Zo vis je gericht op de grootste karpers van het water

Het najaar is dé periode om je slag te slaan aan de waterkant en een echte herfstbak te vangen. In dit artikel lees je hoe je door slim voeren, stekkeuze en de juiste voorbereiding de kans op een grote vis kunt verhogen!

Het najaar is een fantastische periode om aan de waterkant te verblijven!

Nachtwerk

In het najaar zijn de dagen kort en de nachten lang. De donkere uren zijn dan ook vaak productief. Om het maximale uit de nachtelijk uren te halen is een goede voorbereiding van groot belang. Zorg dat je rigs geknoopt en beaasd hebt, je voer klaarligt en hulpmiddelen zoals een hoofdlamp voor het grijpen zijn.

Een goede hoofdlamp is onmisbaar in het najaar!

Waarom is dit zo belangrijk? Als de vis op jouw (voer)stek komt en aan het azen is, dan wil je het maximale uit die aastijden halen. Stel dat je een vis vangt en je gaat hem eerst rustig op de foto zetten, dan kan het zomaar een halfuur of langer duren voordat de rig weer bij de voerstek ligt. Grote kans dat de vissen alweer zijn vertrokken en jouw kans op een (grote) karper zijn verkeken!

Een aantal onderlijnen klaar hebben zorgt ervoor dat je rig binnen no-time weer spot on ligt.

Compact voeren

Een grote vis moet meer eten dan een kleine karper. Als je korte sessies vist zou je ervoor kunnen kiezen om een compacte voerplek te maken, zodat de grotere vis de stek kan domineren/opeisen. Pas wel op dat je niet gelijk 10 kilo aas op een vierkante meter stort, maar begin met bijvoorbeeld 1 tot 1,5 kilo per hengel.

Zo’n anderhalve kilo per hengel is meer dan voldoende om een compacte voerstek op te starten.

Aan de hand van de vangsten kun je de hoeveelheid voer opschroeven. Ga pas bijvoeren als je vis vangt, want anders voer je een stek misschien dood en dan ga je helemaal niets meer vangen!

Grote voerstekken

Ga je liever aan de slag op een grotere voerstek? Probeer dan om 1 of 2 hengels een stuk buiten je voerstek te vissen. Afhankelijk van de grootte van je voerstek kan dit rustig 5 of 10 meter zijn. Terwijl de kleinere vissen zich druk maken midden op de voerstek, hangen de grote exemplaren er vaak net omheen. Met deze tactiek zou je zomaar een dikke bak kunnen strikken!

Deze vis heeft overduidelijk op het aas gelegen 😉 Foto: Ricardo Koster

Groot aas

Groot aas = grote karpers. Toch? Hoewel dit in de praktijk niet altijd helemaal op gaat, is de kans dat je hele kleine karpers of bijvangsten als brasem en kopvoorn gaat vangen wel een stuk kleiner. Met groot aas kun je dus makkelijker doordringen tot de toplaag van een viswater.

Met groter aas kun je het verschil maken in het najaar!

Bij groot aas is het van belang dat je een voldoende grote haak gebruikt, bij boilies van 24 of 28mm kun je het beste een haakmaat 4 of 2 gebruiken. Zorg ook voor voldoende ruimte tussen de haak en de boilie, zo’n 7 tot 10mm. Een wat langer hair help bovendien bij het voorkomen van bijvangsten als brasem 😉

Een langere hair verkleint de kans op het vangen van een brasem!

Luchtdruk

Het zijn de bekende piekmomenten waarin je veel kunt vangen: najaarsstormen. Deze worden vrijwel altijd aangekondigd door een daling in de luchtdruk. Met weerapps zoals Weather Pro kun je deze daling van tevoren al aan zien komen en dus je planning daarop aanpassen.

Flinke dalingen in de luchtdruk: dat zien we graag in het najaar! [App: WeatherPro]

Onze beste ervaringen zijn de najaarsstormen met een Zuidwester wind. Daarbij zijn vaak zijn de kanten waar de wind op staat (dus de Noord-oostelijke kant) van een viswater goed voor een paar dikke herfstvangsten!

Voorspelbaarheid

Karpers zijn gedurende het jaar vaak redelijk voorspelbaar. Het blijven immers gewoontedieren. Met name in het voor- en najaar laten ze zich op dezelfde plekken zien. Informatie van lokale vissers kan dus van grote waarde zijn bij het bepalen van je stekkeuze!

De juiste stek kan het verschil maken tussen vangen of blanken!

Het komt regelmatig voor dat grotere vissen rond dezelfde periode op dezelfde stekken worden gevangen. Als je deze informatie kunt achterhalen dan weet je natuurlijk waar je jouw najaarscampagne moet beginnen 😉

Succes!

Team KWO


Bekijk ook