Welke karperlijn kun je het beste kiezen voor dit seizoen?

Nylon, fluorocarbon of gevlochten lijnen… De keuze van je karperlijn kan bepalend zijn voor het succes en plezier in je visserij. Hieronder geven we je aantal handvaten om de keuze makkelijker te maken!


Waarschijnlijk vinden jullie het net zo leuk om in de winter al je visspullen weer te ordenen en opnieuw op te tuigen voor het aankomende seizoen als ons. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Een verse karperlijn is in de meeste gevallen dan ook een goed idee, maar met alle verschillende type lijnen op de markt is de keuze lastig. Hieronder helpen we je met die keuze!

Wij helpen je met het maken van de keuze.

Drie type lijnen met hun belangrijkste eigenschappen

De meest voorkomende karperlijn(en) en waarschijnlijk voor de meeste vissers de beste keuze. In het algemeen zijn deze lijnen sterk, schuurvast en makkelijk in gebruik. Doordat er rek in de lijn zit, drillen deze ook heel fijn. Je hebt wat extra speling waardoor een haak minder snel los zal schieten of uitscheuren. Daarnaast werpen deze lijnen het prettigste van alle drie.

Een nylon lijn werpt het fijnst!

Fluorocarbon lijnen

Een type lijn welke de afgelopen jaren meer is opgekomen. In de meeste gevallen is het echter een mix van nylon met fluorocarbon. Een 100% fluorocarbon lijn komt je in de praktijk weinig tegen en je kunt jezelf afvragen of je dit überhaupt wilt. Deze lijnen zijn namelijk een stuk zwaarder dan een nylon hoofdlijn. Hierdoor zinken ze mooi naar de bodem. Voor het vissen op dressuur wateren, waar je jouw lijn wilt verbergen, is dit ideaal!

Fluorocarbon hoofdlijnen hebben vaak iets minder rek.

Doordat deze karperlijnen zwaarder zijn, werpen ze minder prettig dan nylon en ze zijn vaak ook wat stijver. Hierdoor kinken of springen ze ook een stuk sneller van je spoel. Geen drama, maar iets wat je in praktijk gaat tegenkomen. De lijnen met fluorocarbon erin hebben vaak iets minder rek in vergelijking met nylon. Dit maak het iets makkelijker om er op grotere afstand mee te vissen of een betere beetregistratie te krijgen als je bijvoorbeeld tegen obstakels vist.

Gebruik een fluorocarbon hoofdlijn op dressuur wateren.

Gevlochten lijnen

Dit type karperlijn is niet te vergelijken met bovenstaande lijnen. De Engelse term voor deze lijn is ‘braid’, dit betekent letterlijk ‘vlecht’. Hij bestaat uit diverse (in elkaar gevlochten) draden welke van verschillende materialen kunnen zijn. Het grote verschil, ten opzichte van bovenstaande lijnen, is dat er geen rek in zit. Hierdoor worden ze voornamelijk gebruikt voor het vissen op grote afstanden, denk aan honderd meter plus.

Een gevlochten lijn is perfect voor lange afstanden.

De werpeigenschappen en de schuurbestendigheid van gevlochten lijnen zijn in de meeste gevallen een stuk minder goed in vergelijking met bijvoorbeeld nylon. Wat overigens ook komt omdat je een gevlochten lijn dunner vist dan een nylon of fluorocarbon lijn.

Belangrijk: gevlochten lijnen zijn eigenlijk alleen aan te raden als je al wat verder gevorderd bent in het vissen. Het drillen vergt veel ervaring omdat je zonder de rek in de lijn meer risico loopt op losschieters. Ook kun je de karpers makkelijk verwonden doordat haken gaan scheuren in de bek. Het vissen met nylon is zeker in Nederland voor 90% van de gevallen meer dan goed.

Kies de juiste diameter

Op een klos lijn zie je de diameter staan in millimeter en daarnaast ook de trekkracht. De vraag is of de trekkracht echt relevant is voor ons. In de praktijk kun je namelijk nooit de maximale trekkracht bereiken tijdens een normale dril. En als je het eens wilt testen op de kant, dan zal je sneller je hengel breken dan de lijn. De diameter is daarom in onze ogen belangrijker, omdat dit invloed heeft op de werpeigenschappen en schuurbestendigheid van de lijn.

De lijn nat houden is ook heel belangrijk!

