Zelf boilies maken: waar kun je beginnen?

Zelf boilies maken om mee te karpervissen: bijna iedere fanatieke visser heeft er wel eens over nagedacht. Je eigen mix van ingrediënten kiezen, deeg kneden en ballen rollen om er uiteindelijk een vis mee te vangen. Hoe vet is dat! In dit artikel laten we zien hoe je kunt beginnen met zelf boilies maken.

Een dikke vis vangen is altijd gaaf, al helemaal als je hem op zelfgedraaide boilies zou vangen!

Stap 1: Verzamel de benodigde ingrediënten en materialen

Voordat je begint met het maken van boilies is het belangrijk om de juiste ingrediënten en materialen te kiezen. Zo’n lijst bestaat uit:

  • Basisingrediënten: meel (bijvoorbeeld tarwe of soja), eieren en water.
  • Flavours: je kunt kiezen uit diverse smaakstoffen zoals vanille, chocolade, kruiden of zelfs specifieke (vis)aroma’s.
  • Bindmiddel: een stof zoals maïszetmeel of eipoeder die de boilies helpt bij elkaar te blijven.
  • Hulpmiddelen: zoals een boiliespuit en een roltafel om de boilies met de hand te draaien (een machine kan natuurlijk ook).
  • Kookpan: om de boilies te koken. Je kunt boilies overigens ook stomen als je daar de apparatuur voor hebt.
Boilies maken
Volg de stappen om binnen no-time je eigen gedraaide boilies vast te hebben!

Voorbeeldmix voor 1 kilo boilies

Een basismix die je zou kunnen gebruiken is bijvoorbeeld:

  • 200 gram polentabloem
  • 200 gram tarwebloem
  • 150 gram maïsmeel
  • 100 gram sojameel
  • 75 gram rijstemeel/ bloem (voor de uitharding)
Boilies maken
Je kunt boiliedeeg ook een opvallende kleur geven door bepaalde ingrediënten of kleurstof te gebruiken!

Hiermee kom je op 725 gram. Nu kun je gaan kijken naar toevoegingen om de boilie extra attractiviteit en smaak te geven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • 100 gram birdfood
  • 125 gram PD vismeel
  • 50 gram chili poeder om de boilie een ‘spicy’ tintje te geven

Uiteraard kun je zowel de basismix als de ‘smaakmix’ helemaal zelf samenstellen! Ook kun je nog een vloeibare liquid toevoegen aan je deegmix. Denk daarbij bijvoorbeeld aan 30 tot 50 ml per kilo deeg.

Boilies maken
Vloeibare attractors zijn er in talloze geuren en smaken!

Stap 2: Mengen en kneden van het deeg

Als je alle benodigde materialen en ingrediënten hebt kun je aan de slag gaan en je handen vies te maken. Het proces van deeg maken is net als de ingrediënten geheel naar eigen wens te doen. Een voorbeeld stappenplan:

  1. Meet de gewenste hoeveelheid meel af en doe dit in een grote mengkom.
  2. Voeg de door jou gekozen flavours en bindmiddel toe aan het meel. Experimenteer ook vooral om verschillende smaken te creëren.
  3. Breek de eieren en voeg ze toe aan het mengsel. Begin met één ei en voeg indien nodig meer toe om een kneedbaar deeg te krijgen.
  4. Meng alle ingrediënten grondig met een mixer tot je een stevig deeg krijgt. Soms kan het zijn dat je het deeg nog even na moet kneden met je handen. Het deeg is klaar zodra je een mooie bal hebt die niet meer aan je handen plakt of uit elkaar valt
  5. Plaats het deeg in een afgesloten zak of wikkel het in plasticfolie en laat het rusten in de koelkast gedurende 30 minuten tot een uur.
Boilies maken
Meng het deeg in een machine of met de hand tot goed kneedbare ballen die de boiliespuit in kunnen.

Stap 3: Vormen en koken van de boilies

Alright, het deeg is klaar dus we zijn al goed op weg! Nu is het tijd om je deeg in rollen om te zetten en te gaan draaien tot ronde boilies. Volg daarvoor deze stappen:

  1. Stop de deeg in je boiliespuit
  2. Spuit de deeg in lange slierten over dwars in je boilie roltafel
  3. Gebruik de roltafel om ronde ballen van de deegslierten te maken
Om je boilies mooi rond te krijgen kun je een roltafel gebruiken.

Je boilies zijn nu bijna klaar! De laatste stap is om ze (voorzichtig) in kokend water te gieten en zo’n 1 tot 2 minuten te laten koken. Vaak beginnen ze te drijven als ze klaar zijn.

Stap 4: Drogen en bewaren van de boilies

Na het koken moeten de boilies goed worden gedroogd voordat je ze kunt gebruiken tijdens het vissen. Om het meeste vocht er gelijk na het koken af te halen kun je de boilies bijvoorbeeld op een theedoek leggen en voorzichtig schudden.

In boilie fabrieken gebruiken ze kratten om boilies te laten drogen.

Daarna plaats je te in kratten of een droogrek / rooster en laat je ze op een koele, goed geventileerde plek drogen. Dit proces kan enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van de diameter boilies en de omgevingsomstandigheden.

De droogtijd van boilies varieert afhankelijk van de diameter en omgeving.

Als de boilies de gewenste hardheid hebben kun je ze in zakken stoppen om ze langer te kunnen bewaren. Eventueel kun je ze ook invriezen om ze later in het seizoen te gebruiken!

Tips en trick voor het maken van boilies

Het allerleukste van zelf boilies maken is het experimenteren met het bereidingsproces en met verschillende ingrediënten.

Kies je eigen mix van ingrediënten en ga aan de slag!

Hieronder een paar tips die je kunt gebruiken:

  • Experimenteer met verschillende ingrediënten en smaakstoffen om je eigen unieke aasrecepten te creëren. Vissen kunnen de voorkeur geven aan verschillende smaken, dus het is de moeite waard om te experimenteren. Een goede start zou kunnen zijn om een vismeel- en een zoete boilie te maken.
  • Houd rekening met de watertemperatuur en de tijd van het jaar bij het kiezen van uw smaakstoffen en de hardheid van de boilie. Sommige smaken kunnen beter werken in warm water, terwijl andere de voorkeur hebben in kouder water. Bovendien lekt een wat zachtere boilie sneller geurstoffen uit onder water, maar heeft een hardere boilie weer voordelen op wateren met veel kreeften.
  • Probeer verschillende vormen en maten boilies uit om te zien welke het meest effectief zijn voor jouw visserij. Op een groot Frans water kun je gerust met grotere boilies aan de slag, terwijl je op een drukbeviste parkvijver misschien beter af bent met kleinere.
Variëren met kleur, geur, smaak en formaat kan een hoop doen in je visserij! Foto: BFP Baits

Succes met draaien! 😉

Team KWO


Geen zin om zelf te draaien? Neem dan een kijkje in de KWO Shop!

Bekijk ook