ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

5 inzichten die jou extra voorjaarskarpers kunnen opleveren

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Met het langer worden van de dagen en de oplopende buitentemperaturen kriebelt het karpervirus als nooit tevoren. Ieder jaar opnieuw staan wij te popelen om in het vroege voorjaar aan de slag te gaan. Toch is het misschien wel de lastigste periode van het jaar: de vissen zitten nog half in de ‘wintermodus’ en hebben ons aas maar amper nodig.

Lage watertemperaturen en passieve vissen. Zo makkelijk is dat voorjaarsvissen niet!

Nieuwsgierig hoe wij het aanpakken in de maanden maart en april? Lees dan de 5 inzichten hieronder die we door de jaren heen hebben opgedaan. Hopelijk helpt het je om de komende weken een aantal (extra) karpers te strikken!

Een typisch gezicht in het voorjaa: karpers die liggen te chillen in de zon. Foto door Casper Heuver.

1. Kies de juiste uitdaging, niet de grootste

Bewaar de grootste uitdagingen tot later in het voorjaar: begin op relatief makkelijk water, water wat je kent. Hoe warmer het water wordt gedurende het voorjaar hoe meer de karpers zich zullen laten zien en hoe succesvoller je kan zijn op  de moeilijkere wateren. Immers: als je de vissen kunt lokaliseren zul je een goede kans maken en in het hele vroege voorjaar is het nou eenmaal lastig vissen spotten.

Parkwateren kunnen een goede optie zijn in het voorjaar. Relatief klein, overzichtelijk en vaak vol met vis!

Daarnaast: als je jezelf in het begin van het jaar géén XXL uitdaging geeft voorkom je het gevaar dat tegen blanks aanloopt en daardoor je motivatie verliest. Bedenk altijd; een seizoen is geen sprint naar snel resultaat… het is een marathon en als je gaandeweg verstandige keuzes maakt ga je zeker weten mooie vissen vangen!

Hoe je een seizoen goed inplant en waar je op moet letten bij het maken van keuzes legt Thijs Last je uit in deze How To video.

Thijs weet als geen ander hoe je een visseizoen slim kunt inplannen!

2. Klein (en weinig) is fijn

Het is misschien wel het meest geroepen cliché als het gaat over de voorjaarsvisserij: “voer niet teveel”… Daar zijn wij het mee eens: het metabolisme (de spijsvertering) is immers nog aan het opstarten bij deze koude temperaturen. Een karper gaat bij een watertemperatuur van 6 tot 10 graden geen halve kilo boilies eten en daar zit ook een aandachtspunt!

Vis in het voorjaar met klein aas een wees voorzichtig met voeren!

Want als jij een paar handen 20mm boilies voert zit een karper al vrij snel aan zijn of haar ‘max’ qua voeding. Als je kleinere boilies gebruikt zoals onze 12 en 15mm’s kun je al veel meer verschillende aasdeeltjes voeren voordat je de karpers verzadigd. 

Dat heeft de volgende voordelen: hoe meer de karpers kunnen azen (voordat ze ‘vol’ zitten) hoe meer vertrouwen ze krijgen (en de kans groter is dat ze zich zullen laten prikken door jouw rig) én er is meer kans op voedselnijd! Immers; zien eten doet eten!

Naast kleine diameter boilies is (nep) mais ook perfect voor in het voorjaar!

Voer dus niet teveel TOTDAT je signalen krijgt dat de vissen écht stevig azen, bijvoorbeeld wanneer je snel meerdere runs krijgt. Pas dan adviseren wij om de de voerhoeveelheden iets op te schroeven.

3. Speel in op het natuurlijke gedrag van de karper

Als we het hebben over “karpers die voedsel opnemen” dan denken jullie waarschijnlijk aan actief aasgedrag: een bak van een schub of spiegel die met z’n snuit tegen de bodem aan jouw voerstek leeg vreet. De realiteit is echter dat de vissen uitzonderlijk weinig op deze manier azen in het vroege voorjaar.

In het voorjaar zijn karpers beslist niet de hele dag met eten bezig. Foto: Stefan van den Hoek.

In de praktijk eten karpers mondjesmaat en zijn ze voorzichtig hun omgeving aan het scannen. Wat een groot voordeel voor ons karpervissers is: onze gevinde vrienden zijn hartstikke nieuwsgierig en nemen regelmatig aasjes op uit nieuwsgierigheid. Een perfecte tactiek voor deze periode van het jaar is dan ook het vissen met pop-ups. Opvallend oranje, wash-out roze of een andere kleur die nieuwsgierigheid wekt: zeker de moeite waard om in te zetten.

Probeer het eens met single hookbaits in het voorjaar!

