ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Vang meer karpers met de Smikkelmix 2.0 – Bart Uijttenboogaart

Volgens fanatieke karpervisser Bart Uijttenboogaart is de ‘Smikkelmix’ een fantastisch voermengsel om snel veel vissen aan te spreken. Deze mix wordt echter nog maar weinig toegepast in de praktijk. In dit artikel vertelt Bart waarom je dit attractieve mengsel moet proberen, hoe je de mix samenstelt en deelt hij een succesverhaal van de Smikkelmix!


Bart aan het woord:Iedereen heeft er wel eens van gehoord: de Smikkelmix! Een dergelijke naam roept bij iedereen wel een bepaald beeld op, echter blijkt in de praktijk dat lang niet iedereen er gebruik van maakt. In dit artikel wil ik jullie meenemen in de reden waarom je deze mix met proberen, de wijze waarop je een dergelijke mix samenstelt en welke ingredinten hiervoor uitermate geschikt zijn.

De smikkelmix: Bart gelooft heilig in het succes ervan!

Waarom?

Vele vissers reizen ieder jaar af naar Frankrijk, anderen vertoeven liever in het mooie Nederland waar ook steeds grotere karpers worden gevangen. Ongeacht of je de grens overgaat of niet, je hebt voer nodig om je hobby (goed) uit te kunnen oefenen. Zelf reis ik ieder jaar minimaal n keer per jaar af naar het land van stokbrood, Kronenbourg n grote karpers. In de eerste drie jaren van mijn Frankrijkavontuur bestelde ik trouw wat boilies en partikels, waarmee elke karper te verleiden zou moeten zijn. We vingen elke trip wel een aantal vissen, maar echt ?slachten? was er absoluut niet bij.

Er kwamen altijd wel een aantal karpers op de mat, maar een cht gekkenhuis werd het nooit.

Ook dit voorjaar stond er samen met (vis)maat Steven wederom een mooie trip op de planning naar openbaar water in Frankrijk. Doelstelling was om meerdere wateren aan te voeren en vervolgens, op basis van een dag-/nachtsessie, te ervaren waar de vis ?los? was. Het idee was om voor vertrek n grote ton voer aan te maken met hierin een divers aanbod van voer(delen). Het doel was simpelweg om een zo groot mogelijk bestand aan karper (en witvis..) aan te spreken en zo de vis in de vreet-stand te krijgen.

Het doel was simpelweg om een zo groot mogelijk bestand aan karper aan te spreken.

Naast het aanspreken van meerdere vissoorten heeft zo?n Smikkelmix wat mij betreft nog een groter voordeel: verspreid voeren! Door de vele grote en kleine aasdeeltjes leent deze mix zich uitermate goed voor de spomb, de voerboot en natuurlijk de voerschep. Het aanleggen van stroken op trekroutes, tussen wierbedden of in een bepaalde hoek van het water is dan ook zeer eenvoudig.

Met de spomb creer je eenvoudig een aantrekkelijke voerwolk onder water!

Goed begin

Oke, terug naar de trip! Na een nachtelijke rit komen we vroeg in de ochtend (rond 4:30) aan bij het water. Aangezien de gemiddelde Fransoos op een dergelijk tijdstip nog op n oor ligt, komen we graag voor het weekend en het daglicht aan! 😉 Dit geeft ons alle kans om een strategische stek te bemachtigen, mochten er onverhoopt meerdere vissers actief zijn. De vermoeidheid is ineens verdwenen wanneer je bent gearriveerd, gek he? Nadat we strategisch hebben gekozen voor een centrale stek, halen we de ton en vijf kilo boilies uit de bus en pakken we de werppijp erbij.

De vermoeidheid is ineens verdwenen wanneer je bent gearriveerd.

We kennen het water en voeren door middel van de spomb en de werppijp een doorgang aan tussen twee grote wierbedden. Nog voor de zon zijn intrede kan doen ligt er zo’n tien kilo voer verspreid over een strook van ongeveer 150 meter. Hierna kruipen we snel de slaapzak in om rond een uur of 12 wakker te worden in de brandende zon, HEERLIJK!

In alle vroegte wordt er een flinke strook met voer te water gelaten.

Nadat we rustig ons kampement hebben opgebouwd, de hengels hebben klaargemaakt en de voerboot klaarstaat eten we eerst rustig wat. Aan het water zijn slechts twee andere vissers te zien. Ondertussen springen er al diverse vissen op de voerstrook, maar we moeten ons nog even inhouden. Na het eten mogen de hengels pas te water, nog even geduld dus!

De smikkelmix ligt op de voerstrook en de rigs liggen klaar. Wat zal het opleveren?

Turbulente dagen

Nadat de simpele maaltijd de welkome energie heeft aangevuld mag het gaan gebeuren. Ruim twee uur later liggen er zes hengels in en wachten we in spanning af. De rigs zijn voorzien van diverse presentaties, om af te tasten welke presentatie het beste resulteert. Tegen de schemer volgt de eerste aanbeet op de hengel van mijn maat Steven, die na een dril van ruim 40 minuten de eerste vis van de sessie mag verwelkomen. Met een gewicht van ruim 19 kilo een zeer lekkere start! Wat volgt is een nacht vol chaos. We krijgen meerdere aanbeten die we allemaal landen. Het gemiddelde gewicht ligt op maar liefst 17,4 kilo!

De vissen zijn overduidelijk dol op de smikkelmix!

