ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Succesvol karpervissen in de winter: beste locatie(s) en tijdstip!

Nu de temperaturen zijn gedaald, is het najaar overgegaan in de winter. Voor veel karpervissers een periode waarin de visserij op een laag pitje staat, maar er valt wel degelijk succes te behalen! Benieuwd hoe je succesvol kunt karpervissen in winter en waar je op moet letten? Lees dan snel verder!


Locatie in de winter

Bij lage watertemperaturen hangen karpers vaak rond in groepen in plaats van verspreid over het hele water. Het is dus zaak om deze groepen te vinden en de vissen vervolgens te verleiden tot een aanbeet met aantrekkelijk aas. Onze ervaring is dat het zelfs in de winter nog flink los kan gaan, mits je de vissen weet te vinden!

Als je ze vindt, dan kan je ze ook vangen 😉

Hotspots

De juiste locatie kan per water verschillen, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten. Vaak liggen de vissen op dieper water, waar de temperatuur constanter is dan dichterbij het wateroppervlak. Een goede dieptemeter kan je helpen om die plekken in kaart te brengen. Ook zijn obstakels populair: bruggen, betonnen palen, woonboten, duikers, overhangende takken en afgestorven planten zijn mogelijke hotspots.

karpervissen karper
Het water was voor de helft dichtgevroren, toch wisten René en Thijs de karpers te vinden met een dieptemeter!

Als het écht koud wordt en flink gaat vriezen kun je de plek opzoeken die als laatste dichtvriest (en als eerste ontdooit). Hier zal het water relatief gezien het warmste zijn. Op parkwateren kan het lonen om eens te kijken op plekken waar de eenden met brood worden gevoerd. De kans is groot dat je daar ook karpers tegen gaat komen!

karpervissen karper
Je weet nu al snel welk gedeelte van het water sneller opwarmt ;-). Foto: Ricardo Koster

Verkassen

Nog een aantal praktische tips als je gaat karpervissen in de winter: neem een polaroid bril mee, het water is vaak relatief helder. Bevis daarnaast verschillende stekken en blijf niet te lang plakken. Eén tot twee uur per stek zou genoeg moeten zijn om een vis te strikken en als dit niet lukt kun je het op een andere plek proberen. Kies ook het tijdstip dat je gaat vissen zorgvuldig uit. Meer daarover lees je hieronder!

karpervissen karper
Een Drone maakt het natuurlijk nog makkelijker… Al kan een polaroid bril je meer dan genoeg informatie geven! Foto: Mike Thille

Het beste tijdstip in de winter

Als je eenmaal een idee hebt over de locatie waar de vissen rondhangen, kun je je kansen vergroten door je sessies zorgvuldig te plannen. Liever binnen een paar uur een vis vangen, dan urenlang blanken in de kou! Ons advies is om nachtsessies voorlopig te skippen. Onze ervaring leert dat de vissen overdag sneller geprikkeld worden om te azen dan ’s nachts.

karpervissen karper - vangst Mark Hofman schupbkarper
Tijdens deze winterse trip ving Mark bijna alle vissen overdag!

Dag- en zonlicht

Naast daglicht speelt ook zonlicht een grote rol bij het karpervissen in de winter. Mede doordat het water helderder is hebben zonnestralen een positief effect op de vissen. Dit geldt overigens ook voor de wind: een zuid- of zuidwester wind met relatief zachte temperaturen kan een goed moment zijn om te gaan vissen!

karpervissen karper
Een zonnetje in de morgen…
karpervissen karper
… is een dag zonder zorgen!

Luchtdruk

Naast daglicht, zonlicht en wind speelt ook luchtdruk een rol in de winter. Vaak zie je dat periodes van heldere dagen met een hoge luchtdruk worden onderbroken door dagen waarop de luchtdruk daalt en de bewolking toeneemt. Dit soort weersomslagen zijn goede dagen om te vissen! Blijf tot slot ook lekker actief vissen en wed niet op één paard stek, maar ook zeker niet op één moment op de dag.

hengel setup
Let in de winter ook op de weeromslagen!

Experimenteer met ochtend-, middag- en avondvisserij en probeer te achterhalen wanneer de vissen op jouw water actief zijn. Zo kun je uiteindelijk in hele korte tijd succes behalen!

Vangstkansen vergroten

Het beste tijdstip om te vissen in de winter zul je dus zelf moeten achterhalen, maar door bovenstaande inzichten over locatie en tijdstip mee te laten wegen worden je vangstkansen al flink vergroot.

karpervissen karper
Een fraaie winterse vangst voor MP.

Echter zijn aas en rigs ook heel belangrijk, dus die komen in het volgende artikel aan bod!

Team KWO


Wil je nog meer wintertips lezen? Klik dan hier! Wist je trouwens dat we onze vertrouwde Krill Special in een nieuw jasje hebben gestoken: de KWO Winter Special.

Benieuw naar meer wintertips? Bekijk de artikelen hieronder 👇

Aastips van 4 ervaren wintervissers
Dit zijn de hotspots in de winter
Vijf onmisbare items voor jouw wintervisserij

Bekijk ook