Succesvol karpervissen rondom de paaiperiode

Op de social media hebben we de eerste paaiende karpers al voorbij zien komen afgelopen weekend. Niet gek met temperaturen boven de 20 graden, maar inmiddels zijn die alweer gedaald en zie je minder paaigedrag. Wil je nou weten hoe je succesvol kunt karpervissen in de paaiperiode? Lees dan verder.


Vis niet tussen paaiende karpers

Als de ordinaire orgies eenmaal zijn begonnen, zwemmen karpers zonder schaamte of angst voor je neus langs. Ga ze daar dan absoluut NIET bevissen! De opgewonden karpers zullen niet je haakaas pakken en de kans dat ze zich “verkeerd haken” is ook groot.

Paaiperiode
Haai paaifestijn is losgebarsten!

Richt juist nu op de aanzwemroutes en ga vooral ’s ochtends of ’s avonds eropuit met een (pen)hengel. Polaroid op en zoek de eenzame karpers die lekker liggen te chillen en nog niet deelnemen aan het paaifeest, of al klaar zijn! Vaak is binnen 1 á 2 dagen het volledige bestand een aantal kilo lichter en is het water voorzien van een mix van hom en kuit.

Richt je op de “kleine mannetjes”

Het paaisel begint vaak met kleine mannetjes die de rietkragen en wiervelden opzoeken. Vaak zwemmen deze karpers hoog en in een rap tempo, maar met een chodje of klein handje voer zijn ze nog wel vangbaar. Ze zijn immers nog niet écht begonnen aangezien de hoogzwangere vrouwtjes nog niet op de paaigronden zijn gearriveerd.

Eenmal je deze mannetjes hebt ‘gespot’, is het zaak om je ogen op te houden. Zie je enkel kleine vis? Reken dan maar dat de vrouwtjes elders op het water huizen. Vroeg of laat gaan ook zij zich verplaatsen naar de paaigronden (locatie van de mannetjes). Ga nu dus vooral onderzoeken wáár de vrouwtjes zich bevinden en vooral HOE ze naar de paaizones zwemmen (aanzwemroutes).

Sommige vrouwtjes zoeken de paaigronden al eerder op alvorens ze echt gaan paaien. Hét moment op een voorjaarsbak te vangen op één van de ‘aanzwemroutes’. Een voerplekje met attractief aas of opvallende ‘single’ kunnen zeer effectief zijn in deze periode

Favoriete aas voor de periode na de paai

Tijgernoten, geen enkel aasje lijkt zo makkelijker te worden geaccepteerd in deze periode dan deze attractieve nootjes! Ga voor een mix van 75% tijgernoten en 25% hennep, dan heb je een ‘karperlokker’ eerste klas! Zet beide partikels los van elkaar in de week (minimaal 24 uur) en kook de tijgernoten vervolgend 45 minuten en hennep een minuut of 20.

Paaiperiode
Karpers zijn er gek op!

Moet je dan nog attractoren toevoegen? Nee, want geloof ons: deze mix is van nature al zo attractief dat dit niet nodig is!

Uitgebalanceerd en onopvallend haakaas

We blijven nog even bij de tijgernootjes! Combineer deze eens met een stukje kurk of fake mais om een uitgebalanceerd haakaasje te realiseren. Vis je liever met boilies? Probeer dan ook eens wafters, deze zweven op jouw haak en hebben een snelle inhaking! Zeker op wateren met met flink wat hengeldruk kan bovenstaande dressuurdoorbrekend werken.

Paaiperiode
Een simpel rigje met een tijgernootje.

Kortom, vis zeker niet al je hengels met opvallend haakaas! Varieer en kijk wat op jouw water het beste werkt.

Regelmatig (kleine hoeveelheden) voeren

“De paai is geweest, we kunnen weer dumpen!” Iets wat veel karpervissers denken, maar in de praktijk is dat een ander verhaal. Na al dat “paai geweld” zijn karpers aardig van slag en dus zullen ze in de eerste week maar weinig eten. Het lichaam moet eerst herstellen, dus bouw jouw voerstek langzaam op om daar later het maximale uit te halen.

Karpers paai
Voorjaarsbeuker op de KWO Specials.

Voor veel vissers is de periode na de paai erg geliefd. Karpers hebben soms tot wel vier à vijf kilo lichaamsgewicht verloren en in de komende weken gaan ze dat er langzaam weer bij eten. Eiwitrijke boilies werken in deze periode goed om de aandacht van de karpers te trekken. Een hoge dosis eiwitten zorgen namelijk voor een sneller herstel! Daarnaast kan het creëren van voedselnijd dé manier zijn om meerdere karpers snel achter elkaar te vangen.

Paaiperiode
Voeren met de werppijp heeft voordelen.

Zien eten, doet eten! Je kan dit creëren door kleine hoeveelheden bij te voeren. Voer dus niet vijf kilo in één keer, maar gooi ieder uur 100 gram over je stek met een voerschep of buis. Door verspreid te voeren, blijven de karpers zwemmen en raken raken ze niet te snel verzadigd. Een ander bijkomstig voordeel is dat ander karpers minder snel schrikken als een karper gehaakt worden, dan op een een compacte stek.

Ga overdag op pad

Stekkeuze is rondom de paai één van de sleutels tot succes! Het werkt dus goed om meerdere stekken te bevissen, zowel struinend als statisch. Waarom overdag? Nou, dan je veel beter observeren en ben je lekker mobiel!

Karpers paai
Ga compact op pad.

Karpers worden deze maanden namelijk steeds actiever omdat de zonuren toenemen. Daarnaast zul je ze ook sneller aan de oppervlakte spotten en dat kun je ’s nachts niet zien. Daarnaast kies je ook vaak voor een comfortabele stek bij het nachtvissen terwijl de meeste karpers tijdens de ochtend- en avonduurtjes te vangen zijn op andere plekken. Dit is vaak nét wat verder lopen of stekken die enkel geschikt zijn om struinende te bevissen.

Paaiperiode
Jordy bewijst dat struinen heel effectief kan zijn!

Helemaal niet meer nachtvissen? Nee, maar gebruik de vroege ochtend niet om te slapen maar om als karpervisser de beste zaken te doen! Zet je wakker, ga op zoek naar activiteit en pas daar je tactiek op aan.

Geniet van het voorjaar

Al met al komt er een hele toffe periode aan. Niet de beste tijd om jacht te maken op bakken, maar wél een geschikte fase in het visjaar om lekker actief, met beperkt materiaal, naar de waterkant te gaan.

Paaiperiode
Geniet van het voorjaar!

De natuur staat in bloei, de vissen laten zich veelvuldig zien en over het algemeen lusten ze wel een karpersnack.

KWO Redactie

Bekijk ook