Tips om de juiste lijn te kiezen – Kevin Diederen

De lijn die de visser met zijn vangst verbindt is n van de belangrijkste schakels van de uitrusting. Het aas of de haak kan nog wel zo goed zijn? als de lijn het begeeft is het allemaal voor niks geweest. Door het kiezen van de juiste lijn ben je in staat om ver en precies te werpen, een goede beetindicatie te krijgen en vervolgens sterke vissen te landen.

Het uitzoeken van de meest geschikte lijn is dan ook iets dat meer aandacht verdient dan zomaar een klos uit het rek pakken en afrekenen bij de kassa. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt, waar voor je geld krijgt n met een goed gevoel achter je hengels zit zal je op een aantal zaken moeten letten. Kevin Diederen geeft in deze video wat tips en gaat in onderstaand artikel nog dieper in op het kiezen van de juiste lijn.

Voor het gros van de karpervissers is een nylon lijn de eerste en waarschijnlijk de beste keuze. Daarnaast is er ook een uitgebreide keuze aan gevlochten- en fluoro hoofdlijnen voor het gebruik onder meer specifieke omstandigheden. Maar de ene nylon lijn is de andere niet en je zal dus moeten kijken wat je met de lijn wilt gaan doen.

Rek

Elke nylon lijn heeft een bepaalde rek. Tijdens het belasten zal de lijn zich uitrekken alvorens hij breekt. Dit zorgt er voor een bepaalde demping die tijdens het drillen soms wenselijk kan zijn maar daarnaast ook nadelen met zich mee brengt. Als je grote waarde hecht aan het voelen landen van je lood op de bodem wil je natuurlijk een zo direct mogelijk contact hebben. Elke centimeter rek die er is zal het beeld dat je van de visstek hebt vertekenen.

Welke lijn past het beste bij jouw visserij?

Welke lijn past het beste bij jouw visserij?

Om die reden gebruiken de meeste mensen dan ook een rekloze gevlochten lijn op de hengel die ze puur voor het uitpeilen en in kaart brengen van een stek gebruiken. Maar het gebruiken van een lijn met lager rekpercentage zal er dus ook voor zorgen dat je met je vishengels meer zal voelen. Tijdens het werpen naar obstakels en daarbij gebruiken van een lijnclip zal je ook een stuk preciezer te werk kunnen gaan. Op het moment dat de lijn op het einde van de worp de clip raakt en het zware lood nog op snelheid is zal de lijn uitrekken. Als je de worp net iets krachtiger in hebt gezet als de vorige zal dit er toe kunnen leiden dat je montage te ver door vliegt en in het obstakel terecht komt.

Ook is er natuurlijk nog de beetindicatie die bij een directer contact veel nauwkeuriger wordt. Er zijn dus veel voordelen voor een nylon die minder rek heeft en dat is de reden waarom er zoveel tijd is gestopt in het ontwikkelen van de TouchDown hoofdlijn. In vergelijking tot de enkele jaren daarvoor op de markt gebrachte SUBline heeft deze namelijk maar de helft van het rek en voldoet hij daarmee aan de bovenstaande zaken.

Het kiezen van de juiste lijn heeft ook invloed op je beetindicatie

Het kiezen van de juiste lijn heeft ook invloed op je beetindicatie

Maar is er dan geen bestaansrecht voor een reguliere lijn als de SUBline? Zoals eerder vermeld zal een grotere hoeveelheid rek zorgen voor een bepaalde demping tijdens de dril. Dit zorgt er voor dat een eventuele fout door de visser minder wordt afgestraft en de lijn ook erg veel kan hebben. Hierdoor is hij uitermate geschikt voor bijvoorbeeld minder ervaren vissers of mensen die hier juist de voorkeur aan geven. In vergelijk tot veel andere nylon lijnen zinkt SUBline ook als een baksteen. Schuwe karpers zullen een stuk minder snel schrikken als je de lijn de contouren van de bodem volgt.

Ook deze spiegel werd veilig geland op een Frans idyllisch kanaaltje.

Ook deze spiegel werd veilig geland op een Frans idyllisch kanaaltje.

Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Zo zijn er vissers die met grote regelmaat hun lijnen vervangen. Zo wisselen ze regelmatig in de gebruikte dikte zonder daarbij gebruik te maken van reservespoelen of vissen ze onder omstandigheden die zorgen voor snelle slijtage van de gebruikte lijn. Het verbruiken van meerdere klossen lijn brengt natuurlijk meer kosten met zich mee. En ondanks dat je end tackle niet iets is waar je op moet bezuinigen is het goed te begrijpen dat er mensen zijn die liever wat minder geld uit geven. Deze zullen de voorkeur geven aan een lijn die zoveel mogelijk van de goede eigenschappen van de eerder genoemde lijn combineert met een gunstige prijs. Voor deze groep vissers is de nieuwe Carp Line een goede optie.

