De eerste indruk van de Raymarine Element HV – Julian Simmes

Sinds het afgelopen jaar is Julian Simmes in het bezit van een Raymarine Element HV. Een dieptemeter waarmee je niet alleen het water in kaart brengt, maar die je ook een gedetailleerde weergave van de bodem geeft. Benieuwd naar de eerste ervaringen van Julian, lees dan snel verder!


Julian Simmes aan het woord: Nadat ik jaren gebruik heb gemaakt van de Raymarine Dragonfly serie en verschillende soorten Deepers, werd het tijd voor een upgrade. Gezien mijn tevredenheid met Raymarine kwam al snel de Element serie in vizier. Ik koos voor de kleinste uitvoering met een 7 inch beeldscherm, kocht een verstelbare transducerstang en het werd tijd om deze dieptemeter uit te proberen!

De Dragonfly 4 PRO werd ingeruild voor de Element HV!

Eerste indruk

De eerste indruk was even schrikken, want ik vond het beeldscherm vrij groot. Ik was immers de kleinere Raymarine Dragonfly 4 Pro gewend en ook het kleine telefoonscherm om de Deeper mee af te lezen. Toch wende ik vlot aan het “lompere” uiterlijk en al snel vond ik het juist prettig! Toen ik de Raymarine voor het eerst aanzette viel het op dat de opstarttijd enorm lang is in vergelijking met wat ik gewend was. In situaties waarbij ik hengels snel opnieuw wil uitvaren, vanwege korte aasperiodes, moet ik hier te allen tijde bewust van zijn anders ga ik mogelijk vis missen.

Na een aanbeet legt Julian het liefst de hengel zo snel mogelijk weer in!

Al snel wende ik hier aan! Het is nu routine om de Raymarine al aan te doen alvorens ik de nieuwe rig aan de hengel bevestig. Tegen de tijd dat ik weer in de boot stap, is de dieptemeter er alweer klaar voor!

Gedetailleerde weergave

Het belangrijkste van een dieptemeter vind ik net als vele anderen: de gedetailleerdheid van de beelden. Dit is bij de Element een enorme vooruitgang ten opzichte van mijn eerdere dieptemeters dankzij de hypervision sonar technologie. Ik gebruik vooral de nauwgezette downvision voor het opsporen van bijvoorbeeld kuilen, wiervelden en obstakels. Deze hotspots zijn met gemak te vinden met de Element serie!

Julian gebruikt vooral de downscan om een beter beeld te krijgen van de bodem.
Uiteraard heeft de Element HV nog veel meer handige functies!

Met de sidescan functie kan je een groot oppervlakte aan water bekijken tijdens het varen omdat die ook de zijkanten van de boot scant; niet alleen recht naar onderen. Veel vissers gebruiken deze functie veelvoudig om vis mee op te sporen of interessante plekken te vinden, maar zelf doe ik dat in de praktijk nog niet veel. Bij het verkennen van een nieuw water is dit vooral een interessante functie om alles snel in kaart te brengen, vooral op obstakelrijk water.

Met sidescan kun je eenvoudig vissen opsporen of interessante ‘spots’ vinden!

Gebruiksvriendelijkheid

Op gebruiksvriendelijkheid scoort de Element enorm hoog. Middels één druk op de knop wissel je gemakkelijk naar je favoriete beeldscherm(combinatie). Ook zijn screenshots met éénn druk op de knop te maken. Deze kan je er later eens rustig bij pakken om te bekijken wat er precies te zien was.

Met één druk op de knop wissel je gemakkelijk naar een andere weergave op het scherm.

De GPS van de Raymarine Element is uiterst accuraat en makkelijk in bediening. Hierbij geldt ook; één druk op de knop! Bij het zoeken naar stekken en het leggen van je rig op de beoogde stek is dit een groot hulpmiddel. Stekken namen geven, ernaartoe navigeren én in- en uitzoomen zijn een fluitje van een cent!

Julian gebruikt de dieptemeter graag in combinatie met een markerloodje, de ‘oldskool’ manier!

Ervaring

Bij deze dieptemeter moet je goed weten hoe je de instellingen moet zetten. Zelf verdiep ik mij daar niet in en gebruik ik nog een oldskool markerlood. Hiermee kijk ik of er bijvoorbeeld nog wier staat of om te voelen hoe hard de bodem is. Ik heb namelijk weleens meegemaakt dat er een dun laagje bodemwier stond wat niet te zien is op de dieptemeter. Het is dus wel mogelijk dit te zien mits de instellingen juist zijn. Voor die kennis zal je je enigszins moeten verdiepen in de technologie van de dieptemeters ;-).

Wil je nou meer weten over alle instellingen en hoe de Element HV het beste kunt inzetten en aflezen? Lees dan dit artikel van Hendrik-Jan!

Conclusie

Al met al ben ik tevreden met de aankoop van de Raymarine Element 7 HV. Na mijn inziens is dit product het geld van de meeste karpervissers zeker waard! De wat minder ervaren karpervissers kunnen op een gebruiksvriendelijke manier scherp vissen en de ervaren vissers kunnen een stap verder gaan in de visserij middels de sidescan functie.

Julian Simmes


Wil je nog meer uit jouw Raymarine dieptemeter halen? Bekijk dan de onderstaande video van Thijs Last!

Bekijk ook