Terugblik naar een speciaal 2021: interview met Mark Hoedemakers – Deel 1

Het afgelopen jaar was weer eens een bijzonder jaar, zo ook voor onze Belgische kameraad en Shimano fieldtester Mark Hoedemakers. Hij bracht onder meer een geweldig boek uit: ‘De Kronieken van De Surf’. Wij vroegen ons af of hij dit jaar ook nog aan vissen toe is gekomen. In onderstaand interview vragen we hem het hemd van ’t lijf!

Tijd om Mark eens aan de tand te voelen!

KWO: Bonjour Mark, laten we beginnen met de belangrijkste vraag die we kunnen stellen: heb je ondanks alle drukte met je gezin, je job, het schrijven van een boek en je vrijwilligerswerk tóch nog een beetje kunnen vissen in 2021?


Mark aan het woord: Absoluut! Sterker nog: ik heb in de periode januari (eigenlijk al vanaf november ’20) tot juni enorm veel gevist. Daarnaast hebben de kids me een aantal keer vergezeld. Het sociale leven was tot een minimum beperkt! Op school werd ik de ene week slechts vier en de andere week amper zes uur in levende lijve verwacht (afstandsonderwijs voerde de toon). Mijn politieke werk gebeurde zo goed als volledig online van thuis uit. Om winterblues te vermijden zocht en vond ik heil in die warme rode draad in mijn leven: karpervissen.

Mark beleefde in 2021 mooie momenten aan de waterkant.

Het leven van een vissende vader

Een doordeweeks nachtje en het hele weekend werden steevast aan de waterkant doorgebracht. Op zaterdag zo rond de noen terug huiswaarts tuffen voor wat huiselijke taakjes of ‘quality time’ met het gezin en dan in de late namiddag weer tussen de struiken. Er zat weliswaar een grote regelmaat in mijn hengelexploten waardoor inspelen op bepaalde omstandigheden niet aan de orde was, maar het werkte louterend en niet te vergeten: inspirerend!

Naast quality time, huishoudelijke taken, een job en het schrijven van een boek, werden er ook op visvlak mooie momenten beleefd.

De totstandkoming van dat boek dreef voor het grootste stuk op het enthousiasme dat ik vond aan de veelal met dauw en rijm bedekte, grauwgroen tot bruingetooide oevers.

Heel wat tijd aan de waterkant gespendeerd dus, vandaar het feit dat we aardig wat fraaie vangsten voorbij hebben zien komen. Kun je eens 3 dingen opnoemen waardoor jij vaak je visjes weet te strikken?


Kennis (of toch op z’n minst enige notie) van de biologie en de gedragingen van karpers in relatie tot het seizoen, de weer- en atmosferische omstandigheden: dat is voor mij een basisvereiste. Tel daarbij op een vlijmscherpe haak en uitmuntend aas en je krijgt al een goede cocktail voor succes. Last but not least: tracht je rigs te water te laten waar de karpers zich ophouden, scheelt je een massa tijd! Oeps, dat zijn al 5 dingen die ik net opsomde maar voor mij zijn die wel onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Er zijn heel wat basisregels waar Mark veel belang aan hecht.

Je wordt gesponsord door Shimano, voor velen een droom. Hoe belangrijk is degelijk materiaal in je visserij? Je bent vrij ‘no nonsense’ en dankzij een lichtgewicht molen ga je geen verdubbeling van je vangsten krijgen toch?

Samenwerking met Shimano

Ik ben inderdaad al een hele tijd betrokken bij Shimano, een samenwerking die ik tot op heden erg prettig vind. Zo’n verbintenis is een verhaal van geven en nemen, waarbij ik door de firma ‘ontzorgd’ wordt. Een lichtgewicht molen maakt geen sikkepit uit voor je aantal vangsten, dat klopt. ’t Is de hengelaar die de puzzel moet leggen, met de voor hem beschikbare stukken waarvan de meeste tussen je oren zitten.

Een nuchtere redenering van Mark: “Op materiaal moet je blindelings kunnen vertrouwen.”

Het is wel erg prettig dat je steeds met kwalitatief sublieme spullen aan de waterkant verschijnt of dat nu een afstandshengel of boothengel is, een Baitrunner of een van een perfect af te stellen slip voorziene big pit molen zoals mijn gloednieuwe Aero Technium Magnesiums betreft. Materiaal waarop je blindelings kan vertrouwen, waarmee je je zorgvuldig voorbereide strijdplan probleemloos in de praktijk kan brengen.

It’s evolution, baby!