Carp Line combineert veel van de eigenschappen met een gunstige prijs

Carp Line combineert veel van de eigenschappen met een gunstige prijs.

De juiste kleur

Als je kijkt naar de range nylon lijnen in het Korda assortiment zal je zien dat er twee verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Door de mogelijkheid te geven om te kiezen uit een groenige of meer bruine lijn kan een visser zo inspelen op de wateren waarvoor hij de lijnen wilt gebruiken. De groene uitvoering is vooral ontworpen voor heldere wateren met een goede doorzicht of mogelijk groenige tint in het water.

Voor welke kleur ga jij?

Voor welke kleur ga jij?

Voor wateren die wat meer modderig zijn of zoals je op wateren met een veenbodem wel eens ziet een haast thee achtige tint hebben is de bruine uitvoering uitermate geschikt. Het uitzoeken van de kleur van je lijn gaat dus verder dan kijken welke het mooiste uitziet op je set-up.

Is dun vissen sportief?

Vooral mensen die al wat langer vissen zullen bekend zijn met uitspraken als ?dun vissen is sportief? en ?je moet de vis ook een kans geven?. Met name in het tijdperk van Jan Schreiner was er een grote groep vissers die vond dat tijdens de dril de vis altijd een kans moest krijgen om de strijd te winnen. Een verspeelde vis zorgt echter niet alleen voor frustraties voor de karpervisser, maar brengt de vis ook onnodig in gevaar. De kans om een vis te verspelen door lijnbreuk of een andere reden zal dan ook altijd zo klein mogelijk moeten worden gemaakt.

Is dik vissen 'onsportief', of in veel gevallen; gewoon verstandig.

Is dik vissen ‘onsportief’, of in veel gevallen; gewoon verstandig.

Het kiezen van verantwoord materiaal is dan ook een stuk sportiever dan een vis kwijt raken en met een complete montage laten zwemmen. ?Zo dik als mogelijk, zo dun als noodzakelijk? is dan ook eerder een goede richtlijn.

De juiste dikte

Als we gaan kijken naar het maken van een keuze van de juiste dikte lijn zie je dat veel mensen enkel naar te trekkracht van een lijn kijken. Maar is deze trekkracht wel op een natte knoop getest? En denk je ook echt dat je met een karperhengel daadwerkelijk 15 of 20lb druk op een vis kan zetten? Daarnaast zijn veel lijnen ?underrated? en kunnen ze in de praktijk dus veel meer hebben dan er op de verpakking staat.

In veel gevallen is het slimmer om te kijken naar de daadwerkelijke dikte van de lijn. Het gros van de lijnbreuken zijn namelijk te wijten aan doorgesneden of geschuurde lijnen in plaats van belasting door middel van trekken. Als je gaat kijken naar het schuren langs scherpe voorwerpen zal een dikke lijn veel meer body hebben. Hierdoor zal deze veel meer reserve hebben als er een stukje lijn beschadigd raakt.

Mosselen en andere gevaarlijke obstakels vragen soms om aangepast materiaal.

Mosselen en andere gevaarlijke obstakels vragen soms om aangepast materiaal.

Een van de nadelen van een dikke lijn is dat deze vaak veel stugger zijn en dit samen met meer luchtweerstand er voor zorgt dat het werpen van grotere afstanden lastig wordt. Bij het kiezen van de juiste dikte zal je dus een goede afweging moeten maken. De dunste 10lb uitvoeringen laten zich in combinatie met een shockleader perfect gebruiken voor het werpen van grote afstanden, terwijl de iets dikkere 12lb een mooie allrounder is. De robuuste 15lb en 20lb uitvoeringen zijn daarentegen geschikt voor het echte obstakelvissen en zorgen er voor dat je met een bepaalde zekerheid onder veeleisende omstandigheden kan vissen.

Als je echt ver wilt werpen zal je een leader nodig hebben die de harde klap opvangt

Als je echt ver wilt werpen zal je een leader nodig hebben die de harde klap op vangt.

Onder extreme omstandigheden waarbij je bijvoorbeeld met mossels te maken krijgt is hierbij zelfs een dikke snagleader aan te raden. Als je onder verschillende omstandigheden wilt vissen is het dan ook niet vreemd om meerdere spoelen met diverse lijnen opgespoeld te hebben. Zo komen die reservespoelen die je nog hebt liggen toch nog goed van pas.

