Vijf GOUDEN tips voor het voorjaar van Team KWO – Deel 1

Na het regenachtige weer van afgelopen week zien de voorspellingen er weer goed uit. Met temperaturen van boven de 20 graden kunnen we zelfs spreken van een mooi en zonnig voorjaar, maar ben je ook al goed voorbereid? In deze update geven we vijf GOUDEN tips, geschreven door onze eigen teamleden!


Tip #1: Let op bodemverkleuring

Marco aan het woord: Zo vlak na de winter is het water op veel plekken nog vrij helder en kun je, zeker met een drone, de bodem op veel ondiepe plekken nog zien. Nu hoeft het natuurlijk niet zo te zijn dat juist op het moment dat ik aan het observeren ben, de vissen ook daadwerkelijk op de plek liggen waar ik ze verwacht. Daarom kijk ik op dat soort momenten ook graag of er indicaties zijn dat er recent vissen zijn geweest.

Tips voor het voorjaar
Vanaf de kan zie je deze ‘obstakels’ niet liggen.

Omdat de ondiepte in de winter vaak met rust is gelaten of er nog (blad) vuil van het najaar in het water ligt, kun je onderbrekingen van bijvoorbeeld zwemroutes of holding aera’s goed opmerken. De bodem is op de plekken vaak aanzienlijk schoner en zeker op zand en klei bodems lichter van kleur. Vaak een indicaties dat de vis zich hier op bepaalde momenten van de dag wel degelijk ophoud.

Tip #2: Focus op één water

Wessel aan het woord: Maak het jezelf niet te moeilijk! Ga niet 30 verschillende wateren af, maar focus je maximaal op twee (nieuwe) wateren. Uren maken, verschillende technieken proberen, de lokale vissers ondervragen en bovenal: DURF te blanken, want ook door te blanken kan je leren! In mijn eigen visserij maakte ik vaak de fout door veel te veel wateren te bevissen. In tien sessies, viste ik gerust op zeven verschillende wateren. Doordat ik niet te tijd nam om een water te leren kennen, waren mijn vangsten daarom ook niet om naar huis te schrijven en dit kwam vooral mijn visplezier niet ten goede.

Tips voor het voorjaar
Van iedere karper krijgt Wessel een lach op zijn gezicht!

Door bewust de keuze te maken om maar twee wateren te bevissen bracht ik niet alleen de vangsten weer naar een leuk niveau, maar keerde ook mijn plezier in het vissen langzamerhand terug. Mijn vertrouwen steeg, technieken werden verfijnd en ik gaf steeds meer een eigen draai aan mijn visserij. Kortom: Maak het jezelf niet moeilijk, dat doen de karpers wel! 😉

Tips voor het voorjaar
De keuze om het aantal wateren te minimaliseren…
Tips voor het voorjaar
… kwam ten goede van de vangsten van Wessel!

Tip #3: De invloed van de zon

Michiel aan het woord: Veel karpervissers denken dat het water meteen flink opwarmt als de zon in februari op het water staat. De praktijk leert echter dat het effect van 3-4 uurtjes zon enkel op dagen met weinig wind de temperatuur iets omhoog kan krikken, vooral op ondiepe wateren. Als jij op een diepe zandput gaat vissen “omdat het mooi weer wordt”, dan kom je vaak bedrogen uit. Ondiepe wateren wateren zouden onze eerste keuze zijn bij de eerste mooie dagen van het jaar.

Tips voor het voorjaar
(Zon)licht is een cruciale factor in het voorjaar!

Wat in onze ogen nog belangrijker is: de verhoogde intensiteit van het licht. Hoe meer de winter overgaat naar het voorjaar hoe langer de dagen worden en de verhoogde intensiteit aan daglicht zal de vissen langzaam maar zeker uit hun ‘wintermodus’ gaan halen. Immers: de zon wint aan kracht en de stralen zullen dieper het water in penetreren. Je zal zien dat de karpers meer en meer overdag gaan azen. Vaak liggen de aasperiodes in april en maart tussen 9 en 15 uur. En neemt de activiteit in de nachten wat af. Al kan het op ieder water weer anders zijn uiteraard.