Je maakt tenslotte ook de échte innovatie van de samenstelling van een blank of het binnenwerk van een molen mee. Zulke dingen wekken meer dan mijn interesse, temeer als Pearl Jam adept: “It’s evolution, baby!”

Alles evolueert, zo ook de groei en de schoonheid van de jonge karpers die Mark met veel liefde opvolgt.

Kun je eens een situatie noemen waarbij het materiaal écht het verschil maakte?

Het verschil maken

Wat echt onontbeerlijk is: ik val waarschijnlijk in herhaling… de molenslip. Drillen vanuit een boot noem ik wel eens de tango der strakke lijnen. Je bent grotendeels baas over de karper aan de andere kant van de lijn, maar dat tij kan wel eens keren. De kans bestaat namelijk altijd dat (aantrekkende) wind of een krachtexplosie van je opponent roet in het eten dreigt te gooien. Met in de rechterhand je hengel en een linkerhand die afwisselend de molenhendel, de motor, het schepnet en de slip hanteert, is het voortdurend schakelen geblazen!

Een boot is een onmisbaar attribuut in Mark’s visserij.

Dan moet je blindelings kunnen vertrouwen op de molenslip. Een karper die uitgedrild richting de schepzak glijdt, maar pardoes om de één of andere reden een volgende adem vindt, er van tussen wil glippen en het water tot kolkende massa laat verworden: je hengel en vooral slip moeten zulke zaken feilloos kunnen opvangen. Zo niet ben je te laat en ben je de klos! Zo maakte ik eens de fout om een nog niet genette karper recht in zijn ogen te schijnen met een hoofdlampje. Het licht maakte voor de laatste keer het beest in hem los. Gelukkig trad mijn slip perfect in werking en ving hij deze allerlaatste ontsnappingspoging feilloos op :-).

Zowel groot als klein, vergen ze materiaal dat goed op elkaar is afgestemd.

Wintervisserij

De winter staat voor de deur, de periode van subtiele visserij en pieken op de juiste momenten. Voor welk type water en stekken ga je in deze periode van het jaar?


Daar waar ik zo tussen 2008 en 2019 steevast de hengels in de berging liet van pakweg januari tot maart, heb ik vorig jaar nog ’s een ouderwetse winter door gevist. Dat deed ik gewoon op de plas waar ik al een heel najaar aan de slag was. Voor 2008 viste ik ook wel eens een winter door, maar dan louter op het kanaal, waar karpers toch altijd iet of wat in beweging moeten blijven, door het (lichtjes) stromende water of door de passage van schepen.

Vorige winter nog ’s ouderwets door gevist…

De afgelopen winter opteerde ik voor een stek van waaruit ik én een obstakelrijke zone nabij een reservaat én een richel vlakbij het diepste gedeelte van de plas kon bevissen. De ene plek vrij ondiep en zo goed als volledig beschut die ’s morgens baadt in de ochtendzon en de andere simpelweg een diep kratertje in open water. Op die ondiepte ving ik met de regelmaat van de klok karper, zij het van een kleiner slag. De andere zone bracht veel minder, maar wel de grotere vissen op.

De ene stek leverde veel aanbeten van kleinere vissen op maar met zulke schoonheden ligt Mark daar uiteraard niet wakker van.

Kun je eens 3 veelgemaakte fouten opsommen die regelmatig gemaakt worden door (beginnende) wintervissers?


Zal ik eens tegen mijn natuur in, een heel kort antwoord geven? Eén: teveel voeren met te groot aas (boilies). Twee: vissen op plekken waar geen levende ziel onder water ligt of ronddwaalt. Drie: de koude je lichaam laten teisteren. Die twee eerste fouten lijken me duidelijk en voor wat die laatste betreft nog een kleine aanvulling: kleed je warm aan met verschillende lagen.

Twintig jaar geleden werd je quasi verketterd als je een verwarming meesleurde, want dan was je ‘geen bikkel’.

Zorg voor een veilige kachel. We leven anno 2021! Twintig jaar geleden werd je quasi verketterd als je een verwarming meesleurde, want dan was je ‘geen bikkel’. Laat ons wel wezen: het is karpervissen, geen zelfkastijding. Ik zit of lig gewoon lekker warm aan het vuur.

Vissen zijn in de winter vaak op hun allermooiste!

Dank jullie wel om hopelijk vol enthousiasme het eerste deel van dit interview te lezen. Tot snel voor het tweede deel van dit interview!

Vang ze en succes deze winter!

Mark Hoedemakers
Team Tribal


Meer weten over Mark’s gebruikte producten? Check dan de website van Shimano!

Bekijk ook