel opladen!

Of kies je voor een betaalwater? Bereid jouw trip dan goed voor en lees de reviews op de websites van de aanbieders. Vaak zal je op betaalwater ‘slimmer’ moeten vissen dan op openbaar water. Op BTW heb je simpelweg meer concurrentie van andere vissers en de karpers zijn er vaak net wat slimmer.

Vaak zal je op betaalwater ‘slimmer’ moeten vissen dan op openbaar water.

Je zal zien dat je op een betaalwater minder aas nodig hebt, maar meer verschillende aassoorten. Denk aan: boilies, maden, pop-ups, plastic hookbaits, mais, hennep, enzovoort. Terwijl je op openbaar water vaak uit de voeten kunt met een aantal 5 kilozakken boilies, 2 potjes pop-ups, een liquid en een emmertje tijgernoten.

Betaalwateren kunnen ook mooie verassingen in petto hebben!

Kortom; gun jezelf in 2022 echt dat weekje ‘vrij’ en ga vissen in het buitenland. Ga op avontuur, ga de uitdaging aan en kom terug met mooie verhalen én hopelijk een aantal mooie vangsten :-). Nieuwsgierig naar de tactieken van Michiel Pilaar? Bekijk dan deze How To video!

Tip #4: Geef jouw aas een ‘boost’!

In het algemeen zijn soacks, dips & liquids heel het jaar te gebruiken, maar juist in het begin van de zomer kan het gebruik hiervan zeer voordelig uitpakken! Door het toevoegen van een goede liquid aan je voermix, wordt het geheel ‘geboost’ met nog meer sterke attractoren en wordt de karper nóg sneller aangetrokken tot je voerplek. De KWO Specials liquids zijn een ware killer om jouw aas nog attractiever te maken.

Een goede liquid door je voer is GOUD waard!

Liquids zorgen voor een brede geurspoor in alle waterlagen, waarmee je zo meer karpers bereikt in de verschillende waterlagen. Een andere tip is de Korda Infusa. Dit handige potje is speciaal gemaakt om je haakaas zo effectief mogelijk te soaken. Een chod met een gesoakte pop-up zou zomaar eens dé succesformule kunnen zijn!

In een mum van tijd een gevuld net? Een gesoakt haakaasje kan het verschil maken!

Tip #5: Lokaliseer óók in de zomer de karpers!

Nu de zomer aanbreekt en ’tropische’ dagen soms meer regel dan uitzondering zijn, is het extra belangrijk om te letten waar de karpers zich ophouden. Na de paai verspreidt de vis zich normaal gesproken over het gehele water, maar dan nog zijn er bepaalde plekken waar je eerder vis kan verwachten dan op andere zones van het water. Zijn er ondiepe, warmere stukken waar wier en andere waterplanten groeien op jouw water? Richt jezelf dan daar maar op. Tenminste, als je overdag vist!

Dé plekken waar karpers zich ophouden in de zomer!

Als de watertemperatuur 28 graden Celsius heeft bereikt, groeit wier optimaal en voelen karpers zich het meest in hun element. In deze condities is de vis meestal in de bovenste waterlagen te vinden, vanwege de hitte en het aanwezige zuurstof wat geproduceerd wordt door de planten en het ‘walhalla’ aan natuurlijk voedsel wat hierin te vinden is! Als je overdag vist, zijn dit soort plekken dus zeer interessant om de ‘zevenvinners’ te belagen! ’s Nachts raden we het daarentegen af om dit soort plekken te bevissen. Dit omdat waterplanten juist het tegenovergestelde doen van wat ze bij daglicht doen. Ze produceren geen zuurstof, het proces van fotosynthese, ze consumeren het juist! Vis tijdens de nachtelijke uurtjes dan ook op open plekken waar minder of zelfs geen wiergroei aanwezig is.

‘Wier’ en ‘karpers’ gaat prima samen, behalve tijdens de nacht: dan onttrekt het eerste juist zuurstof!

De hoeveelheid zuurstof bepaalt het aasgedrag van de vis, net als watertemperatuur en voedselaanbod dat doen. Het aasgedrag bepaalt op zijn beurt weer of je blankt, weinig óf veel vangt! Daarom is het dus belangrijk om op deze zaken te letten en er wat meer aandacht aan te schenken.

Het lokaliseren van de vis staat áltijd op nummer één!

Nóg een bonustip: zet je wekker lekker vroeg als je ’s nachts vist! Het ‘gouden uurtje’ wordt niet voor niets zo genoemd. Hét moment om je ogen goed de kost te geven over het water, een ‘jumper’ te zien, erop in te spelen én vis te vangen. Want ook het zien van springende vis is een vorm van lokaliseren!

Nóg een bonustip: zet je wekker lekker vroeg als je ’s nachts vist!

Allright, dit waren ze weer! Vijf GOUDEN tips voor de perfecte kick-start van de zomer! Hopelijk hebben jullie er wat aan de komende periode!

Tight lines!

Team KWO


Meer tips voor het vissen in de zomer zijn te vinden op onze Community!

Bekijk ook