Terugblikken op 1 jaar karpervissen met visveilige loodsystemen – Michiel Pilaar

Eind 2017 maakte Michiel onderstaande video over de visveilige loodsystemen van PB Products enPole Position. Het bijzondere aan deze systemen is dat de rig NIET vastgeknoopt wordt aan de hoofdlijn (net als bij de Chod rig). Hierdoor kan de karper de hoofdlijn + het loodsysteem bij lijnbreuk altijd kwijtraken. In deze update praat Michiel jullie bij over zijn ervaringen met deze systemen!

Check eerst de video waarin MP de systemen introduceert:

Lijnbreuk kan killing zijn voor de karper!

Michiel aan het woord:

Het jaar 2018 is werkelijk voorbij gevlogen en naast de Chod-rig zijn de visveilige systemen mijn voornaamste partners geweest om de karpers te strikken. Immers: lijnbreuk kan ervoor zorgen dat een gehaakte karper met een volledig loodsysteem n meters (hoofd)lijn rond blijft zwemmen. Dat onheil blijft de karpers bespaard als er gekozen wordt voor de genoemde loodsystemen.

Een veertiger die netjes op de kant kwam, maar mocht de hoofdlijn stuk zijn gegaan: dan had de karper het lood + loodsysteem + eventuele hoofdlijn kunnen kwijtspelen.

Lijnbreuk… Het overkomt ons allemaal wel eens!

Lijnbreuk kan ons allemaal overkomen, bijvoorbeeld:

  • Bij het ingooien. Oorzaak kan zijn: lijn die rond de top zit, of een beschadigde lijn.
  • Meteen bij de aanbeet, na het oppakken van de hengel. Oorzaak: lijn doorgeschuurd over mosselbanken of een ander scherp object.
  • Tijdens de dril. Oorzaak: de lijn is ergens langs geschuurd of de vis heeft zich in een obstakel of wierveld geboord met lijnbreuk tot gevolg.
  • Onverwachte lijnbreuk. Bijvoorbeeld doordat er een boot door je lijnen vaart en je de lijn kapot trekt. Met een (beaasde) rig op de bodem als ‘gevaarlijk’ resultaat…

Lijnbreuk is vervelend voor de portemonnee want een rig met een loodsysteem en een leader kost al snel een euro of 6. Echter, wat nog vele malen erger is: dat er een loodsysteem en een (vaak nog beaasde) rig in het water terecht komt. Wat gebeurt er als een karper die rig pakt? Juist! Dan heeft deze vis een serieus probleem. Zker als de rig is vastgeknoopt aan de leader of hoofdlijn (wat dus NIET het geval is met de systemen van PB Products en Pole Position).

Links: het Central Shocker systeem van Strategy, rechts het Hit & Run systeem van PB Products.

Alle systemen hebben gemeen dat de rig niet vastgeknoopt zit aan de hoofdlijn: super veilig!

Je zou kunnen denken “gebruik dan dikkere lijnen, dan heb je geen lijnbreuk”, maar dat is een illusie. Immers, als een vis zich vast zwemt kijkt hij echt niet of er een dikke hoofdlijn gebruikt is 😉 Kortom: het gebruiken van visveilige loodsystemen is eigenlijk in alle situaties een goed idee!

Mijn ervaringen

Zoals gezegd heb ik de systemen nu een heel jaar in m’n tacklebox zitten en ik ben er inmiddels aan gewend om ze in te zetten als ik alle benodigde onderdelen op voorraad heb. Mijn advies: koop de kant-en-klare pakketjes van de genoemde merken, dan grijp je nooit mis.

Uiteraard is alles kant-en-klaar te koop in diverse carpy kleuren.

Qua vangstresultaten is er voor mij geen merkbaar verschil met ‘normale’ systemen. Zowel PB Products als Pole Position noemt de ‘dubbele beetregistratie’ als groot voordeel van dit systeem, maar daar ben ik niet 100% van overtuigd. Het idee is mooi maar ik denk dat het onder water z snel gaat (nadat een karper zich prikt) dat de dubbele registratie niet altijd plaatsvindt. Mocht het wl gebeuren dat de karper de lijn door het systeem trekt (zie onderstaande 2 pics) dan is het natuurlijk een mooie bonus. Een bonus die je bij een ‘normaal systeem’ sowieso niet hebt 🙂

Het Hit N Run leadclip systeem in normale staat: klaar voor een aanbeet!