Michiel Pilaar met tips voor het voorjaar
Pilaar doet graag een boekje open over zijn aanpak in het voorjaar.

Later in het voorjaar (mei-juni) lijkt de beste periode te verschuiven naar de ochtend en kan het lonen om bij het eerste daglicht al jouw rigs op scherp te zetten. “Maar waar vissen jullie in deze periode het liefst mee?” is wellicht een vraag die in je opkomt… Zoals hierboven in het artikel al aangestipt zitten we nog ruim voor de paai en hebben de vissen (mede door de koude watertemperaturen) nog geen enorme honger. Vis met chods, ronnies, 12-15mm boilies en vergeet de kleinere partikels niet. Blikmais, hennep, een granenmix: prima ondersteuning van jouw rigje 🙂

Tip #4: Ga op zoek naar de vis

Pim aan het woord: Na jarenlang lezen over de zonkant, windrichting en ondieptes ben ik tot de conclusie gekomen dat deze tips niet het antwoord, maar enkel een startpunt zijn. Natuurlijk liggen vissen regelmatig in de zon of op ondieptes in deze tijd van het jaar, maar tegelijkertijd zijn er ook genoeg verhalen van winterbuffels die op 50 centimeter water gevangen worden of vissen die in het voorjaar uit de zon op diep water liggen. Snap jij het nog?

Tips voor het voorjaar
Pim investeert zijn tijd nu meer in het zoekwerk.

Mijn tip voor deze tijd van het jaar: ga pas vissen als je de vis gevonden hebt. De reden daarvoor is simpel. Aan het begin van het voorjaar, wanneer het water nog relatief koud is (en dat blijft langer zo dan je zou denken), liggen de vissen vaak gegroepeerd bij elkaar. Een groot deel van het water is dus compleet visloos. Mijn eigen visserij bevindt zich op groot water vanuit een boot, waarbij je soms hele dagen aan het rondvaren bent voordat je op een groep vissen stuit. Weet je ze eenmaal te vinden, dan kun je meestal zonder al te veel moeite 2-3 vissen uit zo’n school plukken. Als de groep vissen zich gaat verplaatsen beweeg je eenvoudig met ze mee. Een hele leuke, actieve voorjaarsvisserij!

Tips voor het voorjaar.
Vanuit de boot wist Pim deze mooie spiegel te vangen op groot water.

Tip #5: Vaak ben je te bang!

Joost aan het woord: Jullie horen het de meeste karpervissers vast zeggen: “vis single hookbait” óf “vis in een ondiepe kom”. Dit zijn dé tips die iedereen zegt, maar ik ben stiekem toch wel benieuwd hoeveel van jullie echt single hookbait vissen. Dat betekent dus helemaal niets bijvoeren, ook niet 2-3 bollen voor het “gevoel”. Durf het gewoon eens een kans te geven met een visueel aasje en je zult zien dat het in veel situaties zéér effectief is. Op deze manier kan de vis namelijk niets anders proberen wat op jouw haakaas lijkt of ernaar smaakt, waarmee je argwaan zou kunnen wekken bij onze gevinde vrienden 😉.

Joost Derix
Joost wist door ‘single hookbait’ te vissen…
Tips voor het voorjaar
… deze prachtige vissen te vangen op het kanaal.

Succes het komende voorjaar!

Team KWO


Binnenkort verschijnt deel twee met nog meer tips voor het voorjaar om jouw sessie te doen slagen.


3 KWO series die je gezien moet hebben ⤵️
8 weken vissen op Cassien, Mark Hofman deed het!
Pilaar & Ossie On Tour door Frankrijk, Slovenië & Oostenrijk
3 uur lang AVONTUUR met Pilaar & Hofman in de Vlot Experience

Bekijk ook