ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Sterker, lichter, duurzamer en mooier: de nieuwe Ultegra’s van Shimano!

Menig karpervisser is ermee opgegroeid: de Shimano Ultegra molens. Het voorgaande model (XTD) was razend populair en dat zal deze variant ook ongetwijfeld worden. De nieuwe XTE versie bevat namelijk een aantal gave verbeteringen én een upgrade qua looks. Je leest er alles over in dit artikel!


Het Shimano team vertelt: De Ultegra big pit molens bevinden zich in het middensegment en zijn ongetwijfeld de meest populaire molenserie in de karperscène gezien de zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding, gecombineerd met de geweldige looks.

De nieuwe Ultegra ziet er sensationeel uit en beschikt over features die voorheen alleen maar op de allerduurste Shimano big pit molens zaten. De molen is lichter, sterker, duurzamer en nog mooier geworden zodat je nog langer van je geliefde molens kunt genieten. Met de Ultegra XTE/XSE is iedere run en/of dril een feest!

Naast de zwarte XTE is er ook een XSE model in de kleur ‘Liquid Metal’.

Nieuwe technologie

Alleen Shimano molens beschikken over Super Slow Oscillation, wat reden genoeg is om de Ultegra XTE aan te schaffen. Zeker wanneer je kijkt naar alle andere technologieën die deze pareltjes bevatten, kun je er eigenlijk niet omheen. Met deze big pit molens kun je niet alleen verder werpen; ze zullen ook fijner drillen, langer meegaan en zien er onder iedere hengel waarmee je ze combineert geweldig uit.

In de lichtgewicht, stijve, CI4+ body van de Ultegra zit een selectie van Shimano’s meest geavanceerde technologieën verborgen. HAGANE Gear en X-SHIP in combinatie met Infinity Drive en Silent Drive zorgen voor een verbazingwekkend soepele en lichte rotatie. Maar laat je niet voor de gek houden. Zet de Ultegra onder druk en hij zal je alle benodigde kracht leveren en zelfs meer!

De Ultegra’s beschikken over genoeg power om zelfs de zwaarste karpers binnen te halen!

Werpprestaties

Terwijl de interne techniek een heus kunstwerk is, zijn de werpprestaties een extra reden om deze molen te kopen. De Super Slow 5 Oscillation genereert een verbazingwekkend soepele lijnopwikkeling, die bewezen heeft wrijving te verminderen en de werpmogelijkheden te vergroten.

Maar de Ultegra beschikt over nog meer features die een toevoeging zijn!

Verder werpen dan de concurrentie: dat kan met deze nieuwe XTE!

Rigid Cast vermindert doorbuiging van de spoel op het moment van loslaten tijdens een worp en Parallel Body stuurt de lijn in de perfecte hoek naar het startoog. En als de lijn over de lip van de aluminium AR-C spoel loopt, ‘rolt’ hij af om wrijving te verminderen. Dit resulteert in dusdanig briljante werpeigenschappen die nooit eerder beschikbaar waren in deze prijsklasse.

De ijzersterke spoel voorkomt doorbuiging, wat de werpprestaties verder ten goede komt.

Alle specs op een rijtje:

  • Hagane Gear voor langdurige soepelheid en kracht
  • X-Ship en Infinity Drive voor efficiënt binnendraaien onder druk
  • Super Slow 5 Oscillation voor meer lange afstandsworpen
  • CI4+ Body voor een lager gewicht en een stijvere body
  • RigidCast en Parallel Body voor verbeterde werpeigenschappen
  • Snelwerkende Instant Drag voor efficiënt drillen
  • Koud gesmede aluminium AR-C spoel

Uitgebreide uitleg van diverse Shimano features die van toepassing zijn op de Ultegra XTE/XSE:

Ci4+ body

Ci4+ – De geavanceerde versie van het bekende Ci4 materiaal is 250% sterker en zorgt voor uitzonderlijke gewichtsbesparing (20% lichter dan XT-7). Ci4+ bevat geen metaal en is dus roestvrij. Gegarandeerd nog minder tolerantie en een uiterst precies binnenwerk dat net zo nauwkeurig loopt als een Zwitsers uurwerk.

Voordeel voor jou als visser:De toepassing van een Ci4+ Body resulteert in een lichtgewicht maar sterke molen, die corrosiebestendig is.

Lichter, vrij van metaal, en ijzersterk: dat is de Ci4+ body in het kort!

