ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Tips van Pilaar & Hofman voor het vissen in het buitenland

Onze Michiel Pilaar en Mark Hofman reizen beiden al jaren rond op zoek naar gave karperavonturen. Vissen in het buitenland wordt steeds populairder en dat geldt niet alleen voor Frankrijk. In deze update geven Mark en Michiel een aantal tips voor het kiezen van een land en hoe je het beste kan beginnen met het vissen in het karpermekka van Europa: Frankrijk!


Het kiezen van een land

Wil je een echt vakantiegevoel beleven, kies dan voor de prachtige natuur en de vriendelijkheid van de mensen in Slovenië. Hier weet je ook precies waar je als visser aan toe bent. Op de meeste wateren mag er alleen overdag gevist worden en er gelden meestal wel een aantal regels. De wateren hier zijn overzichtelijk en niet heel moeilijk. 

balkan prachtig
De omgeving in de Balkan is echt ongelofelijk mooi.

Het voordeel van het kopen van een vergunning in Slovenië is dat je meteen ziet hoeveel vergunningen er beschikbaar zijn. Alle stekken zijn dus nooit onverwachts bezet, iets wat in Frankrijk wel kan gebeuren. Ook is Slovenië goed te combineren met gezinsvakanties, zoals ook Michiel dat heeft gedaan bij het bekende meer van Bled. Hier kan je zwemmen, eten, fietsen, kanoën en meer. Wil je een gezinsvakantie in Frankrijk, dan moet je al gauw denken aan een betaalwater. 

pilaar gezinsvakantie
Dat Slovenië ook ideaal is voor gezinsvakanties, heeft Michiel perfect ondervonden…

Slovenië is een prachtig land met mooie wateren, maar het is niet te vergelijken met de opties van Frankrijk. Slovenië heeft nog niet eens een procent aan wateren van wat Frankrijk te bieden heeft. Voor wat betreft het pionieren heeft Frankrijk absoluut de voorkeur van Michiel en Mark. Er zwemt volgens Mark echt bijna overal karper in Frankrijk. Koop je de interfederale kaart, dan mag je op heel veel plekken in Frankrijk vissen. Hiermee kan je overal naartoe uitwijken. 

vergunning frankrijk
Via deze site kan je in een paar clicks een vergunning kopen voor bijna heel Frankrijk!

In Frankrijk kan het wel zijn dat alle stekken bezet zijn bij aankomst aan een water, maar de andere mogelijkheden zijn eindeloos. Volgens Michiel en Mark moet je Frankrijk zien als iets voor de lange termijn, want elke reis investeer je tijd en energie. Het voordeel van Frankrijk ten opzichte van Slovenië is dat je er veel Nederlanders, Belgen en lokale vissers tegenkomt die je wellicht van informatie kunnen voorzien waardoor je de kennis over Frankrijk vergroot. 

sfeer frankrijk
Er zijn zo ongelofelijk veel mogelijkheden in Frankrijk…

De eerste keer Frankrijk

Michiel en Mark raden het echt aan om een maat te vinden met wie je het avontuur in Frankrijk aan wil gaan. Denk dan aan iemand die de visserij op dezelfde manier beleeft als jij. Het kan namelijk vervelend zijn dat jij graag vaak wil verkassen terwijl je maat liever een week lang hamburgers bakt vanuit de tweepersoons tent en tevreden is met een paar vissen in een week.

verkassen boot
Zoek iemand die ‘matcht’ met jouw visserij!

Zitten jullie eenmaal op een stek, dan kan het handig zijn dat iemand op de stek blijft en de ander praatjes gaat maken met vissers of rond gaat rijden op zoek naar andere wateren.

Laat ook los van de gedachte dat je persé moet nachtvissen!

Op deze manier benut je de tijd optimaal en leer je Frankrijk nog sneller kennen. Laat ook los van de gedachte dat je persé moet nachtvissen! Overdag vissen werkt vaak erg goed, zeker in het voorjaar. Door de lijnen er ’s nachts uit te houden is er minder lijndruk, en slaap je goed waardoor je overdag vol gas kan geven.

bak michiel frankrijk
Want wat is er mooier dan overdag bakken #HARKEN!

Als je een lange sessie in Frankrijk vist dan kan het handig zijn om een camping te pakken en daar een tent op te zetten voor al het voer en de overige spullen die je dan niet altijd mee hoeft te slepen. Het voelt dan alsof je veel flexibeler bent omdat je minder bij je hebt, waardoor je misschien vaker verkast, wat alleen maar goed is! 

camping frankrijk
Een camping (aan het water) kan soms heel erg handig zijn!

Must-haves!

Als er iets is wat Mark en Michiel altijd bij zich hebben, dan zijn het wel tijgernoten. Deze werken goed tegen kreeften of dwergmeervallen, beestjes die het je lastig maken als je met boilies vist. Toch combineren ze het meestal met boilies, zodat ze meer vissen aanspreken en ook meer keuze hebben wat betreft het haakaas. 

tijgernoten
Tijgernoten moet je in Frankrijk altijd bij je hebben! 😉

Plan je reis niet te ver van tevoren, want Mark en Michiel spreken uit ervaring als ze zeggen dat het meestal compleet anders loopt dan wat je voor ogen had. Wees ook realistisch, want ook in het buitenland kan het zijn dat je alleen kleine vis vangt of zelfs blankt. Al met al: gewoon gaan is ons motto, want daar ga je pas leren! 😉

sfeer Frankrijk buitenland hofman
Gewoon gaan is het motto van de boys!

Verleg je grenzen!

KWO Redactie


Meer tips en trick over het vissen in het buitenland, vind je op onze KWO Community!

Bekijk ook