Topvideo + interview: Franse najaarsbakken van Bas van den Broek

Jaaaa, hier gaan jullie zeker van genieten! Op het YouTube kanaal van Bas van den Broek is namelijk een hele toffe movie verschenen. De eigenaar van BFP Carp Store & BFP Baits is net terug van een supersessie die hij met zijn Duitse maat Julian viste in het begin van november. In taaie omstandigheden werd de Rhône bevist, alsmede enkele afgesloten wateren (en niet zonder succes).

Bekijk de video hieronder en scroll iets verder naar beneden voor het interview wat we met Bas hadden naar aanleiding van zijn waanzinnig succesvolle sessie (met diverse vissen boven de 20kg)!


Interview met Bas over Frankrijk, tactieken, aas en de juiste preps

Bonjour Bas, allereerst bedankt dat je wat tijd kan vrijmaken voor een korte Q&A omtrent jouw visserij. Zeggen we het goed als TIJD heel schaars is bij een drukke ondernemer als jou?

Bas: Salut Pilaar, graag gedaan. Dat zeg je inderdaad goed, toch mag ik niet klagen met de hoeveelheid Franse trips die ik de laatste paar jaar heb kunnen maken. Als eigenaar van BFP Carp Store en BFP Baits werk ik 6 dagen per week, maar heb ik inmiddels ook meer personeel lopen als jaren geleden. Zodoende kan de zaak altijd doordraaien als ik weg ben, uiteraard moet dit wel goed worden gemanaged, en ga ik nooit in het hoogseizoen naar Frankrijk. Maar 3 á 4 trips per jaar is toch wel haalbaar.

Bas met een brute Alpenspiegel van een vorige trip.

KWO: Zie je dit soort trips als werk, als onderdeel van je marketing. Want vrijwel altijd komt er een mooie film voort uit je buitenlandse sessies. Geniet je er dan nog net zo van als ‘vroegâh’?

Misschien niet het antwoord dat je verwacht, maar het is nog altijd puur uit hobby dat ik film, en totaal niet voor de likes, views of marketing. Filmen is steeds meer een hobby geworden in combinatie met het vissen. Ieder jaar probeer ik mijn kennis te verbreden en mijn apparatuur te upgraden.

Bas gaat al sinds jaar en dag bewapend met een videocamera naar het buitenland.

Mede hierdoor geniet ik er nog net zo van als vroeger, het zal geen volledig marketing tool gaan worden voor mij. Als een sessie niet slaagt, heb ik gewoon geen of een kortere film, geen druk, so be it ! De laatste jaren heb ik het geluk dat eigenlijk elke Franse sessie een succes is geworden.

KWO: Over het algemeen maak jij veel kilometers in een trip en bezoek je soms wel 2 tot 5 wateren in een week. Kun jij een inkijkje geven aan de KWO’ers hoe je telkens aan al die (nieuwe) wateren komt? Wanneer is een water voor jou interessant genoeg om er te gaan vissen?

Ik zoek vrijwel alle wateren zelf en ik weiger soms zelfs info in te winnen van andere vissers. Het is erg vriendelijk en behulpzaam als ik wateren toegestuurd krijg, maar de echte voldoening is het zelf vinden van wateren en deze met geen informatie vooraf te gaan bevissen.

Rivieren waar amper iets over bekend is: daar smult Bas van…

Via Google Maps, Geocarp en websites van de diverse departementen vind ik al mijn wateren. Tevens spreek ik aardig Frans en vind ik ter plekke in het gebied vaak wateren die niet in de vergunning staan, maar waar wél gewoon gevist mag worden (dit zijn er overigens heel veel, door heel Frankrijk), en vaak de parels.

Een dikke november veertiger uit de video die bovenaan deze update te vinden is.

KWO: Als eigenaar van o.a. een aasfirma is het misschien verleidelijk om het antwoord “minimaal 100kg” te geven als een visser vraagt “hoeveel aas moet ik meenemen op een weektrip?”… Kun jij de lezers een tip geven over het aantal kilo’s boilies / partikels die mee gaan op een buitenlands avontuur.