InfinityDrive – De schoonheid van kracht

Eerder alleen op onze Zoutwater heavy duty molens – nu in de Ultegra XTE/XSE. Om de prestaties van het binnendraaien verder te verbeteren, wordt de allernieuwste Infinity Drive feature in de tandwieloverbrenging opgenomen. Dit vormt een aanvulling op de Hagane precisie tandwielen en Shimano’s X-Ship technologie om interne frictie te verminderen.

Dankzij InfinityDrive heb je meer controle via de slinger en profiteer je van meer kracht en efficiëntie!

De hoofdas wordt ondersteund door een sliding bush en een speciale coating die eventuele weerstand vermindert. Dit betekent dat je meer gevoel via de slinger hebt en ook meer kracht kunt zetten bij het binnendraaien. Het resultaat is een verminderde rotatieweerstand en een hogere draaikracht, waardoor meer kracht en efficiëntie wordt gegenereerd. Zelfs onder de zware belasting die wordt uitgeoefend bij het drillen van de grootste vissen of in de meest veeleisende omstandigheden.

Wanneer je de Ultegra voor het eerst in je handen hebt zal het soepele draaien je ongetwijfeld opvallen.

Voordeel voor jou als visser: InfinityDrive maakt licht, maar extreem krachtig draaien mogelijk, wat helpt om krachtige vissen te drillen in een extreme zoutwateromgeving.

SilentDrive

De SilentDrive technologie omvat een totaal herontwerp van verschillende interne componenten die mogelijke speling en ongewenste bewegingen van de slinger verminderen tot een minimum en geluid en elk gevoel van de wormshaft elimineren. Dit in combinatie met de ultrafijne tolerantie van interne onderdelen, resulteert in een extreem soepele loop van de molen, zelfs onder druk.

Alle interne componenten van de Ultegra zijn volledig opnieuw ontworpen.

Voordeel voor jou als visser: SilentDrive zorgt voor een soepelere, stille rotatie en verbeterde prestaties. Dit verbetert de complete viservaring van de molen.

Rigid Cast – Afstand en nauwkeurigheid

De Rigid Cast feature is een ontwerpfilosofie die de kracht en lichtheid van de hoofdas, rotor en body in evenwicht houdt. Als resultaat wordt beweging van de spoel, de doorbuiging van de hoofdas en de body geminimaliseerd tijdens de start van de worp als de meeste kracht vrijkomt. Dit resulteert in een grotere werpafstand met meer nauwkeurigheid. Een duidelijke ‘game changer’ als het gaat om longcast molens en maakt het mogelijk om verder en nauwkeuriger te werpen met minder inspanning.

Verbeterde werpeigenschappen dankzij de Rigid Cast feature!

Voordeel voor jou als visser: Rigid Cast-technologie vermindert doorbuiging tijdens extreme worpen. Dit helpt de werpprestaties en vooral de nauwkeurigheid te verbeteren door de timing van het loslaten van de lijn te optimaliseren.

Hagane Gear

De HAGANE Drive Gear is geproduceerd volgens SHIMANO’s unieke koud smeed technologie, waardoor er niet extra gefreesd hoeft te worden. Dit resulteert in tandwieloverbrengingen die de eigenschappen van het pure materiaal behouden en zo sterk mogelijk houden.

Eén van de voordelen van de XTE is het lage gewicht, dat mede door HAGANE GEAR wordt gerealiseerd.

Voordeel voor jou als visser: Dit zorgt voor langdurige souplesse, kracht en gewichtsbesparing in het hart van de molen. Op traditionele wijze gegoten tandwielen gaan, onder zware omstandigheden, minder lang mee, maar HAGANE GEAR is enorm sterk en duurzaam.

Screw-in aluminium slinger

Vanaf nu ook een slinger van die rechtstreeks in het molenhuis geschroefd wordt net zoals bij duurdere molens zoals Ultegra Ci4 en Power Aero het geval is.

Voordeel voor jou als visser: Gebruikersgemak en nog langere levensduur van je molens

De aluminium slinger zit rechtstreeks in het molenhuis van de XTE geschroefd.

Al met al is de Ultegra XTE/XSE wel net iets duurder dan zijn voorganger maar de upgrade is vele malen groter wat dit prijsverschil absoluut de moeite waard maakt. Heb jij ‘m al op je verlanglijstje staan?

Veel plezier met de nieuwe Ultegra’s!

Team Shimano


Op de hoogte blijven van het laatste (product)nieuws van Shimano? Volg het Benelux team dan op Instagram en Facebook!

Bekijk ook