Tips om succesvol te zijn in de winterperiode – Martijn Knijnenberg

De winter staat voor velen bekend als een moeilijke periode om een karper te vangen; karpers bewegen en eten in deze tijd namelijk een stuk minder. Toch is het helemaal niet onmogelijk om ze te vangen. Hieronder somt Martijn Knijnenberg enkele dingen op die je kunt doen om de kans op een winterkarper te vergroten!


Warm, droog en comfortabel

Martijn Knijnenberg aan het woord: Oké, dit klinkt voor de hand liggend en is natuurlijk niet direct gerelateerd aan het vangen van karper. Toch zijn er veel mensen ongemotiveerd, simpelweg omdat ze slechte winterervaringen hebben gehad… waarschijnlijk omdat ze slecht voorbereid waren op de kou. Je kan in winternachten in je slaapzak kruipen met een aantal graden boven nul en wakker worden met een paar graden onder nul. 

Sneeuw in de winter
In de winter kan je ’s ochtends zo maar eens op deze manier wakker worden…

Tijdens de winterse sessies neem ik graag het Nash Arctic Suit of ZT Polar Quilt Jacket mee! De winter is een geweldige periode, de vissen zitten weer op gewicht en zijn vaak op hun mooist gekleurd! Buiten dat is het één van de meest rustige en pittoreske tijden om aan het water te zijn. Onthoud jezelf daarom niet om in deze fantastische maanden eropuit te trekken.

Nash Arctic Suit
Goed en warme kledij is een must in de winter!

Goede voorbereiding

Het is altijd een goed idee om van tevoren het water in kaart te brengen voordat je gaat vissen. Puur om het feit dat de vissen in de koudere maanden zich veel minder snel laten zien, verplaatsen en vaak lange periodes in één zone blijven liggen. Probeer winterspots te vinden zoals: overhangende takken, blijvende wierplukken, havens, ondiepe/diepe zones van het water of taluds en uitspringers in het bodemverloop. 

Vangst Martijn Knijnenberg
Door goed voor te bereiden, wist Martijn óók vorig jaar meermaals succes te boeken.

Het is ook altijd goed om de watertemperatuur te meten voordat je begint, hier kan je de voerhoeveelheid namelijk op aanpassen. Ligt deze onder de tien graden, dan weet je dat de stofwisseling van de karper zo goed als uit staat en je dus niet teveel moet voeren. Karpers reageren erg sterk op het weer, hou bij een zonnige dag de ondiepe zones en bij een ‘warme’ wind de windkant in de gaten. Als je hier actie waarneemt, leg er dan zeker een hengel neer!

Waterbox Nash
Heb je de handige waterbox(en) van Nash al gezien? Ideaal tijdens de ‘natte’ winterdagen.

Over het algemeen blijven ondiepe wateren de hele winter goed bevisbaar en zeker op “warmere” dagen reageren ondiepe wateren hier erg goed op. Diepere wateren reageren minder goed op kleine weersveranderingen en karpers zijn hier in de winter vaak minder actief.

Rivieren en kanalen zijn ook zeker de moeite waard, de karpers blijven hier het hele jaar actief en zijn dus prima vangbaar!

Diepte is daarom een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een winterlocatie. Rivieren en kanalen zijn ook zeker de moeite waard, de karpers blijven hier het hele jaar actief en zijn dus prima vangbaar!

Betaalwater
Ga op zoek naar wateren met een goed visbestand, de kans op een aanbeet is dan eens stuk hoger.

Probeer ook wateren te zoeken waar een goed bestand aan vis zit, je wilt zeker niet op een water aankomen waar maar tientallen karpers zwemmen. 

Vis voor één aanbeet per keer

De stofwisseling van de karper vertraagt ​​als de watertemperatuur daalt, karpers zullen amper bewegen en daardoor eten ze veel minder vaak. Het is daarom verstandig om tijdens de winterperiode goed na te denken over je aas en voerstrategie. Single hookbaits en kleine PVA-zakjes zijn vaak zeer effectief in de winter. Ook is het gebruik van natuurlijk aas nu heel geschikt, de activiteit van witvis is afgenomen waardoor het mogelijk is geworden om met maden, wormen en bloodworm te kunnen vissen. Aasjes die mij al meerdere bizarre sessies hebben opgeleverd. 

Vangst karper
Attractief aas leverde Martijn al heel wat mooie vissen op in deze koude periode.

Probeer verstandig met je voer om te gaan, probeer ze te triggeren om te bewegen en uiteindelijk te azen. Ga daarom niet in één keer veel voeren maar doe dat in kleine beetjes. Zo houd je de vissen actief en in beweging. Mais en hennep zijn twee gouden winteraasjes die ik vaak mix met Citruz flakes en deze samen in de blender stop, je krijgt hierdoor een mix die mega veel geur en aantrekkingskracht heeft, de kleine deeltjes zullen beter vrijkomen in het koude water en het creëert een wolk van attractie. 

Nash Citruz
De Nash Citruz range heeft zich in de winter al meermaals bewezen.

Karpers kunnen hiervan blijven eten zonder snel verzadigd te raken, de kans dat ze je haakaas in de tussentijd zullen pakken is hierdoor een stuk groter. Laat dat net hetgeen zijn dat we willen in de vrieskou! 😉

Machtig wit

De kleur wit is voor mij een zeer succesvolle kleur in de winter en blijkt als geen ander de aandacht te trekken van karpers in koud water. Ik ga nooit weg zonder een potje witte citruz pop-ups mee te nemen. Wit is goed zichtbaar onder water. Daarnaast worden veel wateren in de winter helderder en dan springt deze kleur er nog beter uit!

Nash Citruz
Wit is echt een top kleur, zeker in de winter!

Vis korte sessies

Je hoeft in de winter niet dagen achter elkaar te vissen. Korte sessies kunnen erg productief zijn en je in staat stellen om te vangen zonder te overnachten. Vaak is de winter dé periode om overdag en zeker aan het einde van de dag actie te verwachten. Heb je eenmaal de aasperiode gevonden, dan is het effectief om alleen deze uren te vissen.

Trek ook warme laarzen aan, zo voorkom je koude voeten 😉

Probeer ook mobiel te blijven, zodat je meerdere stekken op een dag kunt bevissen. De vissen liggen vaak dichter bij elkaar. Heb je eenmaal deze plek gevonden, dan kan je meerdere aanbeten op een korte periode verwachten. 

Winterrigs

Wintervissen kan een psychologische strijd worden; je weet dat het moeilijk zal worden en zoals dit artikel heeft gesuggereerd, is er een bepaalde verandering van tactiek vereist. Dit feit kan er echter ook toe leiden dat je je tactiek opnieuw gaat uitvinden en methodes gaat proberen waar je je niet prettig bij voelt…

Probeer vertrouwen te houden in de rigs die je ook in andere jaargetijden gebruikt.

Natuurlijk kan het omschakelen en het uitproberen van verschillende rigs geweldige resultaten opleveren, maar je moet zeker niet alles gaan aanpassen. Blijf vasthouden aan je oude vertrouwde rigs. Over het algemeen geldt dat als jouw favoriete rig in de zomer werkt, deze ook in de winter moet werken. In de winter pas ik vaak maar één ding aan en dat is de lengte. Ik maak deze vaak wat korter zodat hij nóg sneller prikt!

Succes gewenst in jouw wintervisserij, blijf warm en zorg dat je actief blijft! 

Team Nash


Meer informatie over de gebruikte producten vind je op de website van Nash. Volg ze ook op Instagram om op de hoogte te blijven van hun laatste nieuwtjes!

Bekijk ook