Vijf tips voor een betere voorbereiding op jouw voorjaarssessie! – Erik Korner

Het voorjaar is een van de mooiste tijden van het jaar om op karper te vissen. Toch kan het vinden van de karpers in deze periode knap lastig zijn. Waar zullen de vissen uithangen? En welke materialen en rigs moet ik nou inzetten? In dit artikel geeft Erik Korner een aantal tips om je op weg te helpen!

paaiende karpers
Nu de dagen weer langer worden en de watertemperatuur stijgt duurt het niet lang meer voordat we dit soort taferelen weer kunnen zien!

Tip 1: Vertrouw niet blind op je eerdere successen

Erik aan het woord: Er blindelings vanuit gaan dat de vissen op dezelfde plek te vangen zijn als vorig jaar is een fout die ik wel eens gemaakt heb. Probeer in je voorbereiding niet teveel uit te gaan van succes uit het verleden.

Blijf dus op zoek gaan naar de vis.

Dit jaar kan het bijvoorbeeld heel anders zijn qua weersomstandigheden waardoor de vis zich anders gedraagt. Of de vissen zijn simpelweg gewoon ergens anders gaan liggen. Blijf dus op zoek gaan naar de vis. Zelf zoek ik vaak eerst de vis op met behulp van een drone!

drone karpervissen
Erik gebruikt graag een drone om de vissen te lokaliseren!

Vanuit de lucht zijn de vissen dan goed te lokaliseren. Heb je geen drone? Dan zijn je eigen ogen en een goede polariserende bril je beste tool. Vis waar de vis zit en ga niet blind op je ervaring af. Locatie is alles!

drone karpervissen
Ook in het voorjaar is locatie de sleutel tot succes!

Tip 2: Maak je zoektocht zo efficiënt mogelijk

In het voorjaar merken de vissen dat het water opwarmt. Dat geeft de vissen het signaal dat het jaarlijkse ritueel van start gaat. De paai. Voordat dat gebeurd zijn de vissen vaak op specifieke delen van het water te vinden. Denk hierbij aan lelievelden, omgevallen bomen in het water, opkomende wiervelden en zeker de ondiepere zones.

rijenkarper voorjaar
Erik met een prachtige rijen uit het voorjaar!

Mijn ervaring is dat de vissen in de buurt gaan liggen van deze paaizones. Ze wachten tot het steeds warmer wordt voordat ze echt op ondiep water los kunnen gaan tussen de planten of rietkragen. Zoek naar dit soort plekken. Dit is natuurlijk makkelijk te zien op Google Earth. Zo weet je dus precies waar je moet zijn aan een water!

voorjaar vissen
Ga op zoek naar plekken waar de vis zal verzamelen voor de paai!

Tip 3: Zorg dat je materiaal op orde is

Vissen liggen in het voorjaar vaak tussen lelievelden, takken, wierbedden of andere obstakels in de ondiepe zones. Wanneer je ergens aankomt en je ziet ze tussen de lelies zwemmen wil je natuurlijk dat je materiaal hierop is afgestemd!

voorjaar vissen spiegel
Dit soort vissen wil je niet verspelen door een verkeerde materiaalkeuze!

Zelf neem ik bijvoorbeeld altijd extra spoelen mee. Zo kan ik direct wisselen tussen nylon of gevlochten lijn. Sterk en slijtvast voorslag materiaal moet je echt meenemen. Je onderlijn materiaal mag best aan de zware kant zijn. Zorg dat je op alle situaties bent voorbereid. Het laatste wat je wil is dat je niet kunt vissen omdat je materiaal niet toereikend is.

snag leader
De voorjaarsvisserij speelt zich vaak af rondom obstakels, de materiaalkeuze moet hierop berekend zijn!

Tip 4: Houd de weersverwachting goed in de gaten

De dagen worden langer. Het water word warmer en de vissen komen steeds meer in beweging. Wanneer je de vissen gespot hebt en je ziet ze veel bij elkaar liggen, of zelfs tegen elkaar aan schuren dan weet je dat het niet lang meer kan duren voordat de paai echt gaat beginnen. Ik heb gemerkt dat dalende temperaturen echt het verschil konden maken met de vangsten.

Hom karper
Zodra de vissen in de paaimodus gaan is het verstandig even af te wachten tot de paai voorbij is of tot de temperaturen weer dalen!

Wanneer de zon volop scheen was het toch vaak minder goed. Zorg dus dat je aan de waterkant bent als je het na een paar warme dagen kouder ziet worden, of als het stevig gaat regenen…

Tip 5: Zorg dat je rig en haakaas watervogel-proof is!

In het voorjaar zijn de watervogels ook volop actief. Dit is vaak een gevecht tussen eend en karper. Maar ook met je haakaas. Zorg er dus voor dat je met een rig vist die zich goed kan resetten. Wanneer de bodem niet al te vol ligt met takjes of bladeren dan kies ik ervoor om stijf onderlijn materiaal te gebruiken met een slip-D rig. Op de lus bevestig ik dan een mini wartel waaraan ik een wafter kan bevestigen. Wanneer je een wafter goed vist zal je rig na het inwerpen zich strekken en langzaam afzinken naar de bodem.

chod rig
De Chod rig is bij uitstek geschikt voor het voorjaar!

Wanneer een duikeendje het aas oppakt en weer loslaat zal de rig zich weer goed gestrekt resetten. Ook de Chod rig of Ronnie rig is perfect om te gebruiken in deze situaties. Hoe vaak deze ook wordt opgepakt, hij zal altijd goed resetten. Ideaal wanneer je in het voorjaar op de ondiepere zones vist waar de watervogels je aasje snel zullen vinden. De karpers komen vanzelf langs en je rig ligt dan klaar voor een aanbeet…

ronnie rig
Om altijd scherp te vissen is een groot reset-vermogen belangrijk!

Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb en dat je een goed voorjaar tegemoet gaat!

schubkarper vissen voorjaar
Met deze bak bewijst Erik dat een goed plan het halve werk is!

Succes aan de waterkant en mocht je meer van mijn avonturen willen zien? Volg me dan op Instagram op @undercover_carpangler.

Succes!

Erik Korner

Bekijk ook