Zomers succes op de buitenlandse rivieren met Nick Beuvink!

Riviervissen op karper is er altijd al eentje geweest van de buitencategorie. En ook in dit artikel laat Rebelcell-teamlid Nick Beuvink zien dat het een visserij voor doorzetters is. Wat daar tegenover staat zijn herinneringen voor het leven! Ga met Nick mee naar de Franse stromende wateren!


Nick Beuvink aan het woord: De verslaving aan de rivier is al vroeg begonnen. Geen idee waarom, maar een rivier heeft altijd een immense aantrekkingskracht op mij. Misschien is het de uitstraling, misschien het mysterieuze, het onwetende, de variatie. Geef het beestje een naam. Feit is dat het me altijd fascineert, waar hangen ze uit, waar zijn die echte rivierzeugen…

De rivier straalt altijd iets mysterieus uit…

Eerste kennismaking

De allereerste kennismaking met een Franse rivier was tijdens mijn dertiende levensjaar. Afhankelijk van pa en ma en een hele simpele uitrusting. Alles moest mee in de caravan en onderweg naar de Franse en Spaanse Costa’s zouden we bij verschillende Franse rivieren stoppen zodat ik er wat kon vissen. Eerlijk, in die tijd was dat best een goede deal. We spreken over krap twintig jaar geleden en ik zat volop in de blikmais-met-havermout-periode. Overal vlogen wit-gele ballen smurrie het water in, zo ook aan de Franse Moezel. Op zich prachtig want je vangt een variëteit aan vissen, voordat de avond viel had ik al tig brasems, een heuse barbeel en wat kopvoorn gevangen. Heden ten dage vervloek ik die beesten als ze weer eens mijn zorgvuldig breed opgezette voerstek torpederen. Met duizenden, zo lijkt het. Alles verslindend tot de laatste korrel en bol. Destijds was ik allang blij dat er wat geluid uit de piepers kwam. En natuurlijk, je blijft hopen op die ene, onverwachte, mysterieuze beet.

Tegenwoordig legt Nick toch liever de focus op onze ´gevinde vrienden´!

Zo geschiede dat ik tegen de schemering toch behoorlijk nodig een boodschap moest brengen aan het sanitair van de camping. Direct maar even een douche nemen. Dus moeders werd in stelling gebracht, het plan de campagne werd doorgenomen. “Tuut, dan slaan, baitrunner dicht en draaien, scheppen en wachten tot ik er weer ben!” Op het eerste gezicht een plan wat niet kan mislukken. Ware het niet dat tijdens mijn afwezigheid een lap van een brasem er met het blikmais vandoor ging, moeders in al haar enthousiasme een pruik draaide, de vis geschept kreeg en deze voor het gemak maar even op de onthaakmat legde. Slijm, overal slijm van hier tot ´ginder´. Maar ze had haar taak volbracht!

´Back in the days´ heeft zich er al heel wat afgespeeld op de Franse rivieren!

Back in the days…

De nacht valt en rond twaalf uur giert één van de piepers het uit. Voor jullie beeldvorming, ik had in die tijd een Explorer 200. De echte puristen kennen deze top boten uit het assortiment van BS, oftewel Bart Smit. Fameus onder de ´ras-prutters´ die gek zijn op een nat pak, omdat deze boten ofwel binnen een paar uur lek gaan of de complete bodem valt eruit. Afijn, zo eentje had ik mee. Korte aanloop en plons, off we go. Uiteraard neem je dan geen schepnet en peddels mee, is totaal overbodig als je een grote vis wil gaan halen.

Het materiaal werd regelmatig flink op de proef gesteld. Soms té flink;-)

Zo werd ik een goed kwartier op sleeptouw genomen, om er na dat kwartier achter te komen dat ik zojuist een meerval had gehaakt van de buitencategorie. Geen beginnen aan en na twintig minuten besloot mijn lijn dat het lang genoeg had geduurd. Een ervaring rijker kon ik liggend op mijn buik tegen de stroming in terug peddelen, met de handjes wel te verstaan. Twintig jaar later besef ik dat dit soort taferelen inherent zijn aan het vissen op de grote rivieren. Altijd wat.

