Vijf voorjaarstips van Nick Beuvink en Mark Pansar

Mark en Nick trokken er in het vroege voorjaar samen op uit voor een meerdaagse sessie in het Franse land. Benieuwd hoe deze topvissers dat aanpakten? Lees dan zeker verder, want ze geven een aantal handige tips die jij in het voorjaar kunt toepassen!


Nick Beuvink aan het woord: Het is inmiddels alweer best een tijd geleden, maar met het groener worden van de bomen denken Mark en ik altijd terug aan een vroege voorjaarssessie in Frankrijk. Tijdens deze sessie hadden we zes dagen de tijd om een water naar onze hand te zetten. Alles was vooraf strak gepland en Mark had het bekende huiswerk gedaan (weer, luchtdruk, etc…).

voorjaar nick beuvink mark pasar
We kunnen jullie alvast beloven dat onderstaande tips beter zijn dan deze foto! 😉

Dit gecombineerd met mijn eerder opgedane kennis van het water moest ervoor zorgen dat er even flink huisgehouden zou worden op het betreffende watertje. 

Tip #1: Observatie

Dat observeren in het (vroege) voorjaar dé belangrijkste tip is, zullen weinig mensen ontkennen. Niet zelden is het een must om eerst een tijdje rond het water te lopen, fietsen, steppen vooraleer je gaat uitpakken. Vooral vissen waar de vissen zich ophouden is dus de boodschap. 

Vooral vissen waar de vissen zich ophouden is dus de boodschap. 

observeren nick beuvink mark pansar
Observeren is belangrijker dan bijna alle andere aspecten.

Vooral de ondiepe zones zijn de spots waar karpers hun heil zoeken. Deze warmen veel sneller op en dus ga je ze daar sneller vinden. Vergeet zeker niet om, de “aanzwemroutes” te checken. Hier kan je je aaspresentatie perfect aanpassen op de situatie, want op die ondiepe zones zijn draden vaak de boosdoener omdat ze zeer goed kunnen gedetecteerd worden.

nick beuvink voorjaar
De ondieptes warmen sneller op en daar was deze spiegel ook te vinden.

Op het betreffende water hadden de vissen een redelijk vaste zwemroute, die we door eerdere ervaring en goede observatie heel snel konden vaststellen. Door de rigs goed te positioneren werden er aardig wat aanbeten afgedwongen, ondanks dat het bestand niet mega groot was.

nick beuvink mark pansar voorjaar
Er werden flink wat beten versierd op dit Franse water.

Tip #2: Karper versus obstakels

Wateren waar veel obstakels aanwezig zijn, zijn heel interessant in het voorjaar want hier ga je zeker karpers spotten. De beschutting is er vele malen groter dan in het open water en vaak zijn dit ook nog eens ondiepere zones. Obstakels in de vorm van brugpeilers, overhangende bomen of struiken, opkomende lelievelden en rietkragen zijn de meest voorkomende. Daar zullen ze zo goed als altijd in de buurt van “rondhangen”. 

voorjaar obstakels
Dit is goud waard, zeker in deze periode!

Als je de vissen hier wil belagen, dan is daar absolute veiligheid voor nodig met betrekking tot je visserij. Zorg er dus ten allen tijde voor dat de montage meteen (èn volledig) los kan komen met eventuele lijnbreuk.

Gebruik dus je volle verstand bij deze “spannende” visserij.

Dit is zeker geen nieuw gegeven maar wel ééntje dat vaker moet herhaald worden om de lezers er blijvend attent op te maken. Gebruik dus je volle verstand bij deze “spannende” visserij. 

nick beuvink sfeer voorjaar
Zit altijd kort op je hengels als je tegen obstakels vist!

Tip #3: Kleine hoeveelheden voer in het voorjaar

Een item waar we gerust tientallen regels kan aan spenderen want iedere situatie is anders. Dan denken we aan zware hengeldruk, klein of groot bestand, (wisselvallig) weerbeeld en al dan niet voorvoeren. Bij deze laatste eigenschap kan je al snel spreken van “overdaad kan schaden”. Vandaar dat we in het voorjaar nooit de keuze maken om veel voor te voeren. Het is vooral de zones bevissen waar de vissen komen en dus met een korte (aas)gewenning de aanwezige karpers vertrouwen te geven. 

“Overdaad kan schaden”, wat er inligt, kan je er niet meer uit halen…

Let op, probeer in dit geval zeker de vissen eerst te lokaliseren voor je in het wilde weg gaat voeren. Tijdens de korte sessie werd er zeer spaarzaam gevoerd met tijgernoten en dan hebben we het over echt spaarzaam. Een kilo verspreid over een groot oppervlak met telkens twee nootjes die overboord gingen. Volledig over de voorspelde zwemroutes. Ze hou je de vis in beweging en zijn ze te allen tijde attent op een aasje, terwijl ze niet verzadigd raken 😉 .

boot
In deze periode is het raadzaam om rustig aan te doen met voeren.

Tip #4: PVA-zakjes in het voorjaar

Door de vaak wisselende voorjaarstemperaturen zowel op vlak van watertemperatuur als de buitentemperatuur, zal het aasgedrag van de karpers van de ene op de andere dag kunnen veranderen. Vandaar dat we (al dan niet met voorvoeren) niet tot zelden gebruik maken van verfijnde aasplekjes. Het triggert ze sneller dan je denkt. Zorg er wel voor dat je PVA gebruikt die in het vroege voorjaar ook oplost. Want je zou niet de eerste zijn waarbij het PVA nog aan de haak hangt na het binnendraaien.

nick beuvink voorjaar
PVA is een perfect wapen voor in het vroege voorjaar, dat bewees Nick tijdens deze sessie meermaals!

Tip #5: Check de watertemperatuur en zorg voor genoeg ‘power’!

Als er iets is waar je jaar na jaar rekening mee moet houden dan is het de watertemperatuur wel. Vroeger werd dit vele malen meer gedaan door de vissers, tegenwoordig heeft 50% zelfs geen thermometer meer bij. Heel jammer want de temperatuur zou mee moeten bepalen welke manier van aanpak je het best hanteert. 

mark pansar voorjaar spiegel
Karpers houden van de zon, zeker na een koude lange winter!

Meet de temperatuur ook op verschillende plaatsen van het water. We hebben al meermaals meegemaakt dat de temperatuur aan de ene kant 1.5 graad minder is.

Meten is weten!

Waar denk je dan dat de karpers zich het best voelen? De leuze “meten is weten” is een belangrijke factor in deze (naar mijn gevoel) zeer belangrijke voorjaarstip. 

accu deeper power bank
Dieptes en watertemperaturen zijn belangrijk in deze periode, zorg dus dat je ze kunt blijven checken en meten! 😉

Wij wensen jullie nog veel succes!

Nick Beuvink & Mark Pansar


Volg Nick en Mark zeker op Instagram om op de hoogte te blijven van hun visavonturen. Check ook zeker de site van Rebelcell voor hun ingezette producten.

Bekijk ook