Hoe dikker een lijn, hoe minder goed hij werpt maar hoe schuurbestendiger hij is… en visa versa. Als we uitgaan van normale omstandigheden dan kiezen wij voor de volgende diameters:

Nylon lijnen van 0.30 tot 0.35 millimeter

Dit is sterk zat voor 90% van de visserijen. Met deze diktes houd je ook nog de fijne werpeigenschappen van de lijn en daarnaast kan die ook nog tegen een stootje onderwater (takken of stenen bijvoorbeeld). Wil je echt 100 meter + gaan werpen, pak dan een 0.28 millimeter als er geen obstakels in het water zijn.

Werpen? Ga dan voor nylon!

Fluorocarbon lijnen van 0.35 tot 0.42 millimeter

De reden om voor deze lijn te kiezen is dat hij zinkt. Hoe dikker de lijn, hoe zwaarder en dus hoe beter hij zinkt. Een dikte van 0.35 tot 0.42 millimeter is dan ideaal in onze ogen. Houd er wel rekening mee dat een dikkere lijn minder fijn werpt en dat hij sowieso gaat kinken, dat is niet anders.

Fluorocarbon zinkt een stuk sneller.

Gevlochten lijn vanaf 0.27 millimeter

Gevlochten lijnen kun je een stuk dunner kiezen omdat hij in de basis sterker is qua kracht. Daarbij wil je ook je spoel lekker vol kunnen spoelen omdat je deze lijn gebruikt voor een lange afstandsvisserij. 0.27 millimeter is bijvoorbeeld een prima dikte. Doordat de lijn dunner is zal hij sneller door kunnen schuren op obstakels, wees daarvan bewust. Vis je door het wier kies dan voor een iets dikkere variant of gebruik een goede nylon voorslag voor het deel dat over de obstakels ligt.

Een gevlochten lijn die Mark graag gebruikt is de Power Pro.

Een te dikke gevlochten lijn op je spoel (0.35mm+) zorgt ook snel voor pruiken waarbij de schaar aan te pas moeten komen. Nog een reden om voor een dunnere lijn te kiezen.

Maakt de kleur nog uit?

Voor ons karpervisser waarschijnlijk wel, maar we vragen ons af of het echt een verschil voor de karper zal zijn. Het probleem is dat er onderwater veel losse deeltjes door het water zweven. Deze deeltjes hechten zich ook snel op jouw karperlijn waardoor het camouflage effect van de lijn al snel weg is. Met een beetje pech lijkt jouw lijn binnen een uurtje op een staalkabel die dwars door het water loopt. Het is in onze ogen daarom belangrijker om te zorgen dat de laatste meters in ieder geval over de bodem lopen zodat daar de karpers niet afgeschrikt worden.

Kies voor een karperlijn met groene of bruine tint.

Onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ zouden wij altijd voor natuurlijke kleuren kiezen zoals groen en bruintinten. De meeste wateren hebben immers een donkere bodem. Mocht je echt op een kraakhelder water vissen dan kun je ook kiezen voor een ‘transparante’ kleur.

De meeste wateren hebben immers een donkere bodem.

Of dit ook echt onderwater werkt, daar hebben wij onze twijfels bij. Snorkelen heeft ons geleerd dat de lijn meestal goed afsteekt tegen de oppervlakte van het water. Waarschijnlijk dat een transparante lijn dus meer vissers vangt dan vissen… Wij gebruiken liever een toploodje om wat extra meters over de bodem te laten lopen!

Snorkelen geeft je veel antwoorden ;-).

Het opspoelen van je nieuwe karperlijn

Er zijn verschillende technieken en theorieën over het opspoelen van je lijn. Hoe wij het zelf eigenlijk altijd doen:

1. Gooi de klos lijn in een emmer met water

2. Laat deze dan een aantal minuten staan

3. Haal de lijn door het startoog van de hengel

4. Knoop de lijn met een sterke knoop aan je spoel

5. Spoel onder spanning op (bijvoorbeeld met een handdoek waar hij tussendoor loopt)

Een veel gemaakte fout is dat je te veel karperlijn opspoelt. Het staat natuurlijk mooi zo’n volle spoel onder je hengel, maar in de praktijk gaat dit voor veel frustratie zorgen. De lijn zal er namelijk de eerste keren vrolijk afspringen met grote pruiken tot gevolg. Houd je dus in en zorg dat je een paar millimeter ruimte over laat op je spoel.

KWO Redactie


Hopelijk hebben we je wat inzicht kunnen geven in de verschillende type karperlijnen. Mocht je nog vragen hebben, drop ze in de mail of op onze sociale media!

ONDER ANDERE VERKRIJGBAAR BIJ:

Bekijk ook