Bij het vissen op rivieren moet je je mindset wellicht wat aanpassen: bijvangsten horen er gewoon bij!

Ik kroop het tentje weer in en een goed uur later mocht ik opnieuw een gierende slip begroeten. Ditmaal wel karper en ik ben zo wijs geworden om niet meer in de Explorer te stappen. Niet heel veel later lag de eerste dertiger van de Franse rivieren op de mat. Het virus ontwaakte en zou nog voor veel ellende gaan zorgen in de komende twintig jaar.

Door deze rivierbeuker werd het ´karpervirus´ nog eens flink aangewakkerd bij Nick!

La Saone

We schuiven wat jaren in de tijd en belanden aan de oevers van de altijd machtige, meestal kalme ´sloot´ ván kaliber, de Saone! Een ieder die er gevist heeft kan haar schoonheid waarderen, evenals de in grote getale aanwezige hard vechtende schubkarpers. Uiteraard zwemmen er ook spiegels, maar op de meeste stuwvakken overheersen de tien kilo-schubs. Als je ze weet te vinden, dan zijn de runs er in aantallen van tien tot twintig per nacht. Heel wat slapeloze uurtjes heb ik daar beleefd, met de voetjes in de klei, drillend tot je een ons woog. Mij kon het altijd bekoren, dusdanig dat ik na mijn eindexamens van de middelbare besloot dat het tijd was om op een camping te gaan werken aan de betreffende Franse ´sloot´.

Terug in de tijd, toen de Saone heel wat verrassingen prijsgaf aan Nick!

Maanden achtereen zag het dag en nacht ritme er als volgt uit: tuinieren in de ochtend, frituren in de middag, voeren en varen, chillen, frituren in de avond, een paar wc’s poetsen en volgas vissen in de nacht. Had ik heden ten dag nog de drive en energie gehad om zo te leven, dan was ik op het werk een stuk productiever geweest ;-). Helaas voor mijn baas, de leeuw is getemd. Wil niet zeggen dat ik nog altijd te porren ben voor een aantal nachten aan de rivier. Het zij in Nederland, het zij in Frankrijk. Ik kan duizenden anekdotes ophemelen uit die tijd, maar misschien is het zinvoller om wat praktische info neer te pennen!

Als het riviervissen eenmaal in je bloed zit, is het er héél lastig weer uit te halen!

Locatie

Het vinden van een locatie die vis herbergt is op zich niet de grootste uitdaging op een rivier. Mooie plekjes zijn er legio, boven en onder water. De vis trekt veel rond, dus ze komen meestal wel op het voer. Belangrijk is dat je een locatie vind die het je mogelijk maakt om te kúnnen vissen. Ik hoor je denken, uiteraard: “logisch dat je er moet kunnen vissen, wat doe je er anders?” Nou, het zal je verbazen. Een zomerse rivier zonder wier en kalme waterstand, daar kan iedereen een visje in vangen.

Niet alléén de vissen kunnen je slapeloze nachten bezorgen op de rivier!

Het wordt tricky als er regen komt, het wier gaat stromen en je de hengels niet meer vissend kan houden. Een sloot van kaliber, de Saone, kan binnen een nacht zo veranderen dat je naar huis gevist wordt en niet door concurrentie. Drijfvuil, stroming, wisselende waterstanden, de vrienden van de garde de peche en grote boten. Ongeveer in die volgorde, kunnen die dingen je nachten tot een hel maken. Tegenwoordig willen we een stek waar we de hele nacht kunnen blijven vissen. De hengels moeten goed kunnen liggen. Dan komt de vis ook.

Het kan een ruige visserij zijn op dit type water!

