Zo land je vissen in een WIERRIJK water

Hate it or love it; vissen in wierrijk water. Wij houden er van! Als er wier staat, dan ga je de karpers daar sowieso vinden én met deze tips kun je de vissen ook daadwerkelijk op de kant krijgen.


Het vissen op wateren met veel wier vinden wij één van de leukste visserijen. Uiteraard vervloeken we het wier ook weleens als we weer lopen te klooien, maar het is een spannende visserij. De karpers houden van wier en er is niks mooiers dan kleine plekjes of gangetjes in het wier vinden en daar vervolgens secuur een rig plaatsen.

Wier
Zie jij ze liggen?

Het beet krijgen in en rondom het wier is meestal niet de uitdaging, maar het daadwerkelijk landen van de karper in deze onderwaterjungle wel. Daarom deze praktische tips om meer wierkarpers te landen:

#1. Gebruik een boot als het kan

Dit is een vrij cruciaal punt. Als je geen boot(je) kan gebruiken dan zouden we in veel gevallen grote en stevige wierbedden vermijden. Als de karper eenmaal in het wier geboord zit dan begin je niks meer vanaf de kant. Kies dan eieren voor je geld en bespaar de vis een hoop ellende.

Wier
Zorg dat je boot klaar ligt!

Je kunt wellicht wel de randen van het wier opzoeken en hier tegenaan vissen met de slip dicht. Deze situatie is vergelijkbaar met het vissen tegen een rij takken. Vis dus met de slip zo goed als dicht en blijf achter je hengels!

#2. Zet de slip zo goed als dicht

Je wilt voorkomen dat een vis op snelheid komt tussen het wier. Dan kun je namelijk je borst nat maken en ben je waarschijnlijk een half uur bezig om het wier uit je lijn te plukken voordat je bij de vis bent. Stel de slip zo in dat je hengel net niet uit de steunen vliegt en de haak niet uitscheurt. Dus zwaar, maar het is nog wel mogelijk om langzaam lijn te pakken. Belangrijker is dat je achter je hengels zit zodat je er snel bij bent om de vis te stoppen.

Wier
Zet je slip zo goed als dicht.

#3. Vis met een gevlochten hoofdlijn

Het vissen met een gevlochten lijn in en rondom het wier heeft verschillende voordelen; zo is de beetindicatie direct omdat de rek ontbreekt in de lijn. Je krijgt sneller de aanbeet door en daardoor kun je sneller de vis blokken. En tot slot is een gevlochten lijn vaak een stuk lichter dan nylon waardoor hij minder snel door het wier zal zinken, hij zal er meer boven zweven of zelfs op gaan liggen. Voordeel hiervan is dat de lijn minder stevig komt vast te zitten.

Wier
Kies voor een gevlochten lijn.

Als laatste voordeel is het makkelijker om met een gevlochten lijn het wier los te trekken of te snijden. De lijn is een stuk ‘scherper’ en door de minimale rek kun je het wier snel ‘losslaan’ van de lijn. Met nylon lijnen gaat dit minder goed en daarom raden we ze af voor serieuze ‘wiervisserij’!

#4. Gebruik een nylon voorslag

In tegenstrijd met punt 3?! Niet als je de voorslag maar een paar meter lang houdt. Meestal pakken wij de waterdiepte plus twee meter extra. Het is namelijk fijn om een goede voorslag te gebruiken als je echt in het wier vist. Het stuk rek wat hierin zit heeft een dempend effect op je rig, de haak scheurt dus minder snel uit de bek! Maar omdat het maar een paar meter is zal dit niet veel invloed op de beetindicatie hebben.

Maak de voorslag niet te lang!

Ook kunnen er best wel wat mosseltjes en schelpjes in het wier verstopt zitten. Als je een voorslag pakt van 0.55 millimeter, dan zal een lijnbreuk voorkomen worden (in de meeste gevallen). Daarnaast helpt de je voorslag bij de handlanding omschreven in bij punt #5.

#5. Tips voor de dril

Als we een succesvolle dril in het wier voor ons zien dan verloopt hij ongeveer als volgt:

  1. Pak rustig de hengel op bij de aanbeet en blok de eerste uitval van de vis. Als de vis eenmaal vastzit in het wier, dan
    spring je de boot in.
Wier
Zit de vis vast? Spring dan de boot in!

2. Vaar of trek jezelf langzaam richting de vis en maak ondertussen je lijn wiervrij. Het is niet nodig om veel druk te zitten in deze fase van de dril. De vis zit toch al vast en er staat genoeg druk op de lijn door het wier.

3. Je wilt recht boven de vis komen zodat je van boven druk kan zetten met de hengel. Voer de druk langzaam en gestaag op als je daar bent. Het wordt nu een kwestie van gevoel waarbij je een zware bol met langzame stoten omhoog wilt voelen komen. Blijf geduldig, het duurt soms even voordat de vis met het wier loskomt.

4. Geen beweging? Pak dan de voorlag met je hand en trek de lijn langzaam omhoog. Je kunt om deze manier meer druk zetten dan met je hengel. Zorg dat de slip open staat en dat je wat speling hebt met de lijn. Als de vis er onverwachts vandoor gaat wil je direct ruimte kunnen geven om losschieters te voorkomen.

Wier
Vis altijd veilig!

5. Als de vis richting de oppervlakte komt is het meeste wier met een beetje geluk eraf en kun je de vis scheppen. Met een beetje pech hangt er nog een enorm wierplakkaat omheen. Als dit niet in je net past moet je rustig blijven en langzaam het wier van de lijn gaan plukken met je handen. Als je geen rare bewegingen maakt blijft de vis meestal rustig.

6. Onthaak de vis direct in het net en rol je net op met de vis erin. Vervolgens kun je met de vis langs je boot rustig terugvaren naar de stek.

Onthaak de vis direct na het scheppen.

Het allerbelangrijkste tijden een dril in het wier is dat je rustig blijft en voorkomt dat je te snel veel druk zet. Zo’n dril duurt vaak langer dan een normale dril vanaf de kant en het kan zijn dat de vis zich meerdere keren vast zwemt in het wier. Frustrerend, want je hebt hem net vrij en dan gaat hij weer… Maar je wilt de vis landen, dus blijft rustig en begin opnieuw met vrij maken. Alleen dan zul je succes hebben in je wiervisserij.

Wier
Mark wist al véél karpers uit het wier te ‘peuteren’.

#6 Bonustip: gebruik een framed schepnet

Via Jordy Op ’t Hof kregen we nog een bonustip toegestuurd: “gebruik een ‘framed’ schepnet, dit zorgt ervoor dat je jouw net gemakkelijker onder de vis kan duwen tussen het wier”. Slim, slim! Check dus bij jouw lokale hengelsportzaak of zij een schepnet hebben met stevige armen!

Een schepnet met een harde rand (en dus géén netkoord) al je extra karpers opleveren.

Gebruik deze tips de komende warme periode en hopelijk kun je een prachtige karper uit het wier peuteren!

KWO Redactie

Bekijk ook