Met deze spodset kun je 150m+ werpen! – Shimano TX Extreme & Ultegra Spod

Bijvoeren met een spod of spomb: volgens onze eigen Mark Hofman een trucje dat veel vissers onderwaarderen! Wat spodden uniek maakt en welke hengel, molen en hoofdlijn je daarvoor nodig hebt demonstreert Mark aan de hand van Shimano gear in deze video.


Video

Nauwkeurig voeren, een compacte voerstek maken en klein aas zoals mais en pellets op meer dan 100+ meter voeren. Dat en meer zijn voordelen van spodden! Benieuwd naar meer? Check dan de video.

Shimano gear in deze video

In de video zag je al voorbij komen welke gear Mark gebruikt bij het spodden op grote afstanden. Hieronder lees je kort welke spodhengel, spodmolen en gevlochten hoofdlijn hij gebruikt!

Shimano TX Extreme

De Tribal TX Extreme is een zeer betaalbare spod- en markerhengel die verkrijgbaar is in 12ft en 13ft. Beide hengels hebben een testcurve van maar liefst 5 lb en zijn daarom geschikt voor het zwaardere werk! Dankzij de robuuste en stijve RVS ogen ontstaat er minder weerstand tijdens het werpen waardoor je makkelijker grote afstanden kunt bereiken. De weerstand wordt verder verlaagd door het grote 50mm startoog.

De RVS ogen zijn extra stijf waardoor de hoofdlijn tijdens de worp minder weerstand ervaart.

Dankzij de foam grip ben je verzekerd van goede houvast tijdens verre worpen en de DPS reelhouder voorkomt dat de molen gaat wiebelen, zelfs bij een goed gevulde spod!

De foam grip op het onderste deel van de hengel zorgt voor een stevige houvast.

Shimano Ultegra XTE Spod molen

De Ultegra XTE is nog niet zo lang op de markt en heeft de harten van talloze karpervissers al veroverd. Deze matzwarte en scherp geprijsde big pit karpermolen is er nu ook in een speciale variant: de Ultegra XTE Spod!

De perfecte combinatie voor het spodden: de TX Extreme en de Ultegra XTE Spod!

Wat opvalt aan dit model ten opzichte van de reguliere XTE is dat hij een robuustere en grotere slinger heeft waarmee je sneller kunt binnendraaien, er maar liefst 4 lijnclips op de spoel zitten om meerdere afstanden te kunnen clippen en de molen een ondiepe spoel heeft zodat je niet onnodig veel lijn hoeft op te spoelen. Last but not least heeft de molen een inhaalslag van maar liefst 124 centimeter waardoor je binnen no-time je spod of spomb weer op de kant hebt!

Een no-nonsense molen met alle belangrijke specs die een spodmolen moet hebben!

Hoofdlijn: Super Slick 8 V2 Power Pro

Als hoofdlijn kiest Mark voor een gevlochten lijn en niet zomaar een. De standaard PowerPro lijn die hij gebruikt wordt ingeruild voor een Super Slick 8 variant. Zoals de naam al doet vermoeden is deze gevlochten lijn gemaakt van 8 draden in plaats van de gebruikelijke 4, waardoor hij een stuk ronder en soepeler is.

De standaard PowerPro gebruikt Mark in zijn reguliere visserij.

Het voordeel hiervan is dat de lijn minder weerstand heeft tijdens het werpen en je dus grotere afstanden kunt bereiken. Bovendien is de lijn die Mark gebruikt een “Moonshine” variant, wat inhoudt dat de lijn onder een black light oplicht en je de lijn gemakkelijk kunt volgen. Ideaal wanneer je gaat spodden onder omstandigheden met weinig licht!

Verre worpen zijn met deze lijn geen enkel probleem!

Kosten van de set

Al met al haal je deze complete set al in huis voor zo’n €400. De molen is verkrijgbaar voor ongeveer €220, de molen zit op zo’n €160 en voor een kleine spoel Super Slick 8 V2 betaal je €30. Gezien de prestaties die je hiervoor terugkrijgt en in vergelijking met andere spod materialen is deze set zeer betaalbaar te noemen!


Meer weten over de Shimano gear in deze video? Bezoek dan de website van Shimano en volg ook het Facebook– en YouTube-kanaal voor de laatste nieuwtjes en video’s!

ONDER ANDERE VERKRIJGBAAR BIJ:

Bekijk ook