ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Vlammen in het voorjaar #1 – Drie tactieken om actief te vissen

Het voorjaar is een fantastische tijd van het jaar. De natuur ontwaakt, net als de karpers! In deze periode kun je met een actieve aanpak heel wat vissen strikken en daarom lees je in dit artikel hoe en met welke gear je achter de karpers aan kunt jagen!


Verschillende methodes

Er zijn verschillende manieren om actief achter de vissen aan te gaan in het voorjaar. De methode waar je het meeste resultaat mee kunt boeken is afhankelijk van allerlei factoren zoals het watertype, het weer en het materiaal dat je voorhanden hebt.

Struinen
Actief op zoek gaan naar de vis is de sleutel tot succes in het voorjaar!

Hieronder omschrijven we in het kort welke manieren er zijn om actief te karpervissen in het voorjaar én geven we een aantal tips over het materiaal dat je hiervoor kan gebruiken. Let’s GO!

Actief vissen met de pen of vlok

Niveau: beginner/ gevorderd
Gear nodig: weinig
Tijd nodig: weinig

De eerste aanpak is de meest ‘basic’ qua materiaal. Een penhengel, klein molentje en lichte nylon hoofdlijn is de perfecte basisuitrusting om met een dobbertje of aan de oppervlakte te gaan struinen. Wanneer je met de dobber op pad gaat kan het lonen om verschillende stekjes van een klein beetje aas te voorzien, bijvoorbeeld een handje mais. Vervolgens kun je deze stekken één voor één langsgaan en kun je vaak al snel succes boeken!

Actief vissen
Ruben Pels weet zo ook meermaals succes te boeken aan de oppervlakte.

Karpervissen aan de oppervlakte

Een nóg spannendere manier om actief te vissen is aan de oppervlakte, bijvoorbeeld met een broodvlokje. Bij deze manier van vissen is een polaroidbril onmisbaar omdat het lokaliseren van de vis enorm belangrijk is. Heb je ze eenmaal gevonden, dan kun je vaak al snel succes boeken. Omdat de vissen in het voorjaar graag in de bovenste waterlagen liggen om maximaal van het zonnetje te profiteren kan deze methode zeer succesvol zijn!

Actief vissen
Deze manier van visserij is super actief en zorgt gegarandeerd voor een hoge bloeddruk! 😉

In de onderstaande video zie je hoe onze eigen Hofman op snelcursus oppervlaktevissen gaat bij Raymond Hakkert van Shimano. Raymond raadt bij deze visserij de Shimano TX2 Floater hengel aan (of de nieuwe Vengeance) in combinatie met de 3000 serie Shimano Vanford met 25/00 Technium Invisitec lijn die voor de vissen nauwelijks opvalt.

Meer weten over de floater hengel van Shimano? Lees HIER de review van de Shimano TX2 nog eens terug!

‘Statisch struinen’ met lichte bepakking

Niveau: beginner/ gevorderd
Gear nodig: weinig
Tijd nodig: gemiddeld

Er zijn volop wateren die door de omvang of diepte water lastiger te bevissen zijn met een pennetje of een broodkorst. Op dit type wateren kun je voor een ‘statisch struinen’ aanpak gaan. In principe is het ‘gewoon’ vissen met beetmelders en een vastloodsysteem zoals je gewend bent, maar dan met minimale bepakking en volop verkasmogelijkheden.

De banksticks en buzzerbars van Caperlan haal je voordelig in huis.
Neem een kijkje in de webshop van Decathlon voor een compleet overzicht.

Een paar lichtgewicht steunen (zoals de aluminium varianten van Caperlan) en een Stalker Bag volstaan als basisuitrusting. Je kunt het jezelf nog iets comfortabeler maken door stoeltje en een lichtgewicht brolly mee te nemen zodat je toch wat beschutting hebt. Producttip: de Aqua Fast & Light Brolly MK2. Het lichte en compacte ontwerp van deze brolly zorgt voor een gemakkelijke montage, met meer ruimtebesparing bij gebruik!

Deze brolly is perfect voor de “mobiele” karpervisser en dus verkrijgbaar in een camouflage uitvoering!

Bij het statisch struinen ga je net als bij het vissen met de pen meerdere stekken in korte tijd af, alleen vis je niet met een dobber of broodvlok maar met een standaard rig-montage en beetmelders. Vis één tot twee uurtjes per stek en als er geen actie volgt en je kunt geen vis in de buurt lokaliseren, dan verkas je naar de volgende stek! Doordat je lekker actief bezig bent gaat deze visserij niet snel vervelen en bovendien vergroot je je vanstkans door niet op één paard stek te wedden 😉

Onder andere Oli Davies is groot fan van de ‘statisch struinen’ aanpak!

Actief vissen vanuit een (rubber)boot

Niveau: gevorderd
Gear nodig: veel
Tijd nodig: gemiddeld tot veel

Een derde en laatste aanpak die met name op de grotere water- of slotenstelsels kan worden toegepast, is het vissen vanuit een bootje. Met deze methode kun je eenvoudig op stekken komen die voor anderen niet toegankelijk zijn en bovendien kun je super actief op zoek naar de vissen. Zelfs als ze op stekken liggen die vanaf de kant niet te bevissen zijn kun je ze bereiken! Leg je boot op een ondiep stuk water vast met een anker en vis eenvoudig met lange banksticks op de plek waar de vissen zich ophouden.

Door op het ondiep te vissen kun je je hengels op losse steunen kwijt en kun je zelf relaxen in de boot.

Eventueel kun je er ook voor kiezen om vanuit de boot te vissen, maar dan raden we je aan om een wat groter model te kiezen die meer stabiliteit en ruimte biedt. Een ander product die bij deze visserij goed van pas komt is compacte luggage. Door de beperkte ruimte raden we aan om maximaal één tas mee te nemen. Je zou daarvoor bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Scope Ops R9 / 10 Transporter van Nash, waar je je complete uitrusting in kwijt kunt. Korte en compacte hengels zijn bij deze visserij overigens onmisbaar!

Neem zeker eens een kijkje in de Scope (Ops) range van Nash voor compacte gear!

Onmisbare items

Een ander product dat bij deze visserij onmisbaar is, is een goede dieptemeter. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een Deeper PRO+2 of één van de andere modellen van Deeper. Hiermee kun je tijdens het varen eenvoudig in de gaten houden hoe diep het is en daarnaast kun je, als je eenmaal een plek hebt gevonden, ook nog even rondwerpen en zoeken naar taluds in de omgeving. Een ander voordeel is dat deze gadget zo klein is, dat die gemakkelijk in je zak past. Je neemt ‘m dus overal mee naar toe!

Zelf een Deeper kopen? Ga dan naar een van de dealers of scoor hem in de webshop van Deeper.

Om je Deeper van stroom te voorzien kun je een powerbank meenemen, zoals de Power Rebel van Rebelcell. Dankzij het geïntegreerde zonnepaneel van deze powerbanks kun je er extra lang gebruik van maken en naast je Deeper bijvoorbeeld ook je telefoon of tablet mee opladen!

Dankzij het ingebouwde zonnepaneeltje…
kun je extra lang gebruik maken van deze powerbank.

Kies voor actief

Voor welke van de drie methodes ga jij? Blaas jij je rubberboot op en ga je op zoek op het ruime sop, of kies je voor een minimale bepakking met een penhengel en ga je de sloten afstruinen? Wat je ook kiest: met een actieve aanpak heb je in het voorjaar de meeste kans op succes!

Zet ‘m op!

Team KWO

Succes dit voorjaar!

Bekijk ook