ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Succesvol vissen in het late najaar – Niek Schriever

Dreambaits consultant Niek Schriever beleefde de laatste tijd enkele MEGA succesvolle sessies en we zagen heel wat moois voorbijkomen. Dat lieten we uiteraard niet aan ons voorbijgegaan, daarom vroegen we hem naar zijn tactieken in deze periode van het jaar. Hij heeft drie belangrijke tips opgesomd die jullie in deze tijd vast goed kunnen gebruiken!


Niek aan het woord: Afgelopen maand trok ik naar Frankrijk voor een sessie. Het was de perfecte periode van het jaar, dus vol goede moed werd het gaspedaal ingetrapt. Toen we aankwamen werd er uiteraard direct een praatje gemaakt met de lokale vissers. Op deze manier kregen we meteen een indruk van wat er de laatste weken allemaal is afgespeeld.

Stilte voor de storm ;-).

Tip #1: Breng je stek in kaart

Als ik op een stek aankom, begin ik direct met het uitpeilen van het water. Hierbij let ik op potentiële holdings, denk aan obstakels onder water, overhangende struiken en afwijking in bodemstructuur. Na enig peilwerk heb ik een mooi plateau gevonden op het centrale gedeelte van het water. Ik besluit hier twee hengels op te leggen. Mijn derde hengel ging onder een overhangende tak. Niet ervoor, maar echt onder de tak zelf! TIP: check wel even goed onder de boom of er geen takken onderwater lopen die met het blote oog niet te zien zijn. Het zou jammer zijn om een aanbeet te verliezen… Ik gebruik hier bijvoorbeeld mijn prodding stick voor.

Aanbeten wil je uiteraard altijd verzilveren, dus check goed wat er op en rondom je stek allemaal ligt qua obstakels.

Begin met weinig voer, want je wil echter nog kunnen switchen als er geen aanbeten volgen. Hiermee voorkom je dat je overal bergen met voer achterlaat wat uiteindelijk toch allemaal opgegeten worden. 😉

Tip #2: Aaskeuze

Belangrijk is dat je nagaat met welk bestand je te maken krijgt en hoe de vissen inmiddels in hun vel zitten. Hou rekening met het aanwezige witvisbestand en andere ongewenste vissoorten. Ik zorg in deze tijd van het jaar dat ik klein en attractief aas meeneem en tevens ook het grovere aas in de auto leg indien noodzakelijk. Ik neem ook altijd zoet en vismeel mee aangezien vissen op bepaalde wateren zeker voorkeuren hebben. Hier koos ik om te starten met een mix van hennep, sweetcorn, gecrushte boilies en enkele twaalf millimeter choquita’s.

Niek begon met heel klein en attractief aas.

Ik gebruik de olie van de hennep als liquid en daar voeg ik een klein scheutje choquita dip aan toe. Dit geeft echt een mega spoor van attractie af in verschillende delen van het water. Ik begin dus altijd met attractief, klein en weinig aas in deze periode van het jaar op een drukbevist water.

Klein aas kan GOUD waard zijn op drukbeviste wateren, dat heeft Niek al meermaals bewezen.

Naarmate de aanbeten volgen, kan je langzaam je stek iets grover aanvoeren. De Choquita verleent zich hier perfect voor omdat het aas zeer makkelijk verteerbaar is, zelfs bij een watertemperatuur onder de acht graden! Dit komt door de verschillende hittebestendige enzymen die zijn toegevoegd.

Voer met beleid in deze periode, een stek is snel om zeep en dat wil je niet aan het begin van je sessie.

Tip #3: Rigkeuze

In de komende periode gaan de vissen steeds passiever worden. Daarom is het van essentieel belang dat je haak echt vlijmscherp is. Ik gebruik hier de Kamakura Wide Gape X maat 4 voor in combinatie met een slip D rig.

Vlijmscherpe haken zijn zo ontzettend belangrijk…

Deze rig vis ik graag met een 15 millimeter waftertje of met een klein snowmannetje dat mooi op de baitswivel gebalanceerd staat. Hierdoor kan het makkelijk en snel naar binnen gezogen worden. In deze periode wil je natuurlijk elke vis vangen die er te vangen is.

Niek kiest in zijn geval voor de Kamakura’s van Korda.

Kort samengevat: zorg voor extreem scherpe haken, begin met weinig en attractief aas en breng je stek goed in kaart voor je jouw lijnen te water laat!

Succes gewenst in de komende periode!

Niek Schriever


Meer informatie over Niek zijn ingezette producten vind je op de websites van Dreambaits! Volg hem zeker ook op Instagram om op de hoogte te blijven van zijn avonturen!


3 aas & rig video’s bomvol TIPS ⤵️
Lossers voorkomen, zo doe je dat!
Zo knoop je zelf (heel eenvoudig) een chod rig
3 slimme trucjes om je (haak)aas attractiever te maken

Bekijk ook