De dagen die volgen zijn turbulent, waarbij we telkens de voerboot met een goede kilo Smikkelmix het wijd opsturen. We vissen op meerdere stekken op verschillende wateren, waarbij alle spullen binnen 20 minuten in de bus liggen. In mijn optiek vergroot verkassen tussen meerdere aangevoerde stekken je kansen enorm, aangezien je terwijl je n stek bevist de vissen op een andere stek vertrouwd laat azen.

De voerboot is een zeer geschikt transportmiddel voor iedere smikkelmix!

Elke nacht is het goed raak en ook overdag krijgen we meermaals meerdere aanbeten. Gedurende de derdedag besluiten we n hengel te verstoppen op een water achter ons, strak onder de kant met een Ronnie Rig met hieraan een gesoakte SV1 pop-up van CG Baits. Dat dit besluit resulteert in twee aanbeten binnen twee uur hadden we niet verwacht. Nadat de hengel weer is gepositioneerd en er een tweetal voerscheppen Smikkelmix zijn gedropt loopt dezelfde stok wr af.

De CG Baits bollen worden goed ontvangen, dat is wel duidelijk!

Bizarre sessie

Na een turbulente dril tussen een tweetal overhangende bomen in komt er een grote ‘muil’ boven water, gevolgd door een hoog gebouwde vis. Steven schept de bak en de weegklok stopt op 23,1 kilo. Wat een bak, en dat onder het kantje! De avond valt en na een paar lekkere Kronenbourgjes vallen we in een diepe slaap. Rond 23:30 volgt een snoeiharde run op de hengel van Steven en is het ook zijn beurt het gevecht aan te gaan. Na een lange, slome dril schep ik de vis en bij het optillen lijkt de vis zwaarder dan de vis van mij die avond. Zou het…? Het blijkt een ware ?pannenkoek?, waarbij de weegklok pas stopt op 23,9 kilo. Beiden een PR binnen 5 uur, #netjes!

Deze ‘pannenkoek’ van bijna 24 kilo betekende een nieuw PR voor Steven!

Kort samengevat krijgen we in negen dagen tijd 36 runs, met 16 vissen boven de 17 kilo. We beseffen ons heel goed dat we met onze neus in de boter zijn gevallen en dat we het weer geflikt hebben op openbaar water, heerlijk!

Samenstelling en ingredinten

De Smikkelmix bestaat uit diverse grote en kleine aasonderdelen die praktisch iedereen wel kent. Hieronder staat de bereiding in een aantal stappen weergegeven, op basis van de samenstelling die wij rg graag gebruiken. Wij maken zelf altijd de dag voordat we vertrekken een grote ton of meerdere emmers Smikkelmix aan, zodat de liquid(s) goed in het voer kunnen trekken gedurende ongeveer 24 uur. Doe er je voordeel mee!

Doe er je voordeel mee!

Stap 1: Ingredinten

Zorg dat je alle ingredinten paraat hebt staan. Zelf gebruik ik graag een mix van twee soorten boilies in diverse diameters, pellets, tijgernoten, hennep, boekweit, Krill-, Liver-liquid en? water! Voor boilies kiezen we met vol vertrouwen tussen een mix van de Kriver, de SV1 en/of de Nugga van CG Baits, om zo ook weer een breed scala aan vissen aan te spreken. We kiezen er overigens zeer bewust niet voor om mais of duivenvoer te gebruiken, aangezien de Fransen dit zelf ook veel gebruiken door de aanwezigheid van de lokale Welkoop (BricoMarch).

Door de vele verschillende onderdelen van de mix kun je veel vissen aanspreken.

Stap 2: Voorbereiding

Crush met behulp van een crusher (of de blender van je vriendin?) een tiental handen boilies tot kruim. Snij daarnaast een tiental handen boilies doormidden, middels een cutter of een simpel mesje. Maak een kan aan met een mix van Krill- (20%), Liver-liquid (50%) en water (30%) en schud deze goed door elkaar tot n mengsel. Het voordeel is dat door deze verdunning, de mix goed plakkerig wordt waardoor het boiliekruim lekker blijft plakken op de grotere voerdelen!

Hele en halve bollen doen het altijd goed in een voermix!

Stap 3: Mixen!

Voeg de hele en halve boilies samen in een ton en voeg hieraan een aantal scheppen pellets, tijgers, hennep en boekweit toe. Meng dit geheel goed door elkaar totdat het een geheel is/lijkt. Voeg vervolgens (een) goede scheut(en) van de liquid-samenstelling toe en meng het geheel nogmaals door elkaar. Voeg als laatste pas het boiliekruim toe, door dit op het laatste moment te doen zorg je dat je voorkomt dat al het kruim onderin op de bodem vastplakt.

Door gebruik te maken van liquid(s) creer je een aantrekkelijke onderwater wolk! Foto credit: Willem Kwinten

Stap 4: Gaan met die banaan!

Het voordeel is dat, doordat de mix al voor vertrek is samengesteld, je eenmaal aangekomen op de stek direct de beschikking hebt over n een grote hoeveelheid voer n een mix die direct klaar is om te gebruiken. Zelf maken we gedurende de eerste/tweede dag nog een aantal emmers extra bij, je wil immers niet zonder Smikkelmix komen te zitten wanneer het echt los gaat!

Ik kan de Smikkelmix echt aan iedereen aanbevelen.

Proberen maar! Ik kan de Smikkelmix echt aan iedereen aanbevelen.

Succes aan de waterkant,

Bart Uijttenboogaart

Bekijk ook