Goeie vraag, en altijd een lastig antwoord. Mede omdat iedereen zijn/haar eigen budget heeft. Voor de visserij die ik beoefen heb ik altijd veel voer nodig, dit komt omdat ik op de aankomst dag vaak al 2 of 3 verschillende wateren aanvoer. Zo heb je op de eerste dag al snel een kilo of 20 opgevoerd.

Dit herhaal ik dagelijks, en werpt enorm haar vruchten af, maar kost wel veel voer. Ik geef daarom vaak als advies om toch echt wel 50 kilo+ mee te nemen, al dan niet met in combinatie met tijgernoten om de prijs te drukken.

Goed aas uit eigen stal: BFP Baits.

KWO: Als we jouw video’s bekijken zien we een grote passie terug voor het riviervissen. Onze eigen MH heeft afgelopen jaar 7 video’s gemaakt op rivieren (komen volgend jaar live) en hij heeft serieus afgezien. Hoe ‘waardevol’ zijn die rivierbakken voor jou ten opzichte van vangsten van ‘simpele’ putten?

Enorm waardevol, ik vis graag op de Franse rivier de Rhône. Op deze rivier kun je er vrijwel blind vanuit gaan dat het gaat om onbekende vissen, die weinig tot nooit eerder zijn gevangen. Dit ‘pure’ geeft mij een kick om jaarlijks terug te keren op de Rhône. Als er dan zoals vorig jaar ook nog eens een vis van 24 kg tussendoor loopt, is dat een vangst om nooit meer te vergeten. En tevens een vangst die veel meer waarde heeft als een ‘put bak’.

Werkelijk een fish of a lifetime: 24kg van de rivier!

KWO: Als je terugkijkt op al je avonturen tot nu toe wat zou dan jouw nummer 1 advies zijn? Disclaimer, je mag niet zeggen “just do it”, dat is te standaard 😉

Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden met betreft stek (water) opties. Zo heb je altijd back up als het op water 1 te druk is, of dat het totaal niet wil lopen. Meermaals heb ik klanten al na een paar dagen terug zien komen omdat ze simpelweg niet goed hadden voorbereid.

Nog een droomvis uit de sessie van Bas en Julian.

De voorbereiding met betreft hoeveelheid aas en uitrusting kan iedereen van te voren al tackelen. Maar voorbereiding met oog op wateren/stekken kan niet voldoende zijn in mijn ogen, zorg zeker voor 5 tot 10 wateren, zodat je altijd je sessie lekker kan uitvissen.

Julian, de Duitse maat van Bas, met een brute vijftiger!

KWO: Boven aan dit artikel staat de video, deze trip heb je begin november gemaakt. Kun je eens kort vertellen wat de insteek van de sessie was?

Het echte doel van deze trip was het bevissen van de Rhône, waarin we stiekem hoopten op een aantal écht grote vissen van deze machtige rivier. We hadden veel last van harde stroming, drijfvuil en vies bruin water. Het ‘echte’ Rhône plan werd dus door de omstandigheden gewijzigd, wat achteraf bizar heeft uitgepakt. Toch vermeden we de rivier zeker niet, en vingen we er nog 7 karpers. Volgend jaar wordt er zeker nog een Rhône trip ingepland.

De Rhône, een prachtige rivier in het midden van Frankrijk.

KWO: Wij gaan er goed voor zitten (de video). De foto’s op je Insta zijn in ieder geval veelbelovend! Kun je nog kort vertellen waar de focus in 2023 op gaat liggen? Zowel zakelijk als in je visserij?

Ik ga ongetwijfeld naar Frankrijk, maar het is nog onzeker hoe en wat. Gezien we net het beste jaar met BFP Carp Store & BFP Baits sinds ons bestaan achter de rug hebben, gaat er veel veranderen. We gaan de winkel nog verder uitbreiden én in 2023 starten we een nieuw bedrijf (hier binnenkort meer over). Dit brengt enorm veel werk met zich mee, waardoor de kans bestaat dat het een wat rustiger ‘Frankrijk seizoen’ gaat worden.

De winkel in Emmer Compascuum wordt binnenkort wéér uitgebreid.

Bas, bedankt voor het delen van je kennis en praktijkervaringen. Mochten de lezers (en kijkers) meer willen zien dan kunnen ze terecht op YouTube, Insta, Facebook en uiteraard op de website van je bedrijf: www.bfpbaits.com.

KWO Redactie

Bekijk ook