Voeren

Tijdens de maandenlange campagnes aan de rivier was dit een probleempje. Een rivier vergt vaak een iets grotere hoeveelheid voer dan een put. Uiteraard kun je op een put ook naar hartenlust vijftien kilo voer erin klappen, maar die tactiek is niet altijd evident. Op de rivier is vijftien kilo voer niks. Als het loopt gaat dat er in korte tijd doorheen. Uiteindelijk stapte ik in die dagen over op grote hoeveelheden mais. Tegenwoordig zou ik gewoon meer dan voldoende bollen en tijgernoten meenemen. Voor een week komt honderd kilo eerder dan tien.

Je voerstek is in een mum van tijd een stuk schoner als deze apparaten er even over komen schuiven!

Materiaal

Eén van de factoren die het vroeger soms wat lastig maakte was het materiaal. Hierboven heb je kunnen lezen hoe levensmoe ik was om met een Explorer 200 achter meervallen aan te gaan die groter zijn dan ik ben. Zo was de rest van het materiaal ook niet goed genoeg. Hengels, molens, lijn, alles is hufterproof tegenwoordig. Ik ben afgestapt van de voorslag en heb de molens volgespoeld met 55/100. Bezemstelen als hengels, stevige rodpod en gaan met die banaan. We hebben tegenwoordig de keuze uit drie boten. Een X-wide van twee meter voor de trips waar we compact willen vissen. Deze wordt aangedreven door een Minn Kota met meer dan voldoende outdoorboxen om meerdere weken te vissen.

Rebelcell speelt perfect in op de wensen van de karpervisser anno 2022!

Een twee meter zeventig voor het vervoeren van meer spullen, eveneens aangedreven door elektromotor en batterijen. En als het echt moet gaan gebeuren, een vijf meter platbodem met een 4takt-motor. Wat we vooral merken met materiaal dat in orde is, het maakt het vissen stukken makkelijker. Iets waar we veel rust uit putten en het geeft ruimte om te doen wat er moet gebeuren: vis vangen!

Juist, er moet vis gevangen worden!

Gadgets

Naast bovenstaande spullen zijn we tegenwoordig ook gezegend met meer gadgets. Denk hierbij aan een dieptemeter met allerlei opties, drones, een Deeper en noem het allemaal maar op. Zelfs het oppompen van de boot hoef je niet meer met de voet te doen. Dat gebeurt met een elektrische pomp die je aansluit op een lithium accu. Dit maakt verkassen en goed zoeken naar stekken een stuk efficiënter.

Eerlijk is eerlijk, lamme benen krijgen is verleden tijd en efficiënter vissen wordt een feit!

Als alles klopt

Als alles dan klopt, dan zou het moeten gaan zoals het hoort. Misschien volgt nu dan wel de grootste praktische tip! Zorg dat je altijd een plan B en C hebt als je naar de rivier gaat. Want het is zeker waar, het loopt bijna nooit zoals je verwacht, hoe goed je het ook hebt voorbereid.

Het is niet alleen vis vangen wat telt. Het is sowieso puur genieten aan het stromende water!

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat nooit alles klopt, want soms doet het dat wel. Zo vond ik ze ooit eens rijen dik opgestapeld op de Moezel. Sterker nog, ik zag ze gewoon springen en rollen! En ook op de grote Saone zat het meermaals goed mee en vingen we driecijferige aantallen in een week. Mocht je ooit eens de drang voelen om een rivier te bevissen, ga en ervaar. Ik kan het je ten zeerste aanraden. Met bovenstaande zaken kom je in ieder geval goed voor de dag!

“Ga en ervaar!“, aldus Nick.

Probeer het riviervissen eens uit en laat je verrassen!

Nick Beuvink


Alle gave riviervangsten én meer kun je vinden op Nick´s Instagram– en Facebookaccount! Check de website van Rebelcell voor handige producten voor het ruigere ´rivierwerk´!

Bekijk ook