Mocht de karper bij een aanbeet van het lood wegzwemmen, dan is het in theorie mogelijk dat er dubbele beetregistratie zal plaatsvinden!

Al met al mogen de visveilige systemen eigenlijk niet ontbreken in jouw tacklebox! De komende weken zullen voor velen van ons in het teken staan van het voorbereiden van het nieuwe visseizoen, dus wandel eens binnen bij de hengelsportzaak en scoor een aantal van deze loodsystemen. De karpers zullen je dankbaar zijn 😉

De karpers zullen je dankbaar zijn 😉

Probeer zo visveilig als mogelijk te vissen!

Meer informatie

Nogmaals de systemen op een rij + een linkje naar verdere uitleg over de werking / hoe je het systeem in zet:

  • Hit & Run Inline System – PB Product, klik hier voor de uitleg van Peter Vlasveld.
  • Hit & RunLeadclip System – PB Product, klik hier voor de instructie video.
  • Central Shocker (CS) System – Strategy, Koen Koops geeft hier extra uitleg.
  • De ‘good old’ Chodrig, leer meer over deze super visveilige rig in dit KWO Community artikel.

Hier nog eens een duidelijk plaatje hoe het Hit & Run systeem werkt.

Al met al hopen we dat we jullie aan het denken hebben gezet. Dit artikel is helemaal niet bedoeld om ‘met de vinger te wijzen’ of om onze ‘wil’ op te leggen. We vragen jullie alleen om eens goed na te denken wat er gebeurt als je onverhoopt een lijnbreuk krijgt.


Bonus: ook Peter Vlasveld gaat voor 100% visveiligheid

Peter aan het woord: Nog steeds verbaas ik mij weleens met wat voor loodsystemen er gevist wordt. Ik moet daar uit constateren dat er nog veel vissers zijn die zich absoluut niet bewust zijn op het gebied van visveiligheid.

Zijn we ons er van bewust wat er gebeurt na een eventuele lijnbreuk?

Veelal denken karpervissers dat als de vis het lood kan verliezen dat men dan visveilig bezig is. Maar als een karper rond blijft zwemmen met een rig, wartel, clip, leader of zelfs een voorslag met een hoofdlijn van enkele meters… dan zal de vis zich hoogstwaarschijnlijk vastzwemmen waarna de karper vastgeketend zit aan het obstakel f in paniek z’n bek kapot trekt…

Hier nog eens een duidelijk plaatje hoe het Hit & Run systeem werkt.

Zo werkt het!

PB Products heeft alleen maar visveilige loodsystemen in haar assortiment. Zoals de Heli-Chod montage, het Hit ?N Run inline lood systeem en het Hit ?N Run loodclip systeem.

Het Hit ?N Run loodclip systeem, de leader zit door de clip gelust en niet vastgeknoopt aan de onderlijn….

Bij eventueel lijnbreuk zal de vis alles verliezen behalve de rig… TOP!

Het Hit ?N Run loodclip systeem lijkt het meest op een traditionele loodclip montage en heeft exact dezelfde werking. Echter werkt dit systeem wel anders bij een lijnbreuk, want de leader zit niet vastgeknoopt aan de onderlijn. De leader zit door het oog van de wartel. Bij eventueel lijnbreuk (leader, voorslag of hoofdlijn) zal de karper alles verliezen behalve de rig.

De componenten die je nodig hebt voor om visveilig te vissen.


Hetzelfde idee, maar dan voor de chod!

Een dubbel zo snelle beetindicatie, eenvoudig je lood of chodje vervangen en dat op een leader die zinkt als een baksteen: maak kennis met het Hit ‘N Run Chod Leader systeem van PB Products! Ht nieuwe product op het gebied van de chod wat je zeker eens gezien moet hebben. Hoe het werkt, check je in de video die KWO over dit innovatieve item hebben gemaakt.

Want zeg nou zelf, een parel zoals deze wil je over 10 jaar toch ook weer eens terugvangen, het liefst in kerngezonde conditie en onbeschadigd?


Wil je meer weten over PB Products? Check dan de website en bekijk ook de Facebookpagina& Instagrampage om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Bekijk ook