Tips voor het vroege voorjaar van Martin SB!

Het vroege voorjaar, de tijd om als karpervisser naar de waterkant te gaan. De natuur komt weer langzaam tot leven en de vissen ontwaken weer van hun winterslaap. Martin SB teamlid Casper, een fanatieke visser die al jarenlang met dit aas vist vertelt in deze update haarfijn over zijn aanpak. Lezen én vissen jullie mee?


Vroege voorjaar

Teamlid Casper aan het woord: De plannen voor het voorjaar zijn al lang en breed gemaakt. Door de jaren heen weet ik vaak al welke wateren en welke zones  van het water interessant zijn. In de periode begin maart trek ik graag naar wat ondiepere afgesloten wateren. Ondiepe wateren warmen simpelweg eerder op door de zon.

Ondiep water warmt het snelst op door het vroege voorjaarszonnetje!

Onze vrienden zijn koudbloedig en worden dus sneller actief als het water sneller kan opwarmen. Onze geliefde zon zorgt er tevens ook voor dat het onderwaterleven weer in volle bloei komt. Langzaam duiken er weer slakken, kreeftjes, larven en mosseltjes op. Echt veel eten doen ze vaak nog niet en in mijn ogen is dit dan vaak ook de lastigste periode om succesvol te zijn.

Veel azen doen ze nog niet in het vroege voorjaar, maar ze zijn natuurlijk wel al met attractief aas te strikken.

Vaak zie je de karpers langzaam en gegroepeerd ontwaken uit hun winterslaap maar echt azen doen ze vaak niet. Rustig chillen tussen het riet en opwarmen in de zon vinden ze heerlijk. Net als mensen vinden karpers de zon heerlijk. Een mooie vergelijking met ons als mensen als de eerste zonnestralen weer verschijnen en de mensen massaal de terrasjes in de zon opzoeken.

Wat het weer betreft lijken mensen en karpers best wel veel op elkaar…;-)

Aanpak

Mijn aanpak in het vroege voorjaar is vaak uiterst voorzichtig. Met het wisselvallige weer verleg ik graag mijn kansen op meerdere zones van een water. Een plek waar karpers snel van heel ondiep naar wat dieper kunnen trekken is in mijn ogen ideaal. Plekken uit de wind tussen wat rietstengels zijn goud waard in deze periode.

Dit soort stekken zijn GOUD waard in het vroege voorjaar!

Ga maar eens luisteren naar die grote rietstengels als ze in de zon staan, ze knetteren omdat ze lekker warm worden. Een gouden spot voor onze vrienden. Vaak is daar ook nog wel eens wat te snacken, dus een hele goede plek om daar wat te presenteren. Ik vis vaak korte sessies van maximaal een paar uurtjes. Zoeken, observeren en regelmatig kleine hoeveelheden voeren: dat is mijn huiswerk. Daarna kan het echte werk beginnen.

Voorjaar
Voordat Casper begint met vissen voert hij frequent kleine beetjes bij.

Op naar de waterkant

Ik probeer de sessies in deze periode vaak een beetje uit te kiezen. Hoe lekker is het om na de winterperiode heerlijk in het zonnetje een paar uurtjes aan de waterkant te zitten? Uiteraard het flesje zonnebrand niet vergeten op die witte winterhuid. Lichtbepakt op pad met een setje hengels, rugzak, mat, net, camera, slings, Roasted Nut boilies en uiteraard wat scherpe choddies voorzien van een opvallende pop-up. Vaak weet ik al dagen van te voren waar de vissen zich een beetje ophouden.

Voorjaar
Weet je waar de vissen zich ophouden? Dan kan het snel gaan!

Ik gebruik een mix van de Roasted Nut boilies met verschillende diameters simpelweg omdat ik de vissen niet gelijk wil verzadigen. Deze heerlijke zoete, naar amandel ruikende boilie, is een ware karper-magneet. Eenmaal aangekomen op de stek leg ik vaak één hengel wat ondiep op de ‘zon-kant’ en de andere hengel net even wat dieper. Mocht ik ergens actie krijgen dan werp ik de andere hengel gelijk in die zelfde zone uit. Een voorraadje ‘choddies’ met een felle oranje Roasted Nut fluor pop-up heb ik al klaar liggen om snel te kunnen handelen. In deze periode kan het vaak hard gaan en ik heb dan ook standaard twee netten klaar liggen. Eenmaal in het net betekent gelijk weer wat bijvoeren en de hengel zo snel mogelijk terug werpen. Gaat het dan echt altijd zo makkelijk? Nee hoor! Maar met regelmatig kleine hoeveelheden voeren en in de juiste zones vissen kan het bijna niet fout gaan.

Voorjaar
Een beetje efficiënt vissen kan mooie resultaten opleveren. Wat een prachtige spiegel!

Daar is het voorjaar

De mooiste periode breekt aan voor ons als karpervissers, althans dat is mijn bescheiden mening. De natuur komt tot leven, de zon laat zich steeds vaker zien en de karpers zijn op hun mooist. Langzaamaan trekken de vissen weer richting de paaizones. Ze beginnen al lekker vol te raken en de kans op een dikke vis is aanwezig.

Voorjaar
Wat zijn ze toch bijzonder mooi in het voorjaar!

De vissen onderscheppen die richting de paaizones trekken is bijna een eitje. Een paar gebroken boilies met een scherpe chod-rig en het kan bijna niet fout gaan. De vissen hebben een lange rustperiode gehad en ze zullen geen argwaan hebben. Veel voeren is dan ook niet nodig. Observeren en op de juiste momenten toeslaan is goud waard deze periode. Hieronder een kleine opsomming aan tips, wellicht heb je er wat aan.

  • Ga actief zoeken naar de vissen, met behulp van een polaroid bril en fiets kom je al een heel eind.
  • Observeer en voer kleine hoeveelheden.
  • Zorg dat je voorbereid bent, de vissen massaal op je stek betekent snel handelen.
  • Vergeet niet te genieten, het buiten zijn is nu heerlijk!

Op naar een mooi voorjaar, vang wat moois!

Casper van Amsterdam


Benieuwd naar de producten van Martin SB? Kijk dan op de website! Volg ze op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwtjes. De mooie vangsten van Casper zijn ook te bewonderen op Instagram!

Bekijk ook