Kinken

Het kiezen van de juiste lijn is natuurlijk nog maar het begin en voordat je er mee kan vissen zal je het eerst op de molens moeten spoelen. Vreemd genoeg is dit iets waar de meeste mensen niet eens over nadenken, terwijl het een van de belangrijkste dingen is om aandacht aan te besteden. Door de manier waarop een werpmolen de lijn opspoelt zal een lijn namelijk gaan kinken. Dit komt doordat de lijn als het ware gedraaid wordt en vervolgens op een smalle spoel wordt opgeslagen. Vervolgens zal tijdens het gebruik de lijn wederom van de molen komen zonder te draaien en er weer met een twist op komen te liggen. Met name als je veel gebruik maakt van de molenslip zal je dit al snel merken.

Obstakelrijk water vraagt simpelweg voor zwaarder materiaal

Obstakelrijk water vraagt simpelweg voor zwaarder materiaal.

Op de slip of het vrijloopsysteem van je molen uitvaren met een nylon lijn is dan ook vragen om problemen. Maar ook tijdens het drillen van een vis zal je hoofdlijn aardig wat te verduren hebben. Om die reden zijn er dan ook vissers die graag backwinden om een vis lijn te geven tijdens het gevecht. Dit zal de hoeveelheid kinken in je lijn namelijk doen afnemen. Maar eerst even terug naar het opspoelen.

Een goed begin

Door je lijn vanaf het begin op een goede manier op te spoelen zal je merken dat deze zich tijdens het gebruik veel prettiger gedraagt en ook de hoeveelheid kinken een stuk minder wordt.

Je hoort mensen wel eens zeggen dat je een klos lijn voor het opspoelen een nacht lang moet weken in een emmer water. Navraag bij productontwikkelaar Tom Dove leert ons echter dat bij deze handeling een nylon lijn zoveel water opneemt dat dit de eigenschappen zal benvloeden. Voor de meters lijn die daadwerkelijk tijdens het vissen van de spoel komen maakt dit weinig uit, maar voor de onderste laag lijn zal niet zo mooi op de spoel komen te liggen als de bedoeling is. Voor de Touchdown lijnen raadt Tom dan ook aan het voorweken te beperken tot dertig of maximaal zestig minuten. Je zal zien dat de lijn dan al een stuk zachter en soepeler wordt. Hierdoor zal je hem mooi strak op kunnen spoelen.

Voor het daadwerkelijke opspoelen kan je de lijn in de emmer laten liggen. Het uiteinde van de lijn haal je vervolgens door het startoog van je hengel en knoop je vast op de molenspoel die gevuld moet worden. Terwijl de molenspoel in de met water gevulde emmer ligt draai je nu de lijn op de molen.

Op een lijn moet je onder alle omstandigheden kunnen vertrouwen

Op een lijn moet je onder alle omstandigheden kunnen vertrouwen.

Het is aan te raden de lijn hiervoor tussen twee vingers of bijvoorbeeld een doek op spanning te houden. Als je dit niet doet zal de lijn niet mooi strak op de molen komen te liggen en zal de kans op knopen en ander ongemak tijdens het werpen een stuk groter worden. Om te kijken of alles goed gaat zal je na enkele meters even moeten stoppen met draaien. Als de lijn ineens opkrult en kinkt zal dat komen doordat de spoel verkeerd om ligt of is omgevallen. Door deze te draaien zal dit voorkomen worden.

Onderhoud

Tijdens een visjaar zullen lijnen altijd enige vorm van aandacht en onderhoud nodig hebben. Controleer de lijn regelmatig op beschadigingen die onder water kunnen ontstaan om ze onnodige lijnbreuk te voorkomen. Regelmatig de laatste paar meter lijn afknippen is dan ook een van de beste tips die we kunnen geven.

Deze schubkarper bleef tijdens de dril meerdere malen achter obstakels hangen. Een dunne, kwetsbare lijn is dan uit den boze

Deze schubkarper bleef tijdens de dril meerdere malen achter obstakels hangen. Een dunne, kwetsbare lijn is dan uit den boze.

Een andere truc die er voor zorgt dat je langer plezier hebt van je lijn is om na een aantal keren vissen eens op de kant over een grote afstand uit te lopen. Als je de losse lijn nu zonder montage tussen een doekje binnen draait zullen de door normaal gebruik ontstane kinken vaak een stuk minder worden. Maar ook eventueel op de lijn gehechte troep zal voor een deel achter blijven op de doek. Het resultaat is dus een lijn die onder water weer een stuk minder opvalt en prettiger zal gedragen.

Tijdens een dril wil je wel kunnen vertrouwen op de lijn

Tijdens een dril wil je wel kunnen vertrouwen op de lijn.

Succes dit jaar!

Kevin Diederen

Bekijk ook