Vis je pop-up op een Ronnie of een Chod rig en voer niet TEVEEL bij. Je kunt je rigje droppen in de buurt van waar je de vissen verwacht en eventueel wat boiliekruim of kleine partikels (hennep of blikmais) bijvoeren. Maar let op: ‘single’ gevist is een pop-up in het voorjaar soms het meest effectief! Immers: het voer dat er in ligt kun je er niet meer uithalen 😉

4. Plan je buitenlandse visreis

We focussen ons vooral op de visserij in Nederland en België maar soms kan het HEERLIJK zijn om je ‘lokale’ visserij eventjes te verlaten en in het buitenland te gaan vissen. Het ding is: als je het niet plant gaat die sessie er niet komen! Door even ‘uit’ je normale visserij te stappen en te genieten van nieuwe visgronden (en vaak beter weer) krijg je weer extra motivatie voor de visserij op je thuiswater. Daarnaast laad je de batterijen op en vaak leer je ook veel bij, leerpunten die je kunt gebruiken in je visserij in de Benelux.

Een voorjaarstrip in Frankrijk is onder andere bij onze eigen Hofman favoriet!

Ga je openbaar vissen in Frankrijk, Slovenië of Oostenrijk? Zorg dan altijd dat je 2 wateren in het vizier hebt want vaak is het zo dat je jouw plannen moet wijzigen. Op KWO hebben we inmiddels flink wat leerzame artikelen en video’s geplaatst. In dit artikel tippen we alvast 8 gave wateren.

Gave visplekken zijn er in Europa genoeg!

Of kies je voor een betaalwater? Bereid jouw trip dan goed voor en lees de reviews op de websites van de aanbieders. Vaak zal je op betaalwater ‘slimmer’ moeten vissen dan op openbaar water. Op BTW heb je simpelweg meer concurrentie van andere vissers en de karpers zijn er vaak net wat slimmer.

Je zal zien dat je op een betaalwater minder aas nodig hebt, maar meer verschillende aassoorten. Denk aan: boilies, maden, pop-ups, plastic hookbaits, mais, hennep, enz. Terwijl je op openbaar water vaak uit de voeten kunt met een aantal 5kg zakken boilies, 2 potjes pop-ups, een liquid en een emmertje tijgernoten.

Op een betaalwater moet de trukendoos nog wel eens open gaan…

Kortom; gun jezelf in 2022 echt dat weekje ‘vrij’ en ga vissen in het buitenland. Ga op avontuur, ga de uitdaging aan en kom terug met mooie verhalen én hopelijk een aantal mooie vangsten 🙂 Nieuwsgierig naar de tactieken van Michiel Pilaar? Bekijk dan deze How To video!

Pilaar doet graag een boekje open over zijn aanpak in het voorjaar.

5. De invloed van de zon en toenemende ‘daglicht uren’

Veel karpervissers denken dat het water meteen flink opwarmt als de zon in februari op het water staat. De praktijk leert echter dat het effect van 3-4 uurtjes zon enkel op dagen met weinig wind de temperatuur iets omhoog kan krikken, vooral op ondiepe wateren. Als jij op een diepe zandput gaat vissen “omdat het mooi weer wordt”, dan kom je vaak bedrogen uit. Ondiepe wateren wateren zouden onze eerste keuze zijn bij de eerste mooie dagen van het jaar.

Ondiep water = jackpot in het voorjaar! Foto: Yves Deuvaert.

Wat in onze ogen nog belangrijker is: de verhoogde intensiteit van het licht. Hoe meer de winter overgaat naar het voorjaar hoe langer de dagen worden en de verhoogde intensiteit aan daglicht zal de vissen langzaam maar zeker uit hun ‘wintermodus’ gaan halen. Immers: de zon wint aan kracht en de stralen zullen dieper het water in penetreren. 

Je zal zien dat de karpers meer en meer overdag gaan azen. Vaak liggen de aasperiodes in april en maart tussen 9 en 15 uur. En neemt de activiteit in de nachten wat af. Al kan het op ieder water weer anders zijn uiteraard. Later in het voorjaar (mei-juni) lijkt de beste periode te verschuiven naar de ochtend en kan het lonen om bij het eerste daglicht al jouw rigs op scherp te zetten.

(Zon)licht is een cruciale factor in het voorjaar!

“Maar waar vissen jullie in deze periode het liefst mee?” is wellicht een vraag die in je opkomt… Zoals hierboven in het artikel al aangestipt zitten we nog ruim voor de paai en hebben de vissen (mede door de koude watertemperaturen) nog geen enorme honger. Vis met chods, ronnies, 12-15mm boilies en vergeet de kleinere partikels niet. Blikmais, hennep, een granenmix: prima ondersteuning van jouw rigje 🙂

Eenvoudig maar dodelijk effectief als de karpers in beweging beginnen te komen.

Veel succes dit voorjaar!

Hopelijk heb je extra vertrouwen kunnen putten uit deze 5 inzichten over de visserij in het hele vroege voorjaar. Veel succes de komende weken aan de waterkant en geniet van de natuur die langzaamaan weer tot leven komt. Het voorjaar kan grillig zijn en de karpers laten zich vaak niet al te makkelijk vangen. Maar… des te meer voldoening ervaar je als je die eerste vissen over het koord van je landingsnet trekt!

Maak er een mooi seizoen van!

Team KWO

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €9,99 per maand of